Кодекс рабства

Кодекс рабства

Спрощується процедура звільнення працівника. На це вже не потрібне погодження профспілки. Роботодавцям також дозволяється слідкувати за працівниками за допомогою технічних засобів, включно з відеоспостереженням.
Четвер, 11 листопада 2010, 12:52
Андрій Павловський, народний депутат, фракція БЮТ

Підготовлений Партією регіонів на замовлення великого олігархічного капіталу проект нового трудового кодексу надає велику перевагу роботодавцям-власникам і практично позбавляє прав найманих працівників.

Стаття 143 законопроекту фактично дозволяє роботодавцю встановлювати необмежений робочий день - 12 годин і більше, а також збільшує робочий тиждень з 40 до 48 годин. Для порівняння: у Франції робочий тиждень становить 36 годин.

Спрощується процедура звільнення працівника. На це вже не потрібне погодження профспілки, і дозволяється зробити це не за два місяці, як зараз, а лише за два тижні.

Роботодавець також отримав право видавати нормативні акти та штрафувати працівників до 50% зарплати.

Реклама:

Питання відповідальності сторін трудових відносин, розписані у проекті, не пропорційні, великі переваги отримує роботодавець. Так, відповідальність роботодавця визначається у п'ятьох статтях, а відповідальність працівника - у двадцятьох статтях.

Роботодавцям дозволяється за допомогою технічних засобів слідкувати за працівниками, включаючи відеоспостереження, що суперечить статті 32 Конституції України та є посяганням на приватне життя людини. Таке знімання слугуватиме для збирання компромату, шантажу робітників і профспілкових активістів.

Цей трудовий кодекс зводить нанівець роль профспілок у захисті прав найманих працівників. Зокрема, з проекту вилучено розділ "Гарантії діяльності професійних спілок щодо захисту трудових та соціально-економічних прав працівників".

Передбачено залишити тільки старі радянські профспілки, якими керує "регіонал" Василь Хара, а нові незалежні профспілки буде усунуто від соціального діалогу та викинуто за двері підприємств.

Міжнародна організація праці має суттєві зауваження до нової редакції трудового кодексу і планувала в кінці листопада оприлюднити остаточний висновок щодо цього документа, тому зрозуміло, чому так поспішає Партія регіонів.

Очевидно, що трудовий кодекс Віктора Януковича та Партії регіонів остаточно затвердить монопольну владу великого олігархічного капіталу в Україні та суттєво обмежить соціальні права найманих працівників.

В Україні щодня триває наступ на елементарні соціальні права. Про це свідчать грабіжницькі проекти податкового кодексу, меморандуми про обмеження зарплат працівників бюджетної сфери, "реформа" пенсійного забезпечення.

Може, прийшов час захищати свої права?

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: