"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вже видно берег. Реформа держзакупівель вийшла на фінішну пряму

Вже видно берег. Реформа держзакупівель вийшла на фінішну пряму

Ризик зриву реформи є, він цілком реальний, хоча з’явився не вчора. Ворогів у реформи багато. Та незважаючи на політичні потрясіння останніх тижнів, ми налаштовані оптимістично.
Середа, 17 лютого 2016, 16:00
Максим Нефьодов, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі

Президент підписав Закон "Про публічні закупівлі" (законопроект №3559), який затверджує повне переведення держзакупівель в електронну систему ProZorro.

Це не просто черговий документ, необхідний для здійснення реформи, це – справжній наріжний камінь, символ завершення складного підготовчого етапу, точка неповернення. Це як після довгої і виснажливої подорожі нарешті побачити берег.

З моменту запуску системи електронних держзакупівель ProZorro пройшов рівно рік. Сьогодні система все ще працює в пілотному режимі, на допорогових закупівлях (до 200 тис грн по товарах і послугах і до 1,5 млн грн – по роботах), і лише Міністерство оборони може проводити великі закупки.

Але вже зараз в систему заведено більше 50 тис тендерів на суму 12 млрд грн.

Реклама:

Щодо 29 тисяч тендерів на 5,4 млрд грн ми вже бачимо фінальний результат або, принаймні, знаємо потенційних переможців. Там економія бюджетних коштів вже перевищила 690 млн грн і продовжує збільшуватися.

Наразі в системі лише близько 2% держзакупівель, але коли всі тендери у країні буде переведено в електронний формат, економія зросте пропорційно. Наскільки? Ми очікуємо, що, за підсумками 2016 року, вдасться зекономити близько 5 мільярдів гривень. А вже у 2015 році економія може сягнути 50 мільярдів!

Саме Закон "Про публічні закупівлі" і забезпечує, серед іншого, повний перехід на електронну систему держзакупівель. З 1 квітня почнеться перша хвиля переходу.

Найбільші закупівельники в країні (міністерства, агенства, великі державні компанії) переведуть свої надпорогові тендери в електронну форму. А з 1 серпня всі свої великі тендери в електронну систему переведе решта закупівельників – органи місцевої влади, дитячі садки, лікарні і школи.

Тож сьогодні ми вже на фінішній прямій. Підписавши закон, президент продемонстрував повну підтримку реформі держзакупівель. І підтвердив, що повний перехід на електронну систему невідворотній.

Що це означає для закупівельників? Те, що вже менш ніж за два місяці всі великі закупівлі будуть йти виключно через ProZorro. І не буде більше жодних відмовок на кшталт "це не працює", "це неможливо" або "ще зарано". Тепер цього вимагає закон.

Команда реформи зробила велетенську роботу з навчання закупівельників по всій країні – тільки минулого року провели більше 50 семінарів. Зараз ми проводимо 3-4 заходи щотижня. І якщо працівники держпідприємств, міністерств чи відомств якимось дивом до цих пір ще не знають, що таке система ProZorro і як вона працює, то саме зараз треба про це дізнатись. Бо часу вже лишилося обмаль.

Підписання Закону "Про публічні закупівлі" - це чіткий сигнал для держкомпаній і органів влади. Але це також черговий сигнал для бізнесу: держава готова торгувати чесно і прозоро, надаючи рівний доступ до тендерів. Це демонструє, що ми можемо виконувати свої обіцянки.

Роками держзакупівлі були синонімом корупції, і чесний, прозорий бізнес, бізнес із високими корпоративними стандартами просто не міг перемогти у нечесній боротьбі. І облишив спроби.

Але із запуском системи ProZorro ми змінили правила гри, доступ до тендерів став максимально легким, а анонімність в аукціонах забезпечує вибір найкращого постачальника, а не того, хто "зміг домовитись". Перемога МЕТРО Кеш енд Керрі у торгах Міноборони – яскравий приклад того, як змінилася система, і чудовий приклад для інших чесних постачальників.

Що це означає для всього цивілізованого світу? Це доказ того, що Україна може не лише повторювати найкращі світові практики, а ще й бути першопрохідцем. Бо система ProZorro – одна з найкращих e-procurement систем в світі. Ми вже отримали кілька запитів про використання нашої системи в інших країнах світу.

За нашими успіхами пильно стежать наші партнери з Європейського Союзу: вони також планують переходити на електронні тендери з 2018 року, і наш досвід для них - це зразок якісного запровадження нової системи.

Але що більш важливо - ми демонструємо, що можемо робити реформи в Україні. Можемо робити зміни, коли підходимо до завдання прагматично, методично, з точки зору найбільшої ефективності. Не коли створюємо преференції, а навпаки – коли забезпечуємо рівні і прозорі умови і стимулюємо розвиток конкуренції.

Успіх ProZorro – це доказ того, що Україна може змінюватися і проводити реформи, що вона має професіоналів, які здатні робити проекти світового рівня. І саме тому так важливо, щоб політична підтримка реформи держакупівель стала реальною.

В публічному полі ми таку підтримку вже маємо. І прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, і президент України Петро Порошенко неодноразово наголошували на обов’язковості повного переходу на електронну систему державних закупівель.

Оскільки тільки повний перехід на систему ProZorro, без жодних винятків, дозволить досягти головних завдань реформи: підвищити прозорість тендерів, спростити доступ для бізнесу, збільшити конкуренцію на торгах і зменшити корупційні ризики.

Успіх реформи держзакупівель дає надію, що в країні можливо провести й інші системні реформи. Але якщо далі політичних лозунгів справа не піде, якщо керманичі країни не підтримають реалізацію реформи не словом, а ділом – довіру суспільства буде підірвано, і відновити її після цього буде дуже важко.

Прийшов час робити наступні кроки. На основі Закону "Про публічні закупівлі" вже розроблені підзаконні акти: постанови і розпорядження Кабміну, які регламентують, наприклад, вимоги до майданчиків та учасників торгів, деталізують процедури роботи системи тощо.

Необхідно затвердити їх до квітня, щоб перехід на ProZorro був всебічно забезпечений і пройшов максимально зручно для всіх учасників торгів.

Ризик зриву реформи є, він цілком реальний, хоча з’явився не вчора. Ворогів у реформи багато. І це зрозуміло: мова йде про руйнування мільярдних корупційних схем, і учасники цих схем не віддадуть свою позиції без бою. Та незважаючи на політичні потрясіння останніх тижнів, я налаштований оптимістично.

Берег дійсно близько, це відчуває вся команда ProZorro, і тому ще вище піднімає вітрила. У нас є все для цього - є ресурси, є чіткий план, є підтримка міжнародних організацій. Є чудова команда, яка вмотивована перемогти і довести справу до успішного завершення.

Перемога невідворотна. Давайте працювати ProZorro.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: