Фондовий ринок - заміноване поле

Фондовий ринок - заміноване поле

Українські компанії зазвичай продають акції за кордоном. Тобто благом від розвитку вітчизняних фірм користуються громадяни, зокрема пенсіонери, інших держав, а українці - знову серед аутсайдерів.
Середа, 27 квітня 2011, 16:31
Петро Шевченко, Детектор ринку, для ЕП

Місцеві торговці цінними паперами, які просувають трейдинг акціями через інтернет, продовжують проводити семінари в різних містах та університетах, розповідаючи про секрети та прибуткові перспективи торгів на фондовій біржі.

Трейдерів не полишають сподівання, що зневірений у фінансовому секторі українець почне торгувати акціями. Справді, маючи 3-5 тисяч гривень, можна спробувати - така нагода з'явилася 2009 року на Українській біржі - УБ.

Однак з того часу послуга інтернет-трейдингу в Україні не стала масовою, як, наприклад, в Росії та інших країнах. Досі в Україні відкрито лише 6 тисяч рахунків.

Незважаючи на низький попит та малу ліквідність українського фондового ринку, в червні 2010 року УБ запустила торгівлю ф'ючерсами на індекс акцій UX. Днями ця біржа планує запустити ф'ючерси на золото. Крім того, УБ готує ще одну іграшку для інвесторів - опціон на ф'ючерс індексу УБ.

Реклама:

Як відомо, більшість цінних паперів, які перебувають в обігу на українському фондовому ринку, є "сміттєвими", залишком постприватизаційного періоду. Справді ліквідними є лише кілька паперів, які можна перерахувати на пальцях однієї руки, та й у тих дохідність в основному спекулятивна.

Отож, виникає питання: чи є доцільність у створенні нових ринків інструментів, коли старі акції та облігації ще треба довести до пуття?

Українські компанії, у які можна вигідно вкласти гроші, та за активи яких точиться боротьба між іноземними фондовими біржами, зазвичай продають акції за кордоном. Тобто благом від розвитку вітчизняних фірм користуються громадяни, зокрема пенсіонери, інших держав, а українці знову серед аутсайдерів.

Цей недолік може бути вирішений завдяки подвійному лістингу. Поява нових інструментів на ринку - добрий знак, однак треба зміцнювати фундамент ринку, а не будувати нові поверхи на крихкій цеглі.

Інша проблема українського фондового ринку - низька фінансова грамотність людей. Її вирішення може стати рушійною силою в розвитку ринку. Менше 2% опитаних американцями українських громадян володіють акціями, облігаціями або інвестують кошти в недержавні пенсійні чи інвестиційні фонди.

Таким чином, фінансова освіченість більшості українців не виходить за межі відкриття депозиту та сплати комунальних платежів у відділені банку.

Люди тримають на депозитах більше 430 мільярдів гривень, тоді як середній тижневий об'єм на ринку заявок УБ становить 500 мільйонів гривень, з яких більшість грошей належить професійним учасникам ринку.

Порівнювати ці показники некоректно, однак очевидно, що для українців фондовий ринок - як заміноване поле, на якому можуть грати лише професіонали.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: