Імпорт з Росії: альтернатива є

Імпорт з Росії: альтернатива є

Критичним є тільки газ і то частково, бо його Україна вже почала купувати у Європі. Все інше можна виробляти в Україні або купувати на світових ринках.
Середа, 19 березня 2014, 12:33
Олександр Голіздра, начальник управління медіа-проектів ДП "Держзовнішінформ"

Російська федерація - торговельний партнер України номер один.

Зовнішньоторговельний товарообіг двох країн у 2013 році становив 38,38 млрд дол.

У 2013 році експорт у Росію, передусім у галузі транспортного машинобудування, скоротився на 39,4%, металопродукції - на 22%, хіпрому - на 7,6%.

Напрямок тут очевидний: слід шукати нові ринки збуту та змінювати асортимент.

Реклама:

Наскільки критичним є імпорт товарів з Росії? Чи зможе Україна знайти альтернативу на світових ринках?

Питання не риторичне, бо загальний обсяг імпорту з РФ становить 23,23 млрд дол, тобто більше за експорт на 55%. 65% в імпорті з Росії посідають енергоносії, з яких  природний газ становить дві третини або 10,6 млрд дол.

Як запевняють енергетики, у 2013 році почався реальний процес диверсифікації поставок газу - з Європи. Однак повністю замістити імпорт російського блакитного палива країна не може. Інші енергоносії - нафту, нафтопродукти, вугілля - можна імпортувати з інших країн.

Другою за обсягами групою товарів, що імпортуються з РФ, є товари хімічної промисловості - 2,2 млрд дол або 9,4%. Це головним чином добрива - 600 млн дол, полімери та пластмаси - 490 млн дол, каучук та гума - 280,7 млн дол,  косметичні препарати - 220 млн дол.

Зважаючи на потужну вітчизняну промисловість з виробництва добрив та розвинені світові ринки полімерів, гуми та косметичних препаратів, можна стверджувати, що альтернатива є.

На третьому місці - машинобудування. Імпорт цієї продукції з Росії становить близько 2 млрд дол або 8,6%. Двигуни, насоси, сільгосптехніку, електродвигуни - все це можна купувати в Європі - дорожче - або в Китаї - дешевше.

Без російських вантажних та легкових автомобілів - 310 млн дол - Україна точно може обійтися - як імпортуючи їх, так і розвиваючи власне виробництво. Те саме можна сказати про побутову техніку - 426 млн дол - та електроінструменти - 153 млн дол: у Європі це трохи дорожче, у Китаї - дешевше.

Отже, безальтернативним імпортованим з РФ товаром є тільки газ і то частково, бо його Україна вже почала купувати в Європі. Все інше можна або виробляти в Україні або купувати на світових ринках.

Фото wikipedia.org

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: