"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ахметов вляпався в нерухомість

Ахметов вляпався в нерухомість

Невідомий громадянин України заплатив за пентхаус готівкою, і більшість транзакцій проводилася через офшори. Якось погано поєднуються "портфельні інвестиції" солідної компанії з офшорами і готівкою.
Середа, 27 квітня 2011, 13:52
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com

Недавно прес-служба компанії СКМ, яка на 100% належить найбагатшій людині в Україні і парламентарю з фракції Партії регіонів Рінату Ахметову, оприлюднила благі звістки про результати своєї фінансово-господарської діяльності за 2010 рік.

14 квітня 2011 року відбулися чергові загальні збори акціонерів СКМ, на яких власник компанії затвердив звіт генерального директора про результати фінансово-господарської діяльності та фінансову звітність підприємства за 2010 рік, а також ухвалив рішення не розподіляти прибуток компанії за 2010 рік.

"Зароблені кошти ми маємо намір інвестувати у подальший розвиток бізнесу групи СКМ, як у традиційні для нас бізнеси - металургію і енергетику, так і в наші непромислові напрямки", - розповів генеральний директор СКМ Олег Попов.

Також прес-служба доповіла, що, за даними фінансової звітності ЗАТ "СКМ", чистий прибуток компанії у 2010 році становив 3,7 мільярда гривень.

Реклама:

Здавалося б, які вони молодці - акціонери СКМ і власник компанії Рінат Ахметов! І гроші заробили, і розподілили їх дбайливо - лише на подальший розвиток бізнесу. Тим більше, що українські металургійні підприємства дуже потребують модернізації - впровадження енергозберігаючих та екологічно безпечних технологій.

СКМ навіть має Програму модернізації металургійного виробництва, у якій чесно сказано: "Металургійні підприємства, які входять до складу СКМ, були побудовані ще в радянські часи, тому обладнання і технології, які використовуються у виробництві, часто морально застарілі, фізично зношені і потребують модернізації".

Все б добре, та бочку меду зіпсувала ложка дьогтю. Причому порція "дьогтю" виявилося доволі значною як для репутації СКМ, так і для її власника.

Днями преса почала активно обговорювати новину про те, що якийсь загадковий українець купив найдорожче помешкання у Лондоні. Триповерховий пентхаус на розкішній вулиці Найтсбрідж з видом на Гайд-парк продано за рекордну за всю історію Британії суму - 136 мільйонів фунтів або близько 220 мільйонів доларів.

Апартаменти площею 2,2 тисячі квадратних метрів продані покупцю, ім'я якого не розголошувалося, за посередництва українських адвокатів. Операція була здійснена кілька років тому, але тільки зараз отримала реєстрацію у Земельному реєстрі Англії.

Дуже скоро стало відоме й ім'я таємничого українця. Як з'ясувалося, придбав цю елітну нерухомість саме Ахметов. Відразу ж після того, як преса назвала його ім'я, відреагувала і прес-служба компанії "СКМ".

Зокрема, вона повідомила, що об'єкт у Лондоні в комплексі One Hyde Park був придбаний компанією "СКМ" у 2007 році як портфельна інвестиція і протягом минулих чотирьох років демонстрував стабільне зростання вартості на рівні 5% річних навіть під час світової фінансової кризи, коли нерухомість знецінювалася.

Також прес-служба проінформувала, що компанія ще в 2006 році вирішила увійти у сегмент нерухомості. Протягом 2006-2007 років формувався портфель об'єктів нерухомості як в Україні, так і за її межами. Основними критеріями при формуванні портфеля стали унікальність об'єкта і потенціал для його подорожчання.

Проте як би не старалася прес-служба, купівля рекордно дорогого майна чи то Ахметовим, чи то його компанією як "портфельної інвестиції" виглядає негарно.

По-перше, навіть якщо це було вкладення грошей у нерухомість в розрахунку на її подорожчання, то ці надії себе не виправдали. Компанія на даній угоді "прогоріла". Прес-служба СКМ пише, що в останні чотири роки ціна пентхауса зростала темпами на рівні 5% річних, але є великі сумніви у достовірності такої інформації.

За даними експертів у сфері нерухомості, порівняно з піковим 2007 роком, ціни на нерухомість у Великобританії у 2009 році, коли ринок досяг дна, впали на 18%. Потім вони трохи відновилися, але в 2010 році знову знизилися, як і на початку 2011 року.

Якщо ж навіть погодитися з тим, що квартири у One Hyde Park дорожчали щороку на 5%, як стверджує прес-служба, то й таке вкладення грошей було неефективним. Якби СКМ розмістила ці 220 мільйонів доларів, скажімо, у державному Укрексімбанку, вона б отримала не менше 11-12% середньорічного прибутку.

По-друге, є великий сумнів, що СКМ придбала пенхаус як "портфельну інвестицію". За даними Financial Times з посиланням на земельний кадастр, операцію провели через офшорну фірму Water Property Holdings.

Також писали, що невідомий громадянин України заплатив за нерухомість готівкою, і більшість транзакцій проводилася за участю офшорних компаній. Якось погано поєднуються "портфельні інвестиції" солідної компанії з офшорами і готівкою.

Втім, Ахметов і його компанія давно помічені у великій любові до офшорів. Зокрема, ще 2007 року з Донецької області було інвестовано на острів Кіпр 5,3 мільярда доларів, з яких близько 5 мільярдів доларів припало на одну фірму - СКМ.

По-третє, після оприлюднення інформації про придбання рекордно дорогої нерухомості більше не віриться в патріотичність Ахметова, зокрема, у його бажання скоріше модернізувати свої металургійні підприємства.

Рахуймо: 220 мільйонів доларів на придбання пентхауса і ще 60 мільйонів доларів, які планується витратити на його облаштування, - це близько 2,2 мільярда гривень. Для порівняння: весь прибуток СКМ за 2010 рік становить 3,7 мільярда доларів.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: