Ще раз про єдиний соцвнесок

Ще раз про єдиний соцвнесок

Інтереси держави охороняються законом, а от інтереси підприємця - не дуже. Така технічна структура як казначейство затримує платежі, і ви змушені вирішувати: сплачувати податки, щоб уникнути пені і штрафів, чи звертатися до суду.
Понеділок, 25 березня 2013, 09:27
Ігор Кухарчук, голова правління чернівецького міського Центру захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу

Вкотре порушується тема сплати єдиного соціального внеску - ЄСВ - особами, що беруть участь в обов'язковому загальнодержавному пенсійному страхуванню.

За найманих працівників ЄСВ сплачують роботодавці. Сума єдиного внеску за себе визначається підприємцем самостійно.

У той же час, ЄСВ не може бути меншим від мінімального страхового внеску - МСВ. Тому для приватного підприємця ЄСВ визначено у розмірі мінімальної зарплати, помноженої на 34,7%.

Проблем із сплатою ЄСВ із зарплати найманих працівників не виникає, тому що тут працює стандартна схема: фонд оплати праці з відповідними нарахуваннями. При цьому ви можете не видати вчасно зарплату найманому працівнику, але податок на дохід фізособи і ЄСВ, будьте добрі, сплатіть.

Реклама:

Перший заступник начальника управління Пенсійного фонду в Чернівцях Тетяна Джуравець зазначила, що у лютому суттєво збільшився борг за єдиним соціальним внеском приватних підприємців. Це не дивно, адже для приватних підприємців встановили поквартальну оплату.

Згідно з інструкцією, затвердженою постановою правління ПФУ від 27 вересня 2010 року № 21-5, платник єдиного податку може щомісяця до 20 числа перераховувати авансові платежі. Однак тепер це - справа суто добровільна. Ці платежі враховуються при проведенні остаточного розрахунку за квартал.

Відтак є сподівання, що у квітні надходження до пенсійного фонду збільшаться. Посприяють цьому штрафи та пеня за несвоєчасну сплату за 2012 рік.

В процесі господарської діяльності головне, щоб загальнодержавні та місцеві податки і внески сплачувалися вчасно. Звичайно, можна затримати перерахування податку і внеску, але штрафні санкції і пеня в цьому випадку гарантовані.

Інтереси держави охороняються законом, а от інтереси суб'єктів господарської діяльності - не дуже.

За наявності документів, що підтверджують отримання послуги держустановою, така технічна структура як казначейська установа затримує платежі, і ви змушені вирішувати: сплачувати податки, щоб уникнути пені і штрафів, чи звертатися до суду, щоб отримати кредиторську заборгованість з пенею у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми боргу за кожен день затримки.

До набуття чинності Податкового кодексу єдиний податок, що сплачували підприємці, розподілявся наступним чином: до місцевого бюджету - 43%, до Пенсійного фонду - 42%, на обов'язкове соціальне страхування - 15%, у тому  числі до Державного фонду сприяння зайнятості населення - 4%.

Фото УП

Тобто коли підприємець сплачував максимальну ставку єдиного податку в розмірі 200 грн, з них 84 грн отримував Пенсійний фонд. Правда, пізніше підприємців зобов'язали доплачувати в Пенсійний фонд різницю до розміру мінімального страхового пенсійного внеску.

З 1 січня 2012 року, з набуттям чинності норм Податкового кодексу в частині застосування спрощеної системи оподаткування підприємців розбили на категорії і встановили ставки єдиного податку в розмірі 2-20% від мінімальної зарплати, яка діє на 1 січня податкового року, зараз це 1 147 грн.

Насправді ж ставки єдиного податку міськими радами були затверджені в розмірі 10-20%, що в грошовому еквіваленті становить 114,7-229,4 грн.

При цьому єдиний податок, що сплачується фізособами-підприємцями, в повному обсязі зараховується до місцевого бюджету. Дохідна частина бюджету від сплати єдиного податку підприємцями зросла майже утричі: було 86 грн - стало 229 грн.

Однак пенсійний фонд не втратив надходжень, спростилося адміністрування ЄСВ. Останній повністю зараховується до ПФ. Правда, підприємець позбувся захисту у фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Втім, він може обрати добровільне страхування. При цьому розмір внеску буде іншим: пенсійне обов'язкове страхування - 34,7%, страхування у зв'язку з втратою працездатності - 1,9%, сумарно - 36,6% від мінімальної зарплати.

Як бачимо, підприємець завжди має добровільно-примусовий вибір щодо участі у системі пенсійного страхування.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: