Коли Китаю замало

Коли Китаю замало

Багаті китайці полюбляють подорожувати. Тамтешні мільйонери пакують чемодани 2,4 разу на рік. До активного шопінгу їх спонукають високі ціни на люксові бренди всередині країни, що можуть бути на 30-50% вищими.
Четвер, 31 травня 2012, 13:19
Данило Нестеров, спеціальний кореспондент "Економічної правди"

Модні бренди завжди легше переживали складні для економіки часи.

Світова фінансова криза стала зірковим часом для посилення присутності luxury-концернів в азіатсько-тихоокеанському регіоні. Однак нинішні негаразди в Європі "китайська конячка" компенсувати вже не зможе.

Виробники модного одягу, аксесуарів та прикрас вже довго розмірковують над проблемою Греції. Основне питання - чи вплине можливий колапс Афін на luxury-індустрію.

Поки що експертні оцінки на боці дорогих брендів. Аналітики схиляються до думки, що через невелику чисельність населення, зниження платоспроможності своїх грецьких клієнтів, розкішні бренди навряд чи відчують істотний вплив.

Реклама:

Головним чином через те, що цей ринок ніколи не вважався невід’ємною частиною індустрії моди чи будь-яких споріднених із нею ринків. Якби йшлося, наприклад, про Францію чи Швейцарію, то це була б зовсім інша розмова.

Тому, і гравці ринку, і аналітики кажуть, що складнощі грецької економіки навряд чи спричинять довготерміновий ефект на продажі модних концернів. Їх упевненість настільки сильна, що не розглядається навіть можливість "ефекту доміно", який би міг початися з подачі медіа.

Не дивлячись на досить скептичні оцінки перспектив Греції та навіть Іспанії, брендам пропонують використовувати нинішній час для інновацій. Саме так вони можуть стимулювати витрати з боку споживачів.

Фото fashionmartmaga.blogspot.com

На переконання маркетологів, нині чудовий час для того, щоб представляти нові категорії, а не покращені версії старих. Таким чином, споживач матиме застарілий продукт і буде намагатися придбати новий, щоб встигнути за прогресом.

Зараз ритейлерів цікавить, як поводитимуться інші ринки в разі можливого обвалу Греції. Представник Luxury Institute переконаний, що негативні наслідки в інших країнах світу якщо і можливі, то лише короткотермінові. Мовляв, інші економіки перебувають в більш здоровому стані.

Однак унікальність нинішньої ситуації у тому, що тривалі проблеми єврозони супроводжуються першими ознаками охолодження китайської економіки. Адже саме на неї покладається багато надій на час уповільнення європейських економік.

Довгий час саме китайські споживачі були відрадою для виробників предметів розкоші. Коли Європа та Сполученні Штати переживали судоми кризи, Китай та інші азійські ринки стали тихою гаванню для багатьох відомих брендів.

Минуло чотири роки, і складнощі Європи та США знову актуалізують це питання. Втім, справи в Китаї не такі вже й безхмарні. Так, LVMH та Burberry зазначають, що будуть уважно стежити за ознаками сповільнення на китайському ринку. Поки що обидві компанії мають досить пристойні показники, які характеризуються зростанням.

Однак в LVMH нагадують: якщо в четвертому кварталі 2011 року зростання в Китаї обчислювалося двозначними цифрами, то в першому кварталі 2012 року - однозначним. Така ж історія і в Burberry, яка отримала "лише" 20% зростання в минулому кварталі замість 30% - в четвертому.

Аналітики ж скептично коментують статистичні дані квітня і говорять про ослаблення експорту, який виявився нижчим за очікування, та про посилення позицій імпорту.

Тому бренди розраховують на витрати китайських споживачів під час подорожей. За статистикою китайський турист витрачає значно більше коштів, подорожуючи світом.

Фото fashionmartmaga.blogspot.com

Багаті китайці полюбляють подорожувати. Тамтешні мільйонери пакують чемодани 2,4 разу на рік. Вони ж на 18% забезпечують продажі в магазинах duty-free. До активного шопінгу китайців спонукають високі ціни на люксові бренди всередині країни, що можуть бути на 30-50% вищими.

Схожа ситуація і в Європі. Так, флагманські магазини Harrods, Selfridges та Burberry у Лондоні мають третину продажів завдяки китайським туристам. За оцінками Harrods, в середньому китайський гість витрачає за поїздку 5,7 тисячі доларів.

Проте є одна проблема. Китайський шопінг-туризм і так перебуває на піку, і кожна ознака уповільнення економіки Піднебесної завдаватиме удар по брендах з двох боків: в самому Китаї та у Європі. Відтак, компанії, дивлячись на високі ціни в Китаї та на активність туристів, замислюються над підвищенням цін - але вже у Європі.

Не вистачить потужності другої у світі економіки, якщо глянути на проблему з іншого боку. Значна частка продажів багатьох компаній припадає саме на європейські країни. Наприклад, Burberry, LVMH та Richemont, який володіє брендами Cartier та Piaget, у Європі отримують 30-40% товарообороту, а в Китаї - лише 10%.

Отже, втрата лише 1% в Європі повинна компенсуватися приростом 3-4% в Китаї.

Вже зараз зрозуміло, що Китай не зможе врятувати світ розкошів, а брендам доведеться докласти великих зусиль, щоб змусити споживачів платити більше.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!