Привид девальвації

Привид девальвації

Ймовірно, прем'єр готує громадськість до того, що грошей від МВФ Україні чекати не варто. А слова про "будь-які сценарії" у разі погіршення ситуації в економіці і за відсутності нових позик можуть означати тільки одне - девальвацію гривні.
Вівторок, 26 липня 2011, 09:39
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com

Низка економічних експертів останнім часом знову висловилися з приводу девальвації гривні.

Зокрема, про неминучість девальвації української валюти заявив заслужений економіст України, у минулому міністр економіки Віктор Суслов.

"Економіка неминуче рухається до подальшої девальвації гривні, оскільки ми не можемо вирівняти свій баланс товарів і послуг. Саме тому нам доведеться девальвувати гривню. Це також пов'язано з нарощуванням боргів, а будь-яке нарощування боргів - це шлях до дефолту", - констатував він.

Цієї теми також торкнувся аналітик Renaissance Capital Іван Сахаров. Він прогнозує, що Україна навряд чи отримає чергові транші кредиту МВФ до парламентських виборів 2012 року, бо український уряд не підвищує ціну на газ для населення.

Реклама:

Експерт вважає, що золотовалютні резерви країни у 2011 році впадуть з 37 мільярдів доларів до 33 мільярдів доларів, а до кінця 2012 року - до 22 мільярдів доларів.

Сахаров також зазначив, що до виборів Україна проживе без позик МВФ, але в довгостроковій перспективі без допомоги фонду не обійтися. В іншому випадку відбудеться саме обвал гривні.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин заявив, що "легка" девальвація гривні корисна для української економіки вже зараз. "Я прихильник слабкої девальвації - 1,5-2 копійки на місяць. Це підтримало б платіжний баланс і купівельну спроможність доларів, які є у людей", - зазначив він.

Раніше про неминучість і необхідність девальвації гривні заявляли і вітчизняні, і зарубіжні експерти.

Зокрема, у травні 2011 року про це говорили директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ Валерій Геєць, член ради НБУ Роман Шпек і екс-заступник голови правління Нацбанку Олександр Савченко, а в жовтні 2010 року - професор економіки в Stern School of Business Університету Нью-Йорка Нуріель Рубіні.

Українська ж влада, схоже, не довіряє експертам і не дослухається до їх порад. В усякому разі, президент Янукович і прем'єр Азаров раніше переконували громадськість, що ніяка девальвація гривні не загрожує.

Може, вони дослухаються хоча би до росіян? Тамтешні фахівці передбачають, що відразу після інавгурації нового президента Росії в 2012 році йому доведеться вирішувати завдання, як пояснити населенню необхідність девальвації рубля.

Пояснюється і головна причина невідворотності девальвації російського рубля в недалекому майбутньому - випереджаючий темп зростання імпорту над експортом.

На думку експерта Центру розвитку вищої школи економіки Сергія Пухова, витрачати золотовалютні резерви на підтримку курсу - значить лише відстрочити неминуче. Він висловився за необхідність проведення в 2012 році разової девальвації на 10-20%.

Однак навіть це не вирішить проблему, якщо далі нічого не робити, вважає російський експерт. "Поки не буде стійкого припливу інвестицій, підвищення частки несировинного експорту, конкуренції в реальному секторі, будемо отримувати перманентні девальвації кожні два-три роки", - застерігає він.

Помічник президента РФ Аркадій Дворкович нагадує, що економіка Росії потерпає від "голландської хвороби" і визнає, що перманентні девальвації - один з можливих її наслідків. Він припускає, що в 2012 році цей сценарій реалізований ще не буде.

Експерт Альфа-банку Наталія Орлова пророкує, що в найближчі три роки Росії загрожує сценарій-2008. Проблему поглиблює висока інфляція: ефект девальвації, мета якої - підвищити конкурентоспроможність місцевого виробництва, швидко сходить нанівець, і імпорт знову починає рости, як це і було в 2010-2011 роках.

Російський рубль щороку слабшатиме, і це визначається тим, що інфляція порівняно з іншими країнами залишається високою, зазначає Олександр Морозов з HSBC. "Відбувається швидке зміцнення реального ефективного курсу рубля, що і є основною причиною випереджального зростання імпорту", ​​- пояснює аналітик.

Причому девальвацію він очікує не в 2012 році, а вже у серпні-вересні 2011 року.

Ситуація в Росії дуже схожа з українською. Тільки в Україні вона набагато гірша: якщо в Росії лише очікують зміни зовнішньоторговельного сальдо з "плюса" на "мінус" і в зв'язку з цим - девальвації рубля, то в Україні вже другий рік поспіль спостерігається стрімке зростання негативного сальдо.

Про фактори, які прирікають національну валюту - тільки не російську, а українську - на девальвацію, не раз говорилося: і про ситуацію із зростаючим негативним сальдо торгівлі в умовах стабільного валютного курсу, але високої інфляції, і про "голландську хворобу" української економіки, і про користь від ослаблення гривні.

Втім, зроблена днями прем'єр-міністром Азаровим заява натякає, що в уряді таки починають дещо розуміти. Азаров, зокрема, попередив про великі ризики на світових ринках і висловив у зв'язку з цим думку, що "країну треба готувати до будь-яких сценаріїв". Зрозуміло, що маються на увазі найгірші сценарії.

Крім того, Азаров вважає, що Україна повинна припинити залучати зовнішні позики. "Потрібно гранично обмежити або зовсім відмовитися від зовнішніх запозичень і вкрай обережно ставитися до надання державних гарантій", - заявив він.

Ймовірно, прем'єр готує громадськість до того, що грошей від МВФ Україні чекати не варто. А слова про "будь-які сценарії" у разі погіршення ситуації в економіці і за відсутності нових позик від МВФ можуть означати тільки одне - девальвацію гривні.

Далі тягнути нікуди - золотовалютні резерви НБУ швидко тануть: у травні - на 484 мільйони доларів, в червні - на 334 мільйони доларів, а величина інтервенцій на міжбанку для підтримання гривні у червні становила майже 1,5 мільярда доларів.

Якщо ж уряд і Нацбанк розглядають можливість проведення разової девальвації, то варто мати на увазі, що девальвація на 10-20%, про яку говорять в Москві щодо рубля, для гривні може виявитися недостатньою.

Втім, навіть на таку девальвацію українській владі піти буде дуже нелегко. Скоро вибори, а вона обіцяла народу стабільну гривню.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: