Мафія безсмертна

Мафія безсмертна

Ще вчора людина, яка хотіла продати квартиру, зверталася до оцінювача, і його робота коштувала 1 000 гривень. Тепер у цей ланцюжок штучно додається ще одна структура, і власник майна вже змушений буде викласти 1 500 гривень.
Середа, 13 червня 2012, 11:50
Віктор Матчук, народний депутат України

Нотаріуси в Україні ось уже майже тиждень не можуть посвідчувати договори з нерухомим майном. Ринок купівлі-продажу квартир, будинків, земельних ділянок практично зупинився.

Уся проблема в тому, що влада докорінно поміняла систему проведення оцінки майна.

40 замість 9 тисяч

Суть нововведень зводиться до того, що оцінку рухомого й нерухомого майна з 5 червня можуть проводити лише сертифіковані суб'єкти оціночної діяльності. І уявіть собі, що на всю величезну Україну таких людей визначили всього 40. Раніше в державі працювало 9 тисяч оцінювачів.

Реклама:

І все б нічого, але влада не допустила й не допускає до спеціального навчання нікого, крім цих 40 людей. Групка нікому не відомих осіб монополізувала фактичну цілу галузь, відібрала професію в тисяч фахівців.

Таку схему влада провернула через Податковий кодекс і закон про Фонд державного майна, прийнятий 9 грудня 2011 грудня.

Відповідно до цих нововведень, оціночна діяльність для цілей оподаткування визначена як виключний вид діяльності за новим кваліфікаційним напрямком - "Оцінка для цілей оподаткування та нарахування й сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства".

Що це означає на практиці? Лише одне: усі 9 тисяч оцінювачів, які досі працювали в Україні, нині вже не можуть проводити оцінки майна, бо не займаються "оцінкою для цілей оподаткування" як виключним видом діяльності.

Вони, звичайно, можуть позбутися інших напрямків своєї діяльності. Наприклад, якщо оцінювали автомобілі - викреслити такий вид оцінки зі своєї роботи. Але що з того? Нового дозволу на оцінку майна їм ніхто не дає.

Відповідно, нотаріуси не мають права посвідчувати договори, якщо оцінку майна провів такий "несертифікований" спеціаліст. І відповідно - ринок зупинився.

Хто вони?

Окрема історія - це ті 40 "обраних", які отримали право проводити оцінку майна в Україні. Їх відібрали й вивчили таємно, та ще й у фантастично короткий термін.

Для навчання нових оцінювачів ФДМ визначив Науково-дослідний економічний інститут Мінекономрозвитку, який раніше базовою підготовкою оцінювачів взагалі не займався.

Без оголошення для всіх експертів, які працюють у цій галузі, НДЕІ й укомплектував цю групу із 40 нових спеціалістів. До навчання не допустили всіх інших оцінювачів в Україні. Відмовляють їм у цьому й сьогодні.

Хто такі ці 40 людей - сказати поки що важко. Відомо, що вони працюють на 12 фірм. Список цих фірм опублікований на сайті Фонду держмайна. При цьому сайти всіх цих "контор" дуже схожі між собою, майже однотипні.

Із цього можна припустити, що власник у них - теж один.

Подорожчання вже сьогодні

Але й це ще не все. Кожна людина, яка відтепер захоче продати своє майно - квартиру, будинок, земельні ділянку - відчує нововведення на власній кишені. Разом із зміною всієї системи оцінювання дорожчає й вартість самої послуги.

Річ у тім, що ці 40 експертів кожну свою оцінку мають пропустити через сторонню організацію - власника так званої системи управління якістю. І їй теж треба буде платити. Для людей це обійдеться в додаткову суму, яка дорівнює половині вартості самої оцінки.

Для прикладу, ще вчора людина, яка хотіла продати, наприклад, квартиру, зверталася до оцінювача, і його робота коштувала 1 тисячу гривень. Тепер у цей ланцюжок штучно додається ще одна структура, і власник майна вже змушений буде викласти 1 500 гривень.

Пригадується одразу, як працювала тендерна мафія. Там теж документацію з тендерів продавали як інтелектуальну власність. І не держава продавала, а приватні структури. Так само й тут.

Люди, готуйтесь

У такій ситуації напрошується кілька висновків.

По-перше, люди, готуйтеся. Вам тепер буде важче, довше й дорожче продати свою нерухомість. Операції з майном - вони ж повсякденні. Як 40 оцінювачів на всю Україну справлятимуться із цим - одному Богу відомо.

По-друге, ринок оцінки майна в державі повністю монополізували. Конкурентне середовище серед оцінювачів повністю знищене.

Що має зробити сорок перший експерт, щоб потрапити до кола обраних, скільки він має заплатити, хто за ним має стояти - теж уявити важко.

Ну й, по-третє, напрошується питання до президента: як це узгоджується з обіцянками покращити інвестиційний клімат в Україні? І на скільки ще пунктів у всіх можливих рейтингах корупції ми впадемо після цього?

Колонка є видом матеріалу, який відображає точку зору окремо взятого автора на окремо взяту тему. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції "Економічної правди"  та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: