"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Реєстр тендерних змовників

Реєстр тендерних змовників

У світі давно діє такий інструмент як Реєстр недобросовісних учасників державних закупівель. У разі внесення компанії до реєстру її позбавляють права брати участь у державних тендерах на один-два роки.
Понеділок, 25 лютого 2013, 15:00
Віктор Таран, Центр політичних студій та аналітики

Змови на державних тендерах перетворилися на масштабну проблему, яка прямо торкається інтересів мільйонів українців.

В ідеалі справжня конкуренція на тендерах - це запорука закупівлі якісних товарів, робіт та послуг за прийнятну ціну.

В реальному житті спритні ділки домовляються один з одним, а іноді - із замовниками щодо ціни та майбутнього переможця.

І тоді наявність навіть кількох учасників на торгах є цинічною ширмою для задоволення їхніх корисливих інтересів.

Реклама:

Негативні наслідки для суспільства очевидні: дороге пальне для швидких, розбиті дороги, нестача ліків або неякісне харчування у школах та дитячих садках.

Про масштаби цього ганебного явища свідчать результати роботи Антимонопольного комітету з викриття змов під час державних закупівель.

Центр політичних студій та аналітики зібрав офіційні повідомлення його територіальних відділень за дев’ять місяців 2012 року.

АМКУ виявив змови на більш ніж 150 тендерах та притягнув до відповідальності близько 300 компаній та фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності. Майже двадцять компаній брали участь у змовах більше одного разу.

Ігор Коломойський. Фото УП

У цьому переліку є компанії, які вважаються лідерами на своїх ринках, вони отримують кредити від провідних міжнародних фінансових установ, а деякі з їх керівників полюбляють розповідати про соціальну відповідальність.

Так, компанії "БаДМ", "Наша аптека", "Оптіма-Фарм лтд" та "Альба Україна" звинувачувалися Антимонопольним комітетом за участь у змовах під час тендерів на постачання лікарських препаратів в різних куточках країни.

ТОВ "Авіас", яке пов'язують з бізнес-імперією Ігоря Коломойського, АМКУ п'ять разів притягував до відповідальності під час тендерів на постачання нафтопродуктів.

Серед замовників - районні та міські лікарні Полтавської, Херсонської та Житомирської областей.

ТОВ "АІС Кременчук", що входить до бізнес-групи "регіонала" Дмитра Святаша, впіймали на гарячому під час закупівлі авто для відділу освіти Глобинської РДА Полтавської області.

У цьому переліку багато інших гучних прізвищ. Значна частина "змовницьких тендерів" стосується постачання товарів для лікарень та освітніх установ.

Чи достатньо зусиль Антимонопольного комітету для попередження змов? Відомство штрафує порушників, але для багатьох компаній ці штрафи мізерні.

Дмитро Святаш. Фото bagnyk.com

Між тим, у світі давно діє такий інструмент як Реєстр недобросовісних учасників державних закупівель.

Його успішно застосовують навіть колишні республіки СРСР Грузія та Росія. У разі внесення компанії до реєстру її позбавляють права брати участь у державних тендерах на один-два роки.

В Україні такий реєстр існував за часів Тендерної палати. Однак критерії внесення до нього були свідомо зроблені нечіткими.

Користуючись цим, творці ТПУ зрештою почали використовувати реєстр для власного збагачення.

Отже, законодавче запровадження такого реєстру з чіткими критеріями є нагальною вимогою часу. Якщо ми справді хочемо зробити державні закупівлі сферою, вільною від недобросовісних ділків.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: