У списку на доплату структури Пінчука, Ахметова, "Привату", ІСД і російських олігархів

Середа, 18 травня 2005, 14:42
Історія з "реприватизацією" в Україні досягла проміжного фінішу. Наступного дня після того, як секретар Радбезу Петро Порошенко заборонив публікувати список нечесно проданих заводів, це зробила російська газета "Комерсантъ".

Продиктувало назви підприємств виданню сусідньої держави джерело в секретаріаті президента. При тому, що сам Ющенко обіцяв присвятити окремий захід для преси у зв'язку з цим "чорним списком". Тепер інтрига зруйнована.

Утім, вона залишається у стосунках між Ющенком і Тимошенко. Як відомо, Ющенко хоче, щоб список був закритим і публічним. Тимошенко проти – вона замість цього пропонує законопроект. Щоб записати там критерії, збіг з якими виставляє заводи на повторний аукціон.

З одного боку, Ющенко правий, тому що тоді у піврічної дискусії навколо нечесної приватизації, яка відлякує від України інвесторів, буде поставлена крапка. З іншого боку, Тимошенко пропонує рівні права для усіх.

У середу Ющенко заявив, що доповідь за "списком-29" буде представлена через два дні, а поки йдуть останні узгодження механізму повторної приватизації.

"Суть його приблизно така: об'єкт, що пройшов приватизацію з порушенням або закону, або умов тендера – по цьому об'єкту призначається нова тендерна комісія, і новий тендер за участю національних і міжнародних інвесторів", - сказав Ющенко.

Далі, за словами Ющенка, якщо буде знайдена нова ціна, її запропонують власникові нечесно купленого підприємства. І він або виплатить додаткову суму, або завод перейде тому, хто виграє дооціночний тендер.

Ющенко також порадив дочекатися остаточного рішення з цього питання, щоб не було плутанини.

"Я вам даю слово, що цей принцип (проведення повторної приватизації) буде максимально відкритим для нових учасників економічних процесів", - сказав він, про що повідомляє Інтерфакс-Україна.

Обнародуваний ж "Комерсантом" список підприємств, за які буде запропоновано доплатити, виглядає так:

1. ВАТ "Криворіжсталь", зараз знаходиться у власності Віктора Пінчука і Рината Ахметова. Також говорять, що неформальні частки усередині пакетів Пінчука й Ахметова також мають безпосередньо Кучма, група Суркіса-Медведчука й Олег Дубина.

2. ВАТ "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат", володіє Ахметов.

3. ВАТ "Північний гірничо-збагачувальний комбінат", володіє Ахметов.

4. ВАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат", володіє "Смарт-груп" російского підприємця Вадима Новинського.

5. ВАТ "Гірничо-збагачувальний комбінат "Суха балка", володіє група "Приват" Коломойського-Боголюбова.

6. ВАТ "Криворізький залізорудний комбінат", володіє Пінчук.

7. ВАТ "Новотроїцьке рудоуправління", володіє Ахметов.

8. ВАТ "Докучаєвський флюсодоломитний комбінат", володіє Ахметов.

9. ВАТ "ППП " Кривбасвибухпром", володіє Ахметов.

10. ВАТ "Нікопольський завод феросплавів", володіє Пінчук.

11. ВАТ "Сіверодонецьке об'єднання "Азот", наприкінці минулого року змінило власника, якого пов'язують з екс-головою "Нафтогазу" Юрієм Бойком. За іншою версією, нових власників пов'язують з Януковичем.

12. ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат", спочатку був куплений компанією "Автоваз-інвест", який пов'язували з Пінчуком. Зараз заводом володіє російський олігарх Віктор Вексельберг.

13. ВАТ "Миколаївський глиноземний завод", володіє російський олігарх Олег Дерипаска.

14. ВАТ "Лукор", володіє дочірня структура "Лукойлу", головний акціонер якого – російський олігарх Вагіт Алікперов.

15. ЗАТ "Росава", підприємством володіє російський холдинг "Амтел". Їхніми партнерами виступав "Укрсиббанк" українського олігарха Олександра Ярославського.

16. ГХК "Чорноморський суднобудівний завод", володіють брати Чуркіни.

17. НПЗ "Галичина", володіють депутати Ігор Еремєєв (лідер фракції Народної партії Литвина, радник Тимошенко) і Петро Димінський (зараз позафракційний, на початку роботи парламенту був членом "Нашої України")

18. ВАТ "Рівнеазот", володіє австрійська компанія Raiffeisen Investment AG. Інтерес до підприємства виявляє депутат Костянтин Жеваго (позафракційний, близький до "Нашої України").

19. ВАТ "Дніпропетровський металургійний комбінат імені Дзержинського", володіє "Індустріальний союз Донбасу".

20. НАСК "Оранта", контролює Пінчук.

21. ВАТ "Нікопольський південнотрубний завод", володіє Пінчук.

22. ВАТ "Чисті метали", власників пов'язують з лідерами СДПУ(о).

23. ВАТ "Азовмаш", контролюється Ахметовим.

24. ВАТ "Херсонський суднобудівний завод", володіє київська компанія "Євроресурс".

25. ВАТ "Рубіжанський картонно-тарний комбінат", власників пов'язують з лідерами СДПУ(о).

26. ВАТ "Херсонський бавовняний комбінат", підприємство не належить жодній з великих фінансових груп. Його купив Волинський шовковий комбінат, який пов'язують з "Укрбашнафтою".

27. ВАТ "Укрпапірпром".

28. Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат. 50% мінус 1 акція ГЗК належить англо-німецькій компанії RSJ Erste Beteiligungsgesellschaft, однак ним цікавився останнім часом російський бізнесмен Віктор Вексельберг.

29. Вільногорський гірничо-збагачувальний комбінат. 50% мінус 1 акція ГЗК належить англо-німецькій компанії RSJ Erste Beteiligungsgesellschaft, однак ним цікавився останнім часом російський бізнесмен Віктор Вексельберг.

Утім, навіть якщо цей список буде затверджений як остаточний, сумнівно, що на цьому припиниться процес дооцінки і зміни власників під патронатом держави. Оскільки серед перерахованих структур немає жодної обленерго і "національної гордості" футбольного клубу "Динамо" (Київ).

Читайте також:

Ющенко не віддасть Криворіжсталь державі, але ще має подумати

У Росії оприлюднені 29 підприємств на доплату зі списку Кінаха

Порошенко: список Кінаха існує, але його не можна оприлюднювати

Тимошенко заявляє, що не буде затверджувати список Кінаха


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!