Чи подешевшає пальне

Чи подешевшає пальне

"Ймовірність зниження цін наразі низька, адже потрібно збирати гроші на вибори. Може відбутися все, але не так швидко, як би хотілося споживачам".
Понеділок, 24 вересня 2012, 17:08
Юрій Огірчук, аналітик ринку пального

В Україні триває зростання роздрібних цін на нафтопродукти - навіть не зважаючи на заяви міністра Юрія Бойка, який запевняв, що пальне дорожчати не буде.

Деякі експерти стверджують, що вже за тиждень-два варто очікувати розвороту ринкових тенденцій в бік зниження. Мовляв, сприятиме тому передусім ситуація на світових торгівельних майданчиках, де спостерігається суттєве зниження цін на нафту і пальне. Проте інші експерти вважають, що падіння цін очікувати не варто.

За даними НТЦ "Псіхея", на внутрішньому ринку України триває зростання роздрібних цін на усі види пального.

Так, з початку місяця бензин А-80 подорожчав на 1,9% до 10,39 грн/л, А-92-й - на 2,1% до 10,72 грн/л, А-95-й - на 1,9% до 10,98 грн/л. На 2% підвищилися ціни на А-95-преміум, який пропонується в середньому по 11,41 грн/л. Дизельне пальне подорожчало за три тижні вересня на 1,98% до 9,75 грн/л.

Реклама:

Разом з тим, в оптових сегментах ринку намітилося цінове відкочування. Зокрема, імпортні пропозиції високооктану лише за останній тиждень подешевшали на 4% до 1 151 $/т, дизпального - на 2,2% до 1 063 $/т.

Однак на внутрішньому ринку цистернові партії дизпального все ще дорожчають: за останню семиденку ціни тут зросли на 1,1% до 11 053 грн/т. Середня ж ціна на А-95 залишилася на рівні кінця серпня - 13 400 грн/т.

Триває зростання цін і в дрібному опті. Так, А-76, що пропонується бензовозними партіями, подорожчав за тиждень на 1,5% до 9,35 грн/л, А-92 - на 0,4% до 10,29 грн/л, А-95 - на 0,4% до 10,60 грн/л, дизель - на 1,4% до 9,49 грн/л.

При цьому ситуація на європейських торгових майданчиках сприятиме швидкому розвороту ринкових тенденцій в Україні. Біржові котирування на нафту сорту Brent впали минулого тижня до $109 за барель після рекордних $117 15-16 вересня.

Тривало зниження цін у Європі і на готові нафтопродукти. Так, високооктановий бензин з базисом поставки в італійських портах в кінці минулого тижня пропонувався по 1 009,5 $/т проти 1 128,3 $/т на початку місяця. Дизель - по 952,5 $/т проти 994 $/т.

Додав оптимізму споживачам перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський. Він заявив, що ціна на бензин в Україні, як і у світі, підвищуватися не буде.

Чиновник зауважив, що "ціни на нафту і бензин не залежать від України, це абсолютно ринкова категорія". Він також підкреслив, що ціни на нафту і бензин мають тенденцію до зниження, адже стан економіки Європи, США і Китаю не дозволяє говорити про бурхливе зростання.

У цілому ж, на думку віце-прем'єра, ціни на нафту різко не коливатимуться, а вартість бензину, може, навіть дещо знизиться.

Фото ЕП

Обвал світового ринку нафти і нафтопродуктів досягне України протягом декади, прогнозує директор компанії UPECO Микола Чернецький. За його словами, вже у третій декаді вересня варто чекати зниження оптових цін на бензини і дизпальне на 300-500 грн/т, що призведе до падіння цін і у роздробі.

На думку Чернецького, трейдери будуть продавати накопичені запаси, щоб купити дешевші партії нафтопродуктів. "Падаюча ціна буде тиснути на дорожчі запаси, що призведе до падіння цін", - вважає аналітик.

Якщо ціни на світовому ринку будуть падати далі або навіть залишаться на нинішньому рівні, то вже на початку жовтня споживачам варто очікувати зниження роздрібної ціни на 5-15 коп/л, прогнозує експерт.

А от заступник директора НТЦ "Псіхея" Геннадій Рябцев вважає, що про зниження цін на пальне говорити поки що зарано.

"Ймовірність зниження цін наразі низька, адже потрібно збирати гроші на вибори. Може відбутися все, але не так швидко, як би хотілося споживачам. Тим більше, що держава не дозволяє цінам падати: діє плаваючий акциз на пальне. Він не дозволить цінам впасти, навіть якщо нафта подешевшає до 90 доларів", - зазначає експерт.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: