"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Як приборкати інфляцію

Як приборкати інфляцію

Просто разючим є розходження в параметрах зростання цін на овочі та фрукти в річному вимірі. Якщо за даними Держкомстату ціни на овочі збільшилися в березні до березня 2010 року тільки на 8,6%, а на фрукти - на 6,6%, то реальне подорожчання перевищило 40%.
Понеділок, 11 квітня 2011, 18:20
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com

Кожного місяця дані Держкомстата викликають сумніви в об'єктивності показників інфляції.

Крім усього іншого, вагомі підстави для таких сумнівів виникли, коли стали відомими фактів примусу регіональних чиновників до штучного заниження індексів цін за багатьма іншими продуктами харчування.

Причому, змушувати їх зі столиці займатися такими ганебними речами почали ще в липні минулого року, коли в Україні якраз і стартував процес стрімкого підвищення цін на продовольчі товари.

Минулого тижня вітчизняне статистичне відомство оприлюднило дані щодо інфляції за березень поточного року. І хоча індекс споживчих цін за минулий місяць виявився дещо вище, ніж відповідні показники у двох перших місяцях року, тим не менш, він теж представляється істотно заниженими порівняно з реальною інфляцією.

Реклама:

Так, Держкомстат повідомив, що споживчі ціни за березень виросли на 1,4% (у лютому - на 0,9%, у січні - на 1,0%), а у березні до відповідного місяця 2010 року - на 7,7% (у лютому - на 7,2%, у січні - на 8,2%).

Як бачимо, річна інфляція поки що все одно відносно невисока, - якщо врахувати, що попередні сім років поспіль її величина вимірювалася виключно двозначними цифрами.

Особливо ж "вражають" показники зростання цін по продовольчій групі товарів. Продукти харчування, згідно з офіційною статистикою, нібито подорожчали в березні лише на 1,8%, а за рік - до березня минулого року - лише на 5,5%.

Невже ж і насправді все так добре? А усталена у свідомості українців думка про те, що продукти харчування подорожчали останнім часом дуже сильно - це якийсь психологічний міраж?

Але можна просто більш уважно поглянути на цінову ситуацію по двох позиціях з продовольчої підгрупи споживчої корзини: на динаміку цін на овочі та фрукти!

Згідно з показниками вагової структури споживчого кошика, використовуваної нині Держкомстатом для розрахунку інфляції, частка овочів складає 4,382% витрат середньостатистичної української сім'ї, а частка фруктів - 3,526%.Сумарно на овочі та фрукти йде 7,908% (округлено - 8%) сімейного бюджету співвітчизників.

Отже, що говорить офіційна статистика про інфляцію по овочах і фруктам у березні? Як стверджує Держкомстат, ціни на овочі піднялися в минулому місяці на 9,5%, а на фрукти - на 4,6%!

Однак незалежні експертні джерела дають більш високі показники темпів зростання цін на ці продукти харчування.

Згідно, наприклад, відомостям вузько спеціалізованого порталу "АПК-Інформ: овочі & фрукти", ціни на овочі та фрукти підвищилися в середньому в березні на 13%.

І вже просто разючим є розходження в параметрах зростання цін на овочі та фрукти в річному вимірі. Якщо за даними Держкомстату ціни на овочі збільшилися в березні до березня 2010 року тільки на 8,6%, а на фрукти - на 6,6%, то згадане видання заявляє про подорожчання за рік овочів і фруктів у середньому на 43%!

Якби різниця між показниками була не занадто великою, то це можна було б списати на якусь різницю в методиках розрахунків двох організацій, неточність вимірів цін або ще щось. Однак як пояснити різницю цифр у 5-7 разів?

До речі, видання "Дєло" на початку березня також повідомило про власні дослідження зростання цін в Україні за останній рік, згідно з якими овочі та фрукти подорожчали на 40%.

Це дуже близько до того, що дав сайт "АПК-Інформ: овочі & фрукти", і теж дуже далеко від цифр Держкомстату.

Якщо ж врахувати, що, як було сказано вище, "вага" овочів і фруктів у споживчому кошику українців складає майже 8%, то дана розбіжність індексів зростання цін на овочі та фрукти від уряду та незалежних експертів відповідає близько 2,5% річної інфляції в цілому.

Тобто, лише за рахунок цих видів продуктів харчування до офіційним показником річної інфляції в 8% потрібно додати 2,5%.

А на скільки може виявитися заниженою інфляція за іншими товарами і послугами: м'ясопродукти, рибопродукти, хліб, борошно, крупи, молочні продукти, соняшникова олія, картопля, ліки, автомобільное паливо, житлово-комунальних послуги та інше?

Ну а знати, яка дійсно зараз інфляція в країні, дуже важливо. Оскільки з корекцією саме на цей показник можна з'ясувати, зросли чи насправді реальні доходи населення за останній рік, у чому переконують громадськість чиновники Кабміну, і на скільки саме виросли.

Чи все-таки знизилися, причому, дуже сильно - як наполягає опозиція, посилаючись на розрахований власними експертами річний розмір інфляції.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!