Ще раз про борги "Нафтогазу"

Ще раз про борги "Нафтогазу"

"Вишки Бойка", сучасний символ корупції в Україні, були куплені за борги державної компанії перед переважно державними банками. А ті, в свою чергу, підтримуються з держбюджету, з якого дотуються вчителі, шахтарі, лікарі та інші "бюджетники".
Понеділок, 9 липня 2012, 11:04
Юрій Віннічук, ЕП

Напередодні зустрічі президента Віктора Януковича з російським колегою Володимиром Путіним, яка запланована на 12 липня, Газпромбанк вдруге прокредитував "Нафтогаз", аби той розрахувалася з "Газпромом" за паливо.

Перший кредит від Газпромбанку "Нафтогаз" отримав восени 2011 року в розмірі

550 млн дол. Позику було взято на рік під 8,5%, а її розмір становив 54,5 млн грн.

Другий кредит, на 2 млрд дол, банк "Газпрому" видав "Нафтогазу" в липні. Погасити позику потрібно в 2019 році, а її обсяг становить 1,5 млрд дол!

Реклама:

У 2019 році закінчується дія договору про постачання газу між "Нафтогазом" і "Газпромом". До того часу команда Януковича і він сам вже не будуть при владі, але платникам податків доведеться віддавати 3,5 млрд дол - 27,97 млрд грн за курсом НБУ на 9 липня.

Фото corphost.org

Місяцем раніше, у червні 2012 року, "Газпром" надав "Нафтогазу" 2 млрд дол авансу за транзит російського газу у майбутні періоди. За ці кошти НАК повинен закупити у російської монополії природний газ і закачати його в підземні сховища, аби забезпечити стабільність транзиту російського газу до Європи взимку.

Аванс з’явився, оскільки Україна пригрозила, що закачає до ПСГ лише обсяг газу, необхідний для опалювального періоду. В такому випадку "Газпрому" довелось би закачувати газ до сховищ за власні кошти.

На фоні небаченої щедрості "Газпрому" заяви української влади про скорочення закупівель газу до 27 млрд куб м з 41 млрд куб м - Україна є найбільшим споживачем російського газу за найвищою ціною - виглядають передвиборною агітацією.

Після парламентських виборів "Газпром" або дозволить купити 27 млрд куб м в обмін на двосторонній консорціум, або дасть ще кредитів на закупівлю 41 млрд куб м, або подасть на Україну до Торгової палати Стокгольмського арбітражу.

Фото gazprom.ru

Паралельно з кремлівськими кредитами "Нафтогаз" для розрахунків з "Газпромом" дотується з держбюджету. Зокрема, Мінфін випускає ОВДП на суму, еквівалентну збільшенню статутного капіталу, і оплачує ними емісію акцій "Нафтогазу". Далі НАК продає ці ОВДП банкам і таким чином отримує необхідну суму.

З початку 2012 року НАК прогнав через цю схему 41 млрд грн - 23,8 млрд грн через "Дельта банк", 12,6 млрд грн - Укрексімбанк, 3,127 млрд грн - Промінвестбанк і 2,2 млрд грн - Укргазбанк.

Це більше, ніж "Нафтогаз" позичив у 2011 році.

Зокрема, з бюджету через ОВДП, за приблизними підрахунками, НАК через посередників - Ощадбанк, Укрексімбанк та "Дельта банк" отримала 33,5 млрд грн. Плюс два кредити від російських банків: 180 млн дол або 1,4 млрд грн від "ВТБ банку" - і 550 млн дол або 4,4 млрд грн від Газпромбанку.

Збільшення витрат "Нафтогазу" в 2012 році можна пояснити закупівлею двох бурових "вишок Бойка" за вдвічі вищою порівняно з ринковою ціною - по 400 млн дол кожна (6,4 млрд грн за обидві) - і подорожчанням для України російського газу.

Тобто вишки, які є сучасним символом корупції в Україні, були куплені за борги. І це борги державної компанії перед переважно державними банками. А ті, в свою чергу, підтримуються з держбюджету, з якого, в свою чергу, дотуються вчителі, шахтарі, лікарі та інші "бюджетники".

Зокрема, в першому кварталі 2011 року Україна імпортувала газ по 264 дол за тис куб м, в четвертому - ціна виросла до 400 дол. В першому кварталі 2012 року "Газпром" продавав Україні газ по 416 дол за тисячу кубів. В другому і третьому кварталах ціна збільшилися до 425 і 426 дол відповідно.

На четвертий квартал НАК прогнозує зменшення ціни до 417 дол за тис куб м.

Щоб менше позичати або більше інвестувати в державний видобуток газу, уряд Миколи Азарова міг би спрямувати на це кошти, виручені від укладання угод про спільний розподіл продукції - СРП - при розробці родовищ на суходолі та шельфі.

У 2012 році від укладання угод СРП Україна може отримати 6 млрд грн. Однак цим коштам не судилося піти на розвиток галузі, оскільки Янукович забажав витратити їх на свої передвиборні соціальні ініціативи.

Мотивація президента зрозуміла: потрібно будь-що вигравати вибори. А от що робити з боргами "Нафтогазу"? Державні борги - угоди РЕПО за облігаціями - будуть далі рости, а потім, скоріше за все, їх спишуть після розподілу НАК на незалежні компанії. А от з Газпромбанком доведеться розраховуватися, і, можливо, майном.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: