"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Сонячні сади Америки

Сонячні сади Америки

Громадяни, які купують сонячні панелі для громади, отримують такий же 30-відсотковий податковий кредит, як і ті, хто встановлює панелі на дахах своїх будинків.
Середа, 2 жовтня 2013, 14:17
Захарі Шаан, радник АВЕ "Альтернатива", головний редактор Cleantechnica.com

Всі люди заслуговують на доступ до чистої енергії, особливо ті, що живуть у неблагополучних громадах.

Малозабезпечені американці більш вразливі  до негативних наслідків зміни клімату.

Багато хто вже постраждав від надмірного забруднення певних міських районів, тривалих перерв в електропостачанні за екстремальних погодних явищ і проживання в надмірній близькості до вугільних  електростанцій.

Ці фактори роблять доступ малозабезпечених американців до "зеленої" енергії питанням не лише економії, а й справедливості.

Реклама:

Оскільки більшість бідних верств населення не можуть собі дозволити приватні будинки, багато хто з них виживає за рахунок оренди житла. За даними Міністерства житлового будівництва і міського розвитку Америки, з понад 40 млн орендарів у США майже кожен четвертий житель має надзвичайно низькі доходи.

Крім того, соціальні служби виявили, що громадяни з низькими доходами витрачають до 16,4% доходів на житлові енергетичні послуги, тоді як для родини з середнім рівнем доходів ці витрати становлять 7,2% від загальних доходів.

Низькі доходи мають, перш за все, люди похилого віку, інваліди, меншини, ветерани та неповні сім'ї. Зважаючи на збільшення кількості орендарів та обтяженість бідних сімей високими цінами на енергоносії, потрібно збільшувати доступ до недорогих "зелених" ресурсів.

Захарі Шаан популяризує чисту енергію і в Україні. Фото greencubator.info

Одним з варіантів поширення використання чистої енергії є програма "Громадські сонячні сади", започаткована у штаті Колорадо. "Сонячний сад" - це двомегаватний або менш потужний сонячний проект. Він об'єднує десять або більше абонентів, що проживають в одному окрузі.

Він може бути організований бізнес-одиницями, некомерційними організаціями чи громадськістю. Такі "сонячні сади" належать громадам, які самостійно використовують і продають електроенергію комунальним підприємствам.

75% жителів міст не можуть встановити сонячні панелі на будинки з різних причин: оренда, проживання у багатоквартирних будинках, тінь на даху. Унікальність програми "Громадські сонячні сади" у тому, що стати виробниками сонячної енергії можуть навіть ті, хто не має сонячних панелей на своїх дахах.

Фото greencubator.info

Впровадження даної програми підтримується на законодавчому рівні.

У 2012 році був прийнятий закон: громадяни, які інвестують у "сонячний сад", тобто купують певну частину сонячних панелей, призначених для загального використання громадою, отримують такий же 30-відсотковий податковий кредит, як і ті, що встановлюють сонячні панелі на дахах власних будинків.

Пільгами можуть скористатися не лише власники будинків, а й орендарі. Відтак, дана програма дозволяє малозабезпеченим людям зменшити свої витрати за рахунок використання альтернативних джерел енергії.

Перший масив сонячних панелей потужністю 500 кВт був встановлений у штаті Колорадо у травні 2013 року і живить енергією близько 100 приватних, комерційних і неприбуткових користувачів.

Програма "Громадські сонячні сади" популяризується в усіх штатах, проте лідером залишається штат Колорадо. Його сенатор Марк Удал у 2010 році перший запропонував законопроект щодо організації "сонячних садів".

Фото greencubator.info

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!