"Нафтогаз" розрахується з "Газпромом" собою

"Нафтогаз" розрахується з "Газпромом" собою

Популізм віддаляє політику уряду все далі від економічно обґрунтованих кроків. Саме вперте небажання підвищувати тарифи для населення напередодні виборів призводить до погіршення стану НАК “Нафтогазу”, яка вже через 1-2 роки може стати банкрутом.
П'ятниця, 30 березня 2012, 15:55
Юрій Віннічук, спеціальний кореспондент "Економічної правди"

Український уряд вже не знає, де щомісяця брати гроші, щоб оплатити газпромівські рахунки.

НАК "Нафтогаз України" взяла в борг $2 млрд у “Газпромбанку”, який на 41,7% належить російській газовій монополії - “Газпрому”.

Зокрема, “Нафтогаз” повідомив про проведення тендера з процедурою закупівлі в одного учасника на залучення кредиту від 28 березня.

Українська газова монополіія запевняє, що метою залучення кредиту - фінансування закупіві природного газу для його подальшого закачування в підземні сховища з метою підготовки до опалювального періоду 2012-2013 років.

Реклама:

Віддати кредит, відповідно до тендерної документації, необхідно до 2019 року. Якщо “газпромівський” кредит буде погашено не раніше, а саме в 2019 році, то його очікувана вартість становитиме 1,5 млрд доларів. Тобто повернути “Нафтогазу” доведеться 3,5 млрд доларів.

Як відомо, в 2019 році закінчується діючий контракт на поставку природного газу між “Нафтогазом” та “Газпромом”.

Це вже друга позика “Газпромбанку” “Нафтогазу”. Як повідомляла “ЕП”, восени 2011 року НАК позичила у банку “Газпрому” 550 млн доларів. Кредит було взято терміном на один рік під 8,5%, а вартість кредиту становила 54,5 млн гривень.

Залучення другої позики у “Газпромбанку” із застосуванням процедури закупівлі в одного учасника “Нафтогаз” пояснює виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, а саме незадовільним станом розрахунків споживачів за реалізований газ.

За даними "Нафтогазу" загальна заборгованість усіх категорій споживачів на 10 березня 2012 року становить 25,1 млрд грн. Борг за газ, спожитий у 2011 році, становить 10,3 млрд грн, у 2012 році - 7,9 млрд грн.

При цьому НАК оприлюднює лише борги теплокомуненерго, населення та бюджетних організацій. Борги за спожитий газ промислових підприємств тримаються в таємниці, оскільки там суми захмарні.

За дуже приблизними підрахунками “Економічної правди”, промисловість заборгувала “Нафтогазу” станом на 2011 рік близько 6 млрд гривень.

Окрім того, до особливих обставин можна віднести закупівлю “дочкою” НАКу - “Чорноморнафтогазом” - бурових, вимивання державних грошей через держзакупівлі наближеними до Януковича бізнесменами, зменшення рентної ставки на видобуток нафти, соціальні ініціативи президента Віктора Януковича.... Перелік можна продовжити.

Цікава аналогія, що рівно 2 млрд доларів, за підрахунками соціального міністра Сергія Тігіпка, потрібно на виконання соціальних передвиборчих ініціатив Януковича.

Але, мабуть, найважливішою обставиною, яка змусила звертатись НАК позичати у “Газпрому”, щоб купити у нього газ, є відсутність грошей в бюджеті.

“Популізм віддаляє політику уряду все далі від економічно обґрунтованих кроків. Саме вперте небажання підвищувати тарифи для населення напередодні виборів призводить до погіршення стану НАК “Нафтогазу”, яка, при умові збереження існуючої тенденції, вже через 1-2 роки може стати банкрутом, майно якої розділять кредитори”, - прокоментував аналітик “Арт-Капітал” Олег Іванець.

Раніше, в роки “стабільності", НАК продавала держбанкам - Ощадбанку та Укрексімбанку, напряму, або через посередників, таких як “Дельта-Банк”, ОВДП випущені Мінфіном. Виручені кошти компанія додавала до загального траншу і відправляла “Газпрому”.

На практиці це виглядає так: Мінфін випускає ОВДП на суму, еквівалентну збільшенню статутного капіталу, і оплачує ними емісію акцій "Нафтогазу". Далі НАК продає ці ОВДП держбанкам і таким чином отримує необхідну суму. Тобто, фактично цією схемою легалізовано щомісячне дотування “Нафтогазу” з державного бюджету.

Схему, якою так захопився уряд Миколи Азарова, вигадав ще урядом Юлії Тимошенко в 2009 році. Тоді капітал НАКу було збільшено 24,165 млрд гривень.

Тільки в 2011 році, за даними Нацбанку, для збільшення капіталу "Нафтогазу" було випущено ОВДП на 12,5 млрд гривень.

За три роки капітал “Нафтогазу” збільшили більш як в двічі - в 2012 році він становить 55,8 млрд гривень. Тобто, це фактичні борги держави.

Найімовірніше, що їх “Нафтогазу” вже не повертатиме, адже наближається його реструктуризація і борги будуть переписані на якусь компанію і в результаті просто списані.

Проте, ні в кого не виникає сумнівів, що кредити взяті в “Газпромбанку” Україні таки доведеться віддавати грошима чи майном, наприклад, газосховищем.

Цікаво на яких насправді умовах “Газпромбанк” давав кредити, адже там прекрасно знають, що “Нафтогаз” готують до реструктуризації, і взялися оцінювати ГТС, а правонаступник його мільярдних боргів ще не визначений.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: