Патентні воїни деградації

Патентні воїни деградації

Якщо патентні війни триватимуть, ситуація дійде до абсурду: з імпортерів зможуть стягувати гроші за будь-який товар, який вони перевозять через кордон.
Середа, 1 січня 2014, 16:48
Віталій Дубенський, журналіст

У світі триває патентна війна.

Деякі технологічні гіганти скуповують маленькі компанії з великими патентними портфоліо для тиску на своїх конкурентів.

Інші великі фірми продають патенти компаніям, які нічого не виробляють. Такі компанії купують патенти лише для отримання прибутку через ліцензування і суди.

Так, у 2009 році компанія Micron Technology продала 4 200 патентів фірмі Round Rock Research, заснованій відомим юристом в патентних справах Джоном Демаре.

Реклама:

Патентні тролі не мають наміру використовувати патенти за призначенням. Вони, погрожуючи судовими позовами, використовують їх для заробітку.

Система правосуддя у США, де ця проблема особливо актуальна, дає патентним тролям перевагу - вони мають імунітет від оборонної стратегії крупного бізнесу. Судові витрати позивачів низькі, і вони можуть обирати суди "дружніх" штатів.

До того ж, стратегії, які використовують компанії для захисту від законної конкуренції, неефективні проти патентних тролів. Моніторинг патентної діяльності конкурентів неможливий, бо такі компанії не є конкурентами. Компанія-виробник не може дізнатися про троля до залучення значних інвестицій у виробництво.

Зустрічні позови, які у звичайних випадках спричиняють укладання мирової угоди, теж неефективні: патентний троль заздалегідь готується до виснажливої судової тяганини і зростаючих витрат. Більше того, для фінансування судових витрат патентні тролі навіть залучають страхові фонди та інституційних інвесторів.

Зараз ніхто не застрахований від патентних тролів. Позови можуть торкнутися банків, технологічних монстрів і невеликих роздрібних компаній. Тільки у 2011 році через патентних тролів бізнес у США втратив понад 29 млрд дол.

За дослідженням фірми RPX Corporation, яка допомагає зменшити патентні ризики, у 2012 році патентні тролі у США подали вшестеро більше позовів, ніж у 2006 році: 2,9 тис або 61% від всіх патентних справ.

Фото УП

Патенті тролі непогано себе почувають і в Україні, хоча тут їх специфіка дещо інша. Основна мета - отримання патентів на винаходи із слабкою інноваційною цінністю. Заявка на деклараційний патент проходить лише формальну перевірку.

Часто такі патенти захищають "винаходи", які давно відомі у світі, але з якихось причин не запатентовані в Україні. Тим не менш, власник патенту отримує право контролювати ринок тих чи інших товарів.

Цьому сприяє і Митний кодекс. До митного реєстру можна вносити винаходи і призупиняти оформлення товарів, які порушують засвідчені патентом права.

Якщо ця практика триватиме, то ситуація дійде до абсурду: з імпортерів зможуть стягувати гроші за будь-який товар, який вони перевозять через кордон.

Нападаючи на інноваційні компанії, патенті тролі гальмують впровадження нових технологій, а значить - і розвиток світової економіки. Відповідь треба шукати на рівні законодавства, але ефективних ліків від цієї недуги світ ще не знайшов.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: