Важливі подробиці про майбутні СЭЗи

Важливі подробиці про майбутні СЭЗи

Набір податкових стимулів є стандартним у світі. Зазначене ствердження базується на дослідженні Міжнародної фінансової корпорації (структура Світового банку) від 2008 року.
Вівторок, 4 вересня 2012, 17:43
Сергій Тігіпко, віце-прем'єр міністр України з соціальних питань

Як відомо, віце-премєр Сергій Тигіпко просуває три законопроекти, які призведуть до відродження в Україні вільних економічних зон (на жаргоні, СЭЗів). Докладніше про це читайте тут.

Нижче ми наводимо інформацію, яку надав Тигіпко про кожен з трьох "СЭЗівських" законопроектів.

Законопроект №1. "Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки України з метою створення нових робочих місць" (рамковий проект) № 11026

Протягом 2013 - 2032 років у пріоритетних галузях економіки, що визначаються урядом, цільовим інвестиційним проектам надається можливість отримання державної підтримки у вигляді особливостей оподаткування які передбачають:

Реклама:
  • звільнення від сплати податку на прибуток;
  • право на прискорену амортизації;
  • вексельну схему розрахунків з бюджетом з ПДВ (60 діб) та звільнення від сплати ввізного мита при імпорті обладнання (устаткування) та комплектуючих до нього - "короткий" вексель відповідає нормам Європейського законодавства (ст. 211 Директива 112 ЄС) та створює комфортний режим сплати ПДВ для інвестора.

По суті, такий набір податкових стимулів є стандартним у світі. Зазначене ствердження базується на дослідженні Міжнародної фінансової корпорації (структура Світового банку) від 2008 року.

Проекти повинні відповідати таким критеріям:

  • розмір інвестицій перевищує: 3 млн. євро – для суб’єктів великого бізнесу; 1 млн. – для середнього бізнесу; 500 тис. – малі підприємства;
  • кількість створених нових робочих місць, що безпосередньо задіяні у виробничих процесах, перевищує: 150 осіб – для великого бізнесу; 50 осіб – для середнього; 25 осіб – для малого підприємництва;
  • середня заробітна плата не менше ніж у 2,5 рази від розміру мінімальної заробітної плати.

Проект спрямовано на стимулювання активної регіональної інвестиційної політики, що включає зниження адміністративних бар’єрів та реальну підтримку(супроводження) конкретних інвестиційних проектів, що спрямовуються на розгляд та затвердження Уряду за поданням саме керівників регіонів та центральних органів виконавчої влади.

Законопроект №2. "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки" № 11028

Пакет податкових стимулів - особливостей оподаткування для суб’єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки, а саме:

  • ставка податку на прибуток становитиме:

перші п’ять років – 0 відсотків;

другі п’ять років – 8 відсотків (наразі діюча ставка - 21%, з 2014 року - 16%).

При цьому, з метою контролю, суми податку на прибуток, які б мали бути сплачені до бюджету, зараховуються на спецрахунок у казначействі та використовуються виключно на придбання нового обладнання та технологій;

  • право прискорену амортизацію основних засобів виробництва (дозволяє майже на 10% швидше амортизувати основні засоби у перші 3-4 роки їх експлуатації);
  • до 1 січня 2018 року (на 5 років) при імпорту устаткування (обладнання) та комплектуючих право на видачу податковий вексель на суму податкового зобов'язання з ПДВ, з терміном його погашення на 60-й день з дати його видачі (на практиці це 2-10% від вартості обладнання, що суттєво вплине на вартість обладнання та технологій, що імпортуються на Україну).

Критерії відбору інвестпроектів аналогічні вимогам рамкового проекту.

Проект розроблено міністерством соціальної політики, схвалено на засіданні КМУ 18 липня 2012 року, спрямовано на розгляд ВРУ 24.07.2012 року.

Законопроект №3. "Про внесення зміни до розділу ХХІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України (щодо особливостей оподаткування суб’єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки) № 11027

Проект передбачає протягом 5 років (до 01.01.2018) можливість звільнення від сплати ввізного мита імпорту устаткування (обладнання) та комплектуючих, пов'язаних з реалізацією інвестпроектів, за умови, що такі товари не є підакцизними, були виготовлені не більше 3-х років до моменту державної реєстрації інвестиційного проекту, не виробляються та не мають аналогів в Україні.

Проекти розроблено міністерством соціальної політики, схвалено на засіданні КМУ 18 та 23 липня 2012 року, спрямовано на розгляд ВРУ 24.07.2012 року, підтримано ВРУ у першому читанні – 30.07.2012 року.

*Інформацію взято з офіційної відповіді Сергія Тігіпка на запит "Економічної правди"

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!