"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ліквідність уряду мінімальна

Ліквідність уряду мінімальна

На початок січня залишок на гривневому та валютному рахунках уряду впав до рекордно низьких значень - 0,5 млрд грн та 0,1 млрд дол відповідно.
Середа, 27 лютого 2013, 11:37
Ігор Жолонківський, аналітик "Ерсте банку"

Попит населення на депозити в гривні продовжує зростати.

На фоні позитивної динаміки депозитів, зменшення інтересу населення до валюти та до нарощування її поза банками, рівень банківської ліквідності два місяці поспіль не опускається нижче 25 млрд грн.

Високі залишки на коррахунках підштовхнули ставки вниз: овернайт коливається в межах 1-2%, 1М - 7-8%.

У січні в банків не було значної потреби в підтримці НБУ, тому регулятор зменшив об'єм рефінансування з 8,2 млрд грн у грудні до 3,7 млрд грн.

Реклама:

Чистий попит населення на валюту незначно впав до 200 млн дол, у грудні - 210 млн дол. При цьому було розміщено на валютних вкладах 308,3 млн дол. Обсяг готівки фізичних осіб зменшився на 2,6% до 198 млрд грн.

Населення продовжує активно інвестувати кошти у гривневі депозити, розмістивши у січні 6 млрд грн.

НБУ дозволив банкам ввести в обіг процентні фінансові векселі, які будуть альтернативою банківському депозиту та мати високу ліквідність.

Дані цінні папери будуть мати свої додаткові переваги: клієнт зможе прийти у будь-який банк, незалежно від того, де він обслуговується, і під заставу цього векселя взяти кредит або продати вексель іншому інвестору. Такий фінансовий інструмент буде більш цікавим саме юридичним особам.

Сприятливі умови на світових ринках дозволили уряду України 5 лютого вдало дорозмістити десятирічні єврооблігації на загальну суму 1 млрд дол з дохідністю 7,625% та терміном погашення у листопаді 2022 року.

В результаті зростання пропозиції грошей на фінансових ринках розвинених країн, дохідності за їх цінними паперами наближаються до нуля. Кошти інвесторів опинилися на високоприбуткових ринках. При цьому Україна є однією з найпривабливіших країн через високу прибутковість паперів.

Розміщення єврооблігацій забезпечить уряд достатнім обсягом коштів для обслуговування валютного боргу майже на два місяці.

На початок січня залишок на гривневому та валютному рахунках уряду впав до рекордно низьких значень - 0,5 млрд грн та 0,1 млрд дол відповідно.

За рахунок вдалих розміщень ОВДП уряду вдалося наростити гривневу ліквідність за попередній місяць до 4 млрд грн. До того ж скарбницю уряду поповнять щоквартальні податкові платежі.

За січень НБУ відновив 106 млн дол з понад 7 млрд дол втрачених резервів. На початок лютого їх обсяг зріс до 24,6 млрд дол в основному завдяки надходженням коштів від розміщення ОВДП, номінованих в іноземній валюті.

12 лютого завершився візит місії МВФ, яка перебувала у Києві з 29 січня. У ході переговорів був досягнутий прогрес з трьох питань: зниження дефіциту бюджету, стабілізація золотовалютних резервів і скорочення дефіциту платіжного балансу.

Інші питання економічної політики залишаються відкритими, в тому числі підвищення ціни на газ для населення. В уряді все ще розраховують домогтися від Росії зниження ціни газу.

Загалом ймовірність надання МВФ кредиту досить висока. Місія фонду відвідає Україну у другій половині березня для продовження переговорів.

Наразі ресурси МВФ - найдешевші з тих, якими може скористатися Україна. Крім цього, отримання кредиту майже автоматично означає відновлення фінансування від ЄБРР і Світового банку.

Співавтор - Леся Хріпта, "Ерсте банк"

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: