Поляки хочуть повернути частку в EuroPol GAZ, щоб вона не дісталася "Газпрому"

Понеділок, 15 травня 2006, 18:07

Міністерство фінансів Польщі має намір придбати газорозподільні активи польської газової компанії PGNiG, включаючи частку в компанії EuroPol GAZ - операторі польської ділянки магістрального газопроводу "Ямал-Європа", щоб контроль над цим активом не одержав російський "Газпром", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як передало агентство Bloomberg, заступник міністра фінансів Польщі Павло Сзаламаша заявив у понеділок, що Польща повинна повернути газорозподільні активи, що належать PGNiG, перед тим як передати 13% його акцій співробітникам компанії, що було передбачено в ході IPO компанії.

У випадку, якщо "Газпром" викупить ці акції й одержить місця в спостережній раді, він одержить доступ до "торгівельних секретів" PGNiG, сказав замміністра фінансів. "Газпром" має стратегію - досить осмислену – що полягає у спробі заморозити нинішні високі ціни на газ шляхом покупки газорозподільних компаній, а потім в однобічному порядку впливати на ціни на європейському газовому ринку", - сказав П. Сзаламаша.

За його словами, передача активів у пряме володіння державі, включаючи 48-процентну частку в EuroPol GAZ, може завершитися протягом 18 місяців. EuroPol GAZ є власником газопроводу "Ямал-Європа" на території Польщі довжиною 684 км. Поточна продуктивність газопроводу становить близько 28 млрд. кубометрів у рік.

Реклама:

Акціонерами компанії є "Газпром" (48%), польський газовий монополіст PGNiG (48%) і Gas-Trading S.A. (4%).

Щорічне споживання газу в Польщі становить близько 12 млрд. кубометрів, з яких приблизно 30% забезпечується за рахунок власного видобутку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!