"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Пити чи не пити

Пити чи не пити

Тепер години продажу алкоголю будуть визначати не місцеві ради, як це було в деяких містах України, а районні та обласні державні адміністрації.
Четвер, 19 грудня 2013, 18:48
Данило Нестеров, ЕП

Кабмін взявся гармонізувати закони і підзаконні акти щодо роздрібної торгівлі.

Проект постанови, яка опинилася в розпорядженні ЕП, покликана узгодити норми цілої низки підзаконних актів.

Правила роздрібної торгівлі уряд затвердив ще 1996 року. Однак пізніше з'явилося чимало законів, кодексів та підзаконних актів стосовно цієї галузі.

Зазвичай зміни вносяться швидко і не завжди погоджуються з діючими актами. Відтак, проект постанови покликаний прибрати суперечності з правил роздрібної торгівлі, Податкового кодексу, закону про регулювання виробництва та обігу спирту, алкоголю та сигарет і навіть закону про місцеве самоврядування.

Реклама:

Проект містить багато технічних правок. Наприклад, замінює словосполучення "суб'єкт господарської діяльності у сфері" на "суб'єкт господарювання у сфері", або "торгівельне обслуговування" на "торговельне обслуговування".

Також розширюється перелік ємностей, у яких можуть продаватися алкогольні напої. Нарешті, до списку внесено Bag-in-box - пакети з тепловідбивною поверхнею і краном-клапаном, які поміщені в картонні коробки. Зазвичай це напої, обсяг яких перевищує один літр, у більшості випадків це вино.

Такий тип упаковки з'явився на ринку ще в середині 2000-х років і досі активно використовується у нижньому ціновому сегменті. Також алкоголь можна продавати у двох нових ємностях - 0,275 л та 0,35 л. Точніше, тепер ємності з такою місткістю внесені до правил роздрібної торгівлі.

Крім того, до проекту постанови внесено зміни, запроваджені поправками до закону про державне регулювання виробництва та обігу спирту.

Розширено список місць, у яких забороняється торгівля алкоголем. Це приміщення та території навчальних закладів та охорони здоров'я, крім ресторанів на території санаторіїв, приміщення організацій, що торгують дитячими чи спортивними товарами, у закритих спортивних спорудах, крім пива у пластиковій тарі.

Проект постанови також уточнює повноваження з регламентації роботи торговельних закладів. У пояснювальній записці сказано, що розбіжності позначаються на взаємодії з контролюючими органами.

Фото zz.te.ua

Документ пропонує передати повноваження з визначення годин роботи магазинів, що торгують алкоголем, від органів місцевого самоврядування виконавчим органам. Тобто години продажу алкоголю будуть визначати не місцеві ради, як це було в деяких містах України, а районні та обласні державні адміністрації.

Щоправда, рішення останніх обов'язкові лише для магазинів комунальної форми власності. Для приватних закладів обмеження встановлюються лише після узгодження з власниками. Втім, процедури узгодження документ не передбачає.

Таким чином, не виключено, що тепер ці обмеження можна буде вводити ще легше. Не треба збирати місцеву раду, достатньо лише узгодити рішення з власником, просто надіславши рішення відповідної адміністрації.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!