Зберегти землю і заробити

Зберегти землю і заробити

Щорічно Україна продукує 27 млн тонн біомаси - соломи, соняшникового лушпиння, кукурудзи. Цього достатньо, щоб замістити 20 млрд куб м газу на рік.
Субота, 21 лютого 2015, 10:05
Ольга Мелих, керівник асоціації учасників "Молодь змінить Україну" Благодійного фонду Богдана Гаврилишина

Доки в країні триває війна, мало уваги приділяється питанням стратегічного розвитку України, зокрема сільського господарства.

Щорічно Україна продукує 27 млн тонн біомаси - соломи, соняшникового лушпиння, кукурудзи та інших відходів.

Цього достатньо, щоб замістити 20 млрд куб м газу на рік.

Крім того, маючи такий потенціал, Україна може стати вигідним економічним партнером для країн ЄС в експорті сировини для виробництва біоенергії.

Реклама:

Саме вона, на думку міжнародних експертів, є одним з потенційних партнерів країн ЄС, зокрема Німеччини, з вирощування біоенергетичних культур - кукурудзи, соняшнику, ріпаку - для забезпечення та розвитку відновлювальної енергетики.

В умовах зниження привабливості "зеленого" тарифу, виснаження землі в країнах ЄС і зростання навантаження на споживачів зростає інтерес до альтернативних постачальників сировини для вироблення альтернативної енергії у Східній Європі.

Відповідно, вирощування біоенергетичних рослин на експорт - особливість, яку Україна може вдало використати. Про це, зокрема, наголошували експерти під час Світового форуму продуктів харчування та сільського господарства у Берліні.

Проте кожна монета має два боки: фінансові переваги в короткостроковій перспективі перекриваються додатковими ризиками у довгостроковому періоді.

У Європі давно використовують біомасу як сировину для альтернативної енергетики. В Україні ж існує проблема інтенсивного виробництва, яке, з одного боку, дозволяє виростити достатню кількість такої сировини, а з іншого - призводить до зниження родючості ґрунтів та провокує ерозію.

Як зазначено в доповіді Світового банку "Україна: родючість ґрунтів як запорука стійкості до змін клімату", незважаючи на високі показники родючості, через нераціональне користування щороку 500 млн тонн земель страждають від ерозії. Це спричинило зниження родючості 32 млн га земель і великі фінансові втрати.

 Виробництво паливних гранул. Фото ukrbio.com

Тому для вирощування біоенергетичних культур на експорт і використання відходів агрокомплексу при виготовленні "альтернативного" палива потрібно змінити організацію виробництва сільськогосподарської продукції та біопалива, зменшуючи витрати на утилізацію відходів та оптимізуючи використання сировини.

Це одночасно дозволить зменшити розорювання ґрунтів, знизити ерозію та зберегти родючість, підвищуючи при цьому енергетичну незалежність України.

З розумним використанням земель Україна може стати не лише постачальником сировини, а й одним з провідних експортерів готової органічної продукції на міжнародні ринки, створюючи при цьому додану вартість та забезпечуючи свою енергетичну незалежність за рахунок альтернативних джерел і біомаси.

Навіть у такі складні часи для країни варто думати про перспективи міжнародного партнерства і збереження ресурсів. Головне - не проґавити шанс.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: