Щоб вивести зарплати з "тіні", потрібні не концепції

Щоб вивести зарплати з "тіні", потрібні не концепції

Єдиним механізмом, який виведе з тіні доходи фізичних осіб, є безумовне зниження ставки ЄСВ до розміру, що не перевищує 18,1%. Проект закону, який детінізує доходи фізичних осіб, зареєстрований у Верховній Раді України ще в грудні 2012 року. То ж не треба концепцій, потрібно підтримувати уже готові рішення.
Середа, 30 липня 2014, 15:48
Оксана Продан, народний депутат

Нещодавно урядовці презентували своє бачення майбутньої податкової системи, в якому визначили і позицію щодо єдиного соціального внеску (ЄСВ).

В першу чергу, потрібно звернути увагу на той факт, що уряд включив страховий платіж в систему оподаткування, чим фактично визнав, що пенсійна система в Україні не працює. Це означає, що слід не тільки розмір ЄСВ зменшувати і боротися за легалізацію заробітних плат, але й запроваджувати справжнє пенсійне страхування, бо з пенсіями у нас теж біда.

Відповідне рішення у Верховній Раді давно зареєстровано. Маю на увазі наш з Павлом Розенком законопроект 2418а "Про запровадження перерахування страхових внесків до накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування", який дає можливість людям справді страхувати своє майбутнє, а не просто сплачувати обов'язковий платіж в солідарну систему оподаткування. 

Але давайте все-таки про єдиний соціальний внесок і детінізацію заробітних плат.

Реклама:

Урядовці пропонують знизити ставку ЄСВ до 18%, але лише для тих платників, які збільшать фонд оплати праці в два рази. Майже таку саму концепцію "зниження" ставки ЄСВ пропонував рік тому уряд Азарова, проте вона передбачали введення 18% для тих, у кого середня зарплата не менше подвоєної мінімальної, а не в разі збільшення вдвічі фонду оплати праці.

Тоді бізнес та експерти виступили проти псевдозниження розміру ЄСВ і аргументували це тим, що така "реформа" нічого не дасть.

Це ж саме можна сказати і про нову концепцію. Жодній з сторін вона не принесе очікуваних змін.

Жодних змін для держави, тому що будуть розбалансовані умови роботи в різних галузях, сферах і навіть регіонах України, бо ставка ЄСВ буде різною (для тих, хто зможе подвоїти зарплату – 18%, а для тих, хто не здатен цього зробити – вдвічі вища). А "тінь" залишиться в "тіні". 

Жодних змін для бізнесу. Щоб отримати зменшення ставки, слід буде збільшити базу оподаткування вдвічі. То ж ті, хто платять сьогодні офіційно 5 000 грн, повинні будуть або збільшити вдвічі зарплати, або подвоїти штат. Проте ті, хто платять мінімальну зарплату, зможуть отримати знижену ставку, піднявши зарплату менше, ніж до 2 500 грн. Отже, знову в програші опиняться ті, хто вже сьогодні виплачує зарплати без "конвертів", по-білому.

Податковий майдан, 2010 рік. Фото УП

Чи збільшаться легальні виплати? Навряд чи, бо ті, хто не оформлював людей на роботу через високу ставку ЄСВ, не отримають умов для легалізації. А ті, хто виплачував зарплату в "конвертах" через неконкурентність власних товарів, отримають те саме фінансове навантаження на одиницю продукції.

Єдиним механізмом, який виведе з тіні доходи фізичних осіб, є безумовне зниження ставки ЄСВ до розміру, що не перевищує 18,1%. Саме це дозволить платити заробітні плати "по-білому", і одночасно компенсує надходження до пенсійного та державного бюджету за рахунок збільшення бази оподаткування податком з доходів фізичних осіб та ЄСВ.

Чудовий приклад збільшення надходжень після зниження розміру платежів з доходів фізичних осіб має Грузія, де сьогодні все навантаження на зарплату складає 20%.

Проект закону, який детінізує доходи фізичних осіб, зареєстрований у Верховній Раді України ще в грудні 2012 року під номером 1182. То ж не треба концепцій, потрібно підтримувати уже готові рішення.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: