"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Наростити видобуток газу на 60% до 2020 року. Чому б і ні?

Наростити видобуток газу на 60% до 2020 року. Чому б і ні?

Газовидобувна галузь знає, як збільшити видобуток та звільнити Україну від імпортної залежності. Слід запровадити єдину ставку ренти 12% для нових інвестицій. Тоді сектор залучить 1 млрд дол до 2020 року.
Четвер, 3 листопада 2016, 16:16
виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній

Щоб зрозуміти значення збільшення видобутку власного газу для держави, достатньо навести лише одну цифру.

За останні десять років Україна витратила 88 млрд дол на імпорт газу, переважно з Росії, що майже дорівнює річному ВВП держави.

Таким чином, економіка щорічно відраховувала "десятину" як плату за імпортний газ, що було і є вагомим фактором тиску на гривню та причиною її девальвації.

Сумно, але про власний видобуток газу в країні згадали лише після того, як рівень зовнішньої загрози енергетичній та національній безпеці досягнув критичної межі.

Реклама:

Уряд оголосив про амбітні плани з нарощування виробництва газу на 35% з метою виведення країни на рівень самозабезпечення до 2020 року. Газовидобувні компанії одразу консолідувалася, щоб спробувати їх реалізувати.

Пропозиції учасників ринку ввійшли до урядового документа — "Концепції розвитку газовидобувної галузі на найближчі чотири роки". Його розглянув та затвердив прем'єр-міністр Володимир Гройсман у Харківській області у вересні 2016 року. Саме цей документ є своєрідним дороговказом для досягнення стратегічної мети.

Компанії детально проаналізували потреби галузі, склали плани щодо проектних програм розвитку підприємств за умови створення сприятливого інвестиційно-регуляторного середовища, сформували перелік необхідних технологічних заходів, розрахували обсяги капітальних інвестицій.

Ключовою умовою нарощення видобутку є залучення інвестицій і широке застосування сучасних технологій. Для виконання плану з видобутку 27 млрд куб м газу потрібно подвоїти капітальні витрати, вкладаючи щороку понад 1,3 млрд дол.

Майже половина видобутку буде забезпечена завдяки введенню нових свердловин на нових та чинних родовищах, а також інтенсифікації виробництва.

Зокрема, державна компанія "Укргазвидобування" протягом п'яти років розраховує інвестувати 110 млрд грн. Вже оголошені перші тендери на проведення робіт з інтенсифікації та буріння за аутсорсингом 90 свердловин. Це безпрецедентна сума. Хоча майже стільки ж Україна витратила на імпорт газу лише за 2015 рік.

Крім того, на відміну від закупівель переважно нестабільних російських газових молекул, вкладання грошей у власний видобуток — це не лише створення гарантованого джерела постачання для тривалого задоволення внутрішніх потреб, а й один з найпотужніших економічних мультиплікаторів, який впливає на зростання податкових платежів та створення робочих місць.

Приватний сектор, який забезпечує понад 20% видобутку газу, в останні роки стабільно вкладав близько 250 млн дол. Однак останнім часом компаніям довелося скоротити капітальні витрати через брак ресурсів для реінвестування.

Низькі ціни на газ та агресивна податкова політика створили для галузі "ідеальний шторм", який спричинив сповільнення темпів її зростання. Непередбачуваність і нестабільність призвели до втрати міжнародного капіталу — виходу з України компаній Shell, Chevron, ExxonMobil, польських та канадських інвесторів.

 

Щоб уникнути прогнозованої стагнації видобутку, приватний сектор пропонує уряду запровадити з 2017 року стимулюючу єдину ставку ренти 12% винятково для нових інвестицій, тобто для видобутку газу із свердловин, буріння яких почнеться у 2017 році, зберігши нинішній рівень оподаткування для чинних.

Запровадження такої ренти на рівні середньоєвропейського значення та часткова її децентралізація дозволить залучити необхідний обсяг інвестицій для динамічного приросту виробництва, одночасно гарантуючи сталі податкові надходження у 2017 році та їх відчутне зростання в майбутньому.

У такому випадку незалежний сектор підтверджує залучення: 1 млрд дол додаткових інвестицій та нарощення видобутку газу на майже 60% до 2020 року.

 

Пропозиція незалежних компаній із запровадження 12-відсоткової ставки є консолідованою і ґрунтується на аналізі податкової політики в країнах Європи, досліджені фірми Deloitte, а також на базі вивчення потенціалу розвитку газовидобувної галузі України міжнародною консалтинговою компанією IHS.

Податкове навантаження на видобуток газу в Україні перевищує середній європейський рівень більш ніж удвічі, на видобуток нафти та газового конденсату — у чотири рази. Це означає, що, зберігаючи чинний податковий режим, Україна безапеляційно програє у боротьбі за міжнародний інвестиційний капітал.

 

Без сприяння з боку уряду гучні плани залишаться на папері. Зрушень нема, питання замовчується. Днями на засіданні Полтавської облради розглядалося питання щодо погодження спеціальних дозволів на здійснення видобутку газу.

Результати невтішні: 13 відмов (42 — за 2016 рік), у тому числі іноземному інвестору "Арабський енергетичний альянс". Останній заявив про можливість згортання діяльності та звільнення працівників. Ось такі реалії.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: