Бюджет України в дефолті?

Бюджет України в дефолті?

Як зазначив один з депутатів, Верховною радою гуляє інша, жахлива "цифірь". Начебто уряд недофінансував видатків на 33 мільярди гривень! На думку депутата, це справжній дефолт уряду.
Четвер, 4 липня 2013, 10:40
Сергій Лямець, ЕП

Падаюча економіка не може давати більше грошей до бюджету. Отже, відбувається непереборний процес.

Депутат Сергій Терьохін таки правий - державний бюджет приречений на недовиконання.

Через те, що власних грошей не вистачає, уряд уже багато місяців витрачає гроші, які належать місцевим бюджетам.

Містам та селищам під різним "соусом" затримують виплати - то йде "обробка", то "неправильно склали документи", то "не встигли".

Реклама:

Активно ширяться чутки, що для отримання грошей, передбачених як рядок в бюджеті, треба їхати на поклін персонально до голови уряду Миколи Азарова.

Дійшло до того, що мери деяких міст йдуть у відставку. Їм просто немає що сказати бюджетникам, які місяцями не отримують зарплати.

Ось деякі цитати місцевих очільників з сюжету "5 каналу".

"Любов Костюк, директор ЗОШ №51, Львів: "Щодня я розпочинаю день з того, що мені телефонують і кажуть, що відключать телефон, інтернет, в нас не вивозиться сміття кілька місяців".

У цій львівській школі на капітальний ремонт їдальні кілька років збирали спонсорські гроші. А витратити їх не можуть, каже директорка, бо Держказначейство виплати затримує вже місяць.

Любов Костюк, директор ЗОШ №51, Львів: "У нас на наших рахунках є 69 тисяч. Зареєстровано платіжних доручень на 55 тисяч, і вони стоять. А нам ще потрібні парти, дошки".

Олександр Лук'янченко, голова Донецької міськради: "Касается материальной помощи гражданам на лечение - 215 тысяч. Они, к сожалению, не проведены".

Віктор Анушкевичус, міський голова Івано-Франківська: "Ремонтні роботи не ведуться, загрозливою є ситуація щодо інших комунальних підприємств".

Чи є масовим цей процес? Не те слово! Опитування "5 каналу" показало, що Держказначейство заблокувало ремонт шляхів у 142-х містах і селищах. В Асоціації міст України підрахували, що загальна сума затриманих коштів становить 600 млн грн. Хоча це, вочевидь, занижена сума.

Як зазначив один з депутатів, Верховною радою гуляє інша, жахлива "цифірь". Начебто уряд недофінансував видатків на 33 млрд грн! На думку депутата, це справжній дефолт уряду.

Останні тижні на засідання Кабміну регулярно вносяться проекти постанов щодо перекидання грошей всередині бюджету. Умовно, мали побудувати школу у Криму - замість неї відремонтуємо лікарню. Таких прикладів безліч.

Микола Азаров зараз розповість українкам, де їх гроші. Фото із сторінки прем'єра у Facebook

Отже, грошей в уряду нема. Ось чому так наполегливо він намагається "протягнути" законопроекти з запровадження фінансових векселів. Це хоча б якийсь шанс розрахуватися за боргами держави.

І нехай на цьому зароблять структури, близькі до групи першого віце-прем'єра, "найкращого центрального банкіра Східної Європи" Сергія Арбузова.

Ось чому уряд хоче масово надавати державні гарантії. Цей механізм означає, що гроші можна буде взяти в банках під обіцянку, що коли-небудь їх поверне державний бюджет. Колись, коли з'являться гроші.

Більше ніхто не згадує про програму реформ Віктора Януковича чи програму "активізації економіки" того ж Арбузова. Навіщо, коли вони системно не виконуються? Яка вже тут "активізація", якщо нема чим платити зарплати вчителям?

На цьому тлі витрачаються сотні мільярдів на корупційні державні закупівлі. На користь представників "Сім'ї" йдуть мільярди вугільних дотацій, а віце-прем'єр Юрій Бойко роздає податкові пільги олігархам.

Але місцевим бюджетам кажуть, що "грошей нема".

Про те, що відбувається у сфері видатків Держказначейства, читайте в інтерв'ю екс-голови ДКУ Тетяни Слюз для "Економічної правди".

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: