Як "заробити" 500 мільйонів

Як "заробити" 500 мільйонів

Саме цю суму із своїх кишень подарують дніпропетровці приватним власникам облгазу, схованим за безликими офшорними компаніями у його структурі власності.
Четвер, 17 травня 2012, 11:24
Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції

Нас з вами обдурюють тричі.

Спочатку НАК "Нафтогаз" за наші податки купує газ в Росії. Далі цей же газ, але вже дорожче, продають нам через облгази, при цьому маржа виводиться в офшори, не потрапляючи в держбюджет. А потім з наших же податків ремонтують мережі облгазів.

І якщо раніше ми могли хоча б відстежувати це неподобство і зберегти імена його учасників для історії, майбутніх кримінальних справ та конфіскації майна, набутого за описаною корупційною схемою, то відтепер нас дуритимуть тихцем, без потенційної загрози для себе.

До травня цього року облгази за законом "Про здійснення державних закупівель" зобов’язані були оприлюднювати ціни, за якими вони закуповують газ, який потім перепродають кінцевому споживачу, в тому числі населенню, адже ціна на газ є ключовим ціноутворюючим компонентом вартості комунальних послуг.

Реклама:

Дякуючи цій простій нормі ми, наприклад, дізналися, що у 2012 році ПАТ "Дніпрогаз" законтрактував у "Нафтогазу" 1 358 394,7 тисячі кубометрів газу на 3,03 мільярда гривень.

Вартість газу для виробництва теплової енергії, яка споживається населенням, становила 897 гривень, для виробництва теплової енергії бюджетним установам - 3 509 гривень.

Також ми взнали, що МКП "Дніпропетровські міські теплові мережі" замовило у "Дніпрогазу" паливо для виробництва теплової енергії, яка споживається населенням, по 1 309,2 гривні і для виробництва теплової енергії, яка споживається бюджетними установами, - по 3 972,9 гривні. Тобто на 400 гривень за тисячу кубів дорожче, ніж "Дніпрогаз" купує у "Нафтогазу"!

Арифметика середньої школи дає наступний обрахунок: 1 358 394Х400=543 мільйони гривень. Саме цю суму із своїх кишень подарують дніпропетровці приватним власникам облгазу, схованим за безликими офшорними компаніями у його структурі власності.

При цьому через наявність в облгазі ще й державної частки ремонти обладнання на більшості з них фінансуються з держбюджету, тобто з наших податків.

А тепер два факти.

1. 12 квітня 2012 року парламентська більшість в авральному порядку проголосувала законопроект №10305, а президент його швидко підписав. Завдяки цьому закону облгази не зобов’язані публікувати ціни, за якими вони купують газ в "Нафтогазі".

Це означає, що тепер ми не будемо знати, наскільки дорожче нам перепродають паливо, куплене за наші ж податки. Так само ми не побачимо перепродажу цього газу бюджетним установам по 800 доларів за тисячу кубометрів, а своїм заводам - по 215 доларів.

2. 7 травня 2012 року Антимонопольний комітет дозволив консолідувати в одних руках управління п’ятьома найбільшими підприємствами цього сектора: "Дніпрогазу", "Криворіжгазу", "Харківгазу", "Харківміськгазу" і "Донецькміськгазу".

Щоправда, дізнатися, чиї це руки, нам одразу не вдасться, бо сховані вони за безликою офшорною кампанією Vijaya Universal Limited, місто Род-Таун, Британські Віргінські острови.

Це означає, що ми можемо лише здогадуватися, чиє саме розкішне життя фінансуємо, переплачуючи за куплений нашим же коштом газ.

До речі, від трьох ключових епідемій - СНІДу, туберкульозу та гепатиту - в Україні щороку вмирає 18 тисяч громадян і ще 63 тисячі заражаються. За висновками пацієнтських організацій для того, щоб зупинити всі три епідемії, потрібно виділити 1 мільярд гривень.

Це всього вдвічі більше від суми, яку не отримав національний бюджет лише за одним описаним вище епізодом з Дніпропетровським облгазом.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!