Як підвищити енергоефективність

Як підвищити енергоефективність

Зазвичай при виробництві електроенергії струм і тепло отримують окремо, при цьому велика частина енергії первинного палива не використовується, а просто розсіюється в навколишньому середовищі.
Понеділок, 12 вересня 2011, 09:57
Олексій Бутенко, голова ради директорів компанії "Східна інвестиційна група"

Використання в практичних цілях тепла, що виділяється при конденсації відпрацьованої водяної пари, є відмінною особливістю малих ТЕЦ.

Впровадження когенераційних установок для ТЕЦ, що працюють на біомасі, дозволить заощадити невідновлювані викопні ресурси і дасть можливість розвивати альтернативну енергетику на основі малих електростанцій.

Сьогодні на існуючих теплоелектроцентралях мають місце значні втрати тепла. Тепло втрачається разом з газами, що виходять з котлів, а також в конденсаторах паротурбінного устаткування.

Комплексний підхід у виробництві електроенергії, при якому енергія, відведена в контурі конденсації відпрацьованої водяної пари, не викидається в навколишнє середовище, а направляється в ті чи інші установки для подальшого використання, є перспективним напрямком підвищення енергоефективності генеруючих підприємств.

Реклама:

Як правило, при виробництві електроенергії струм і тепло отримують окремо, при цьому велика частина енергії первинного палива не використовується, а просто розсіюється в навколишньому середовищі.

Така сировина для малих ТЕЦ як біомаса є доступним і важливим поновлюваним джерелом енергії. Для досягнення максимального економічного ефекту доцільно використовувати біомасу при комбінованому виробництві тепла та електроенергії.

У малих ТЕЦ застосовується принцип утилізації побічного тепла, що утворюється в результаті виробництва струму. Органічний цикл Ренкіна - Organic Rankine Cycle - відомий поширений спосіб виробництва енергії, в основному з біомаси.

Ефективний і надійний спосіб отримання електроенергії в режимі когенерації в період підвищення вартості викопних видів палива і зростання екологічних проблем, пов'язаних із зміною клімату, знаходить застосування у всьому світі.

Завдяки цим перевагам міні-електростанції, що використовують ORC-технології, швидко поширюються по всьому світу.

Відновлювана енергетика в Україні з кожним днем стає все більш популярною. Нафта і газ дорожчають, і йде активний пошук альтернативних джерел енергії.

Як паливо використовуються вторинні джерела, біомаса, все, що раніше вважалося відходами. У рамках "Державної цільової економічної програми енергоефективності на 2010-2015 роки" планується замістити не менше 15 мільярдів кубометрів газу за рахунок впровадження альтернативних джерел енергії в енергобалансі країни.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!