Соціальні ініціативи за рахунок робітників

Соціальні ініціативи за рахунок робітників

Просто перш ніж голосно і красиво дати гроші деяким українцям, у них та їх рідних ці гроші тихенько заберуть.
Понеділок, 16 квітня 2012, 22:41
Оксана Продан, голова Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця"

Другий рік ми доводимо урядовцям, що для легалізації заробітних плат та виходу бізнесу із тіні обов'язковою умовою є зниження ставки єдиного соціального внеску до базових 18,1%.

Вони вже начебто із цим погодились, але не бачили шляхів компенсації надходжень до бюджету в разі зниження фіскального навантаження на доходи людей.

З нашими компенсаторами профільне міністерство не погоджувалось, хоча ми показували збільшення надходжень податку з доходів фізичних осіб в разі сплати цього податку з заробітних плат, які сьогодні виплачують "в конвертах". Крім цього, ми показували ще 28 млрд грн. Це 70% витрачених державою коштів начебто на соціальний захист, які насправді не дійшли до тих людей, які того захисту потребують.

Ми доводили чиновникам, що гроші в країні є, а вони усі разом і по черзі повторювали одне: "коштів немає", "зниження навантаження на заробітну плату можливе "з одночасним розстрілом пенсіонерів".

Реклама:

Тож нещодавні запевнення перших осіб держави про те, що на забезпечення соціальних ініціатив Президента є кошти, викликали у нас подвійне відчуття. Від "ми ж вам казали!" до "чим будуть забезпечувати?".

Друге питання складалось і з цікавості, і з остраху, бо законодавчі ініціативи останніх двох років, навіть аносовані як пропідприємницькі, принесли бізнесу тільки складнощі та додаткові витрати.

Наша оцінка в черговий раз виправдалась: соціальні виплати будуть здійснені не за рахунок розвитку легального підприємництва і навіть не за рахунок ефективного використання існуючих ресурсів, а за рахунок тих людей, які отримають соціальну допомогу.

Просто перш ніж голосно і красиво дати гроші деяким українцям, у них та їх рідних ці гроші тихенько заберуть. Як так? А через заплановане збільшення надходжень до Держбюджету через посилення тиску на підприємництво, на малий та середній бізнес.

Заявлено, що від митних платежів надійде додатково 7 млрд грн, які автоматично будуть додані до ціни імпортних товарів і, відповідно, сплачені покупцями. І цей процес вже розпочався, вже зараз платежі при митному оформленні піднімаються десь на 30%.

Аналогічно, надходження від ПДВ будуть збільшені майже на 17 млрд грн, а це податок, який сплачує кінцевий споживач в ціні товарів та послуг, і який відшкодовується тільки великому бізнесу.

Отже, люди отримають кошти, які перед тим самі ж заплатять державі в ціні придбаних ними товарів.

Більше того, деякі з цих людей втратять роботу через те, що податкове навантаження "додавить" їх роботодавців чи їх справу.

А чиновники, як освоювали державні кошти, так і будуть це продовжувати робити – 70% собі, а 30% - тим, кому кошти призначались.

Жодні соціальні виплати без зміни існуючої державної системи не допоможуть українцям. Влада мусить терміново створити умови для легальноі праці, і знизити ставку єдиного соціального внеску не для обраних, а для усіх.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: