Українські магнати нервують

П'ятниця, 14 січня 2005, 14:01
Ющенкові варто сумістити обіцянки змін і необхідність компромісу з опонентами

Віктор Пінчук визнає: він саме з тих бізнесменів, у кого деякі учасники української "помаранчевої революції" хотіли б відняти частину капіталів після того, як їхній кандидат-переможець складе президентську присягу.

Однак сорокатрирічний мільярдер, який має близькі сімейні й фінансові зв'язки із президентом, що залишає свій пост, Леонідом Кучмою, сподівається, що розум усе-таки переможе.

Те, як поведеться обраний президент Віктор Ющенко з українськими діловими магнатами, які володіють політичним впливом, стане вирішальною перевіркою його здатності знайти рівновагу між закликами до змін, які і привели його на пост глави держави, і необхідністю знайти спільну мову з мільйонами людей, які підтримали його суперника. На карту поставлене майбутнє країни розміром із Францію, розташованої на східному кордоні Євросоюзу, яка за темпами економічного росту не має рівних у Європі.

"Якщо вони спробують щось у когось відняти, щось реприватизувати, постраждає не тільки бізнес, але й країна в цілому, - заявляє пан Пінчук, зручно влаштувавшись на м'якому дивані у своєму обробленому деревом кабінеті, прикрашеному полотнами імпресіоністів. - Нам треба рухатися вперед, а не назад".

Після розпаду СРСР більша частина української економіки потрапила до рук купки так званих "промислових кланів", які, за словами критиків, розоряли державну скарбницю, вимагаючи - і одержуючи - неправомірні податкові пільги й субсидії. Передвиборча кампанія пана Ющенка була побудована на обіцянках приборкати їхній вплив і відокремити великий бізнес від політики.

Подібні ж обіцянки давав напередодні приходу до влади й президент Росії Володимир Путін, і російська влада, дійсно, змусила деяких магнатів залишити країну, а інших відправила за ґрати: ця кампанія викликали тривогу в ділових колах і спровокувала "втечу капіталів".

Цей приклад викликає в політичних опонентів пана Ющенка побоювання, що його плани економічних реформ, незважаючи на їх "західне" упакування, стануть аналогом російського "наїзду" на неугодних олігархів. У свою чергу, союзники нового президента теж не зацікавлені у тривалій сварці, яка здатна сповільнити розвиток країни.

Пан Ющенко намагається розвіяти ці побоювання, заявляючи, що всеосяжний перерозподіл власності не входить у його наміри. "Мені не подобається слово "реприватизація" або "націоналізація", - заявив він в одному з інтерв'ю минулого тижня. - Політичного переслідування бізнесменів не буде".

Спільниця Ющенка Юлія Тимошенко, яка склепала статок у 1990-х роках, коли в неї були тісні контакти з урядом, також обіцяє, що нова влада буде діяти обережно. "Нам необхідно просто відокремити владу від капіталу, а капітал - від влади, оскільки за останні 12 років у нашій країні вони зрослись, як сіамські близнюки, - відзначає вона. - Усі вважають, що подібна "хірургічна операція" неможлива... Але я думаю, при гарному наркозі нам це вдасться".

Однак пан Ющенко заявив, що прокуратура все-таки займеться деякими приватизаційними угодами, організованими адміністрацією пана Кучми, у тому числі продажем найбільшого сталеливарного заводу України - "Криворіжсталі".

Завод придбали пан Пінчук (він одружений на доньці пана Кучми) і Ринат Ахметов, магнат вугільної й сталеливарної промисловості з Донецька. У ході листопадових виборів, результати яких Верховний суд України оголосив сфальсифікованими, добродії Пінчук й Ахметов підтримали тодішнього прем'єр-міністра Віктора Януковича.

За словами пана Пінчука, критика приватизації "Криворіжсталі" - представники деяких найбільших сталеливарних компаній світу заявляли, що якби їм дозволили брати участь у торгах, вони готові були викласти за нього більшу суму – має "в основному, політичний характер". Він заперечує, що допустив які-небудь порушення, заявляючи, що приватизація була "абсолютно законною".

За словами аналітиків, у представників трьох олігархічних угруповань, що підтримали пана Януковича під час передвиборчої кампанії - він поступився пану Ющенку в результаті повторного голосування 26 грудня - занепокоєння викликають і жорсткі заяви деяких прихильників Ющенка. В особливо небезпечному становищі, мабуть, виявився Віктор Медведчук - київський магнат і голова президентської адміністрації при пані Кучмі - який негласно керував лютою кампанією проти Ющенка в ході президентських виборів.

"Адже сьогодні він єдиний, хто привселюдно виступає проти Ющенка й говорить, що не буде співпрацювати з ним, коли той стане президентом", - відзначає Андрій Дмитренко, голова аналітичного відділу київської брокерської контори "Dragon Capital". Сам пан Медведчук відмовився дати інтерв'ю авторові цієї статті.

Депутат парламенту Микола Томенко, прихильник пана Ющенка, закликав пана Кучму забезпечити пана Медведчука й інших високопосадовців президентської адміністрації цілодобовою охороною, щоб з ними нічого не трапилося, і вони змогли "дати показання про усе, що відбулося в нашій країні".

Деякі магнати намагаються помиритися з новою адміністрацією. Пан Ахметов запросив пані Тимошенко відвідати Донецьк - раніше вважалося, що відвідувати це місто їй занадто небезпечно, оскільки воно було одним з головних центрів підтримки пана Кучми й пана Януковича.

Візит пройшов гладесенько-рівнесенько, однак, на думку аналітиків, інтереси пана Ахметова усе ще можуть постраждати через задуману паном Ющенком реформу вугільного сектора. Сам пан Ахметов відмовився дати інтерв'ю авторові цієї статті.

Пан Ющенко, який займав із грудня 1999 року по квітень 2001 року пост прем'єр-міністра, у свій час розробив план реструктуризації вугільної промисловості, який передбачав закриття нерентабельних шахт, відмову від державного субсидування цього сектора й здійснення соціальних програм, пов'язаних з перекваліфікацією шахтарів. Він лишився свого поста до того, як реструктуризація була закінчена, розповідає пан Дмитренко, аналітик брокерської фірми, додаючи при цьому: "Я впевнений, що він забажає закінчити цю справу".

За словами аналітиків, у пана Пінчука можуть виникнути й інші проблеми, не пов'язані із приватизацією "Криворіжсталі". Імперія пана Пінчука, який збив капітал на виробництві труб, сьогодні поширюється на банківський, страховий бізнес і ЗМІ.

У ході передвиборчої кампанії одна із телестанцій, що належить пану Пінчуку, піддала сумніву твердження пана Ющенка, що він був отруєний політичними супротивниками, стверджуючи, що кандидат просто намагається сховати одні свої проблеми зі здоров'ям, і перебільшити інші. В остаточному підсумку лікарі визначили, що пан Ющенко був отруєний діоксином, який, імовірно, підмішали йому в їжу.

Сьогодні пан Пінчук говорить, що не бажає обговорювати передвиборчу кампанію і своє рішення підтримати пана Януковича. За його словами, заднім числом передачі його телестанції про отруєння пана Ющенко, звичайно, виглядають негарно, але в той час пов'язані із цією справою факти викликали серйозні сумніви.

Пан Пінчук теж вважає, що у сфері бізнесу мають бути певні зміни, однак він упевнений: його ділова імперія уціліє. "Я радий, що все закінчилося саме так - мирним і демократичним шляхом. Я буду підтримувати Ющенка, якщо той буде підтримувати верховенство закону", - заявив він.


Читайте також:

Український магнат бажає потоваришувати

Пінчук: У нас із Ющенком інтереси збігаються, а Буш запрошував мене на зустріч зі Шварценеггером

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!