"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Янукович вимагає від Азарова правди

Янукович вимагає від Азарова правди

Президент і прем'єр зараз намагаються розіграти відому сцену "двох поліцейських" - один добрий, інший поганий. Перший каже про успіхи в економіці країни, а другий, навпаки, вказує на негативні сторони у ній.
П'ятниця, 19 листопада 2010, 09:59
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com

Ще вранці в середу, 17 листопада, нічого не віщувало про несподіванки, тим більше, про конфлікти між вищими керівниками держави.

Прем'єр-міністр Микола Азаров почав ранкове засідання уряду з традиційної промови про позитивні звершення в українській економіці.

"Як я вже зазначав, економіка України відновлюється. Останні дані Державного комітету статистики це підтверджують. Промислове виробництво за 10 місяців зросло на 10,7%. За січень-жовтень валовий внутрішній продукт виріс на 4,6%, при цьому в жовтні ВВП збільшився на 5,7%", - доповів він уряду.

Крім того, Азаров заявив про успішні переговори уряду з представниками місії МВФ в Україні. Він підкреслив, що українська влада сумлінно виконує свої зобов'язання, в чому МВФ нібито переконався.

Реклама:

Проте після цієї заяви прем'єр-міністра пройшло всього кілька годин, як раптом зовсім інші оцінки стану економіки дав президент Віктор Янукович. Відкриваючи в середу засідання Ради нацбезпеки і оборони, він наказав прем'єр-міністру інформувати громадськість про реальний стан економіки в державі.

"Коли я чую, Микола Янович, засідання уряду, коли ви розповідаєте, що все, ми досягли того, того, все у нас добре, і далі все буде добре, я вам кажу - говоріть правду ... Скажіть людям правду, пісні співати не треба", - дорікнув президент прем'єр-міністру.

І додав, що людям треба надавати конкретну, а "не брехливу" інформацію про стан справ у країні.

Крім того, Віктор Янукович зажадав від глави уряду організації обговорення в суспільстві запланованих на 2011 рік "змін", які "далеко не завжди будуть популярними".

У зв'язку з такими різними "економічними" оцінками, виникає природне запитання: хто ж з них говорить правду?

На жаль, абсолютно правий у даній ситуації Віктор Янукович. Ситуація в економіці України зараз дуже далека від того, щоб вважати її доброю чи навіть задовільною. Навпаки, її можна назвати просто жалюгідною. На це вказують, зокрема, дані Держкомстату, про які Азаров промовчав.

Так, згідно з нещодавно оприлюдненими даними статистичного відомства, приріст реального ВВП в Україні в III кварталі поточного року склав всього 3,5% до відповідного періоду 2009 року. А це означає перелом тенденції в гірший бік, якщо врахувати, що в I кварталі 2010 року ВВП виріс на 4,9%, а в II кварталі - на 5,9%. Як бачимо, в III кварталі відбулося значне уповільнення темпів економічного зростання.

Крім того, прем'єр-міністр не сказав про негативні показники прямих іноземних інвестицій. Зокрема, за даними того ж Держкомстату, чистий приплив прямих іноземних інвестицій в Україну за три квартали 2010 року склав 2,8 мільярдів доларів, що на 14,3% менше, ніж у відповідному періоді 2009 року. А ці цифри однозначно вказують на погіршення інвестиційного клімату в країні.

Також дуже неприємним для уряду виявився опублікований днями звіт Рахункової палати про виконання Державного бюджету України за дев'ять місяців 2010 року.

У цьому документі, зокрема, йдеться, що фінансування державного бюджету здійснювалося в 2010 році в основному за рахунок державних позик, які склали за вказаний період 98,6 мільярди гривень.

При цьому державний борг збільшився на 80 мільярдів гривень, або на 35,2% - до 307 мільярдів гривень.

Також у звіті Рахункової палати зазначається, що не виконана задекларована в Державній програмі економічного і соціального розвитку на 2010 рік мета - зменшення рівня інфляції.

У вересні поточного року споживчі ціни збільшилися на 2,9%, що є абсолютним рекордом для цього місяця за останні 12 років. Одночасно інфляція цін виробників промислової продукції в січні-вересні склала 15,2% при річному прогнозі в 14,4%.

Крім того, у згаданому документі Рахункової палати наводиться багато негативної інформації про ситуацію в соціальній сфері за дев'ять місяців 2010 року.

Так, розмір прожиткового мінімуму за цей період номінально збільшився лише на 2,2%, однак з урахуванням індексу споживчих цін він реально знизився на 4,8%.

Рівень бідності підвищився за названий період на 0,4% пункту і склав 26,4%, або 12,5 мільйонів чоловік.

Прожитковий мінімум в цінах вересня 2010 становив 952 гривень, що більше законодавчо встановленого на цей місяць розміру - 843 гривні на 109 гривень.

Причому, так і не було переглянуто набір продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг для основних соціальних і демографічних груп населення відповідно до вимог закону "Про прожитковий мінімум", хоча це передбачено Державною програмою.

Рівень безробіття, визначений за методологією Міжнародної організації праці, становив 8,5%, що перевищило показник (8,1%), передбачений Державною програмою.

До того ж життя українців може ще більше погіршитися вже у найближчій перспективі, якщо український уряд піде на виконання умов нового меморандуму між Україною і МВФ, про що Микола Азаров також не сказав ані слова.

Як стало відомо з тексту даного меморандуму, який підпишуть прем'єр-міністр Азаров і голова НБУ Володимир Стельмах, українська влада зобов'язується до кінця 2010 року прийняти законодавчі або інші документи, що підтверджують для МВФ неминучість проведення в України дуже непопулярних заходів.

Зокрема, українська влада зобов'язана провести пенсійну реформу, що передбачає, в тому числі, підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років.

Ще в Україні має відновитися стягування пені з громадян за затримки по сплаті житлово-комунальних послуг.

Крім того, повинен бути прийнятий документ, що підтверджує підвищення в квітні 2011 року ціни на газ для населення на 50%, як це було зроблено в серпні нинішнього року.

Всі ці непопулярні заходи повинні бути документально оформлені українською владою протягом листопада і грудня 2010 року, інакше МВФ не виділить до кінця року Україні другий транш кредиту stand-by у розмірі 1,6 мільярдів доларів.

Це підтвердив у середу ввечері і віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко. Він, зокрема, розповів, що у МВФ дуже жорсткі умови "по пенсійній реформі, і по комунальних всіх проблемах. Обійтися в такій складній ситуації тільки популярними кроками ми не зможемо", - констатував віце-прем'єр.

Ось такий реальний стан справ в українській економіці. Повертаючись до критики Миколи Азарова з боку Віктора Януковича, варто відзначити ще одну важливу обставину.

Створюється враження, що президент і прем'єр зараз намагаються розіграти відому сцену "двох поліцейських" - один добрий, інший поганий. Один каже про успіхи в економіці країни, а інший, навпаки, вказує на негативні сторони у ній.

Однак насправді це одна команда, і провину за економічні провали повинні розділити обидва. Мало того, на президентові, в принципі, лежить навіть більша відповідальність, оскільки він тепер в Україні і де-юре, і де-факто є главою виконавчої влади.

Втім, з вищезазначеного критичного заяви Віктора Януковича зрозуміло, що він поспішає зараз відхреститися від численних економічних проблем в країні і, можливо, готує громадську думку до оголошення їм у недалекому майбутньому головного винуватця у погіршенні соціально-економічної ситуації в Україні.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: