Нуль гривень для села

Нуль гривень для села

Звіт Державного казначейства свідчить, що на 1 жовтня із Стабілізаційного фонду на потреби Мінагрополітики виділено усього 59 мільйонів гривень. Це менше 1% від річного обсягу фінансування!
Четвер, 28 жовтня 2010, 13:20
Олег Ляшко, народний депутат України

На "годині запитань до уряду", яка відбулася в парламенті 8 жовтня, міністр аграрної політики Микола Присяжнюк намагався переконати народних депутатів, а з ними й усю громадськість у тому, що "з перших днів роботи уряду увага до аграрного сектора була особлива".

Намагаючись спростувати твердження депутатів, у тому числі й автора цих рядків, що уряд не вживає дієвих заходів на підтримку сільського господарства, міністр, зокрема, заявив наступне.

"Сьогодні на компенсацію  відсотків за кредитами виділено мільярд гривень, на компенсацію основних засобів виділено 800 мільйонів гривень, є доручення прем'єр-міністра розглянути питання щодо виділення додаткових коштів в обсязі 2 мільярдів гривень для аграрного сектора із стабілізаційного фонду. Я переконаний, що ці кроки  уряду дадуть можливість замотивувати розвиток аграрного сектора в наступні роки.

Сьогодні загальний фонд профінансований, із стабілізаційного фонду кошти йдуть, із фонду спеціального йдуть".

Реклама:

Проте ці бравурні заяви міністра про "особливу увагу уряду" спростовують як дії самого уряду, так і звіт Державного казначейства про видатки держбюджету на агропромисловий комплекс на 1 жовтня 2010 року.

У Стабілізаційному фонді держбюджету на 2010 рік на фінансування різних програм в АПК спочатку було передбачено 3,033 мільярда гривень. Після проведеного у липні за ініціативою уряду скорочення видатків бюджету у Стабфонді на АПК залишилося лише 1,33 мільярда гривень, тобто на 1,7 мільярда гривень менше.

Як повідомляється у звіті Держказначейства, на 1 жовтня із Стабфонду на потреби Мінагрополітики виділено усього 59 мільйонів гривень. Це менше 1% від річного обсягу фінансування!

Ці кошти спрямовані на підтримку підприємств АПК через механізм здешевлення кредитів - а міністр говорив про мільярд. На всі ж інші державні програми в АПК із Стабфонду не виділено жодної копійки. Замість обіцяних урядом мільярдів - нулі.

Залишилися без державної підтримки фермерські господарства - у бюджеті передбачено 40 мільйонів гривень, обслуговуючі кооперативи - 12 мільйонів гривень, виробники тваринницької і рослинницької продукції - 62 мільйони гривень.

На часткову компенсацію вартості сільгосптехніки замість обіцяних 100 мільйонів гривень виділено 0 гривень, на закупівлю техніки для АПК на умовах лізингу замість 40 мільйонів гривень - теж нуль.

Ситуація з катастрофічним недофінансуванням програм АПК виглядає дивною, бо у Стабфонді, звідки ці програми мали б фінансуватися, кошти є. За даними казначейства, на 1 жовтня до Стабілізаційного фонду надійшло 15,4 мільярда гривень з 21,4 мільярда гривень річних призначень.

На "Євро-2012" з передбачених на 2010 рік 6,1 мільярда гривень профінансовано 5,4 мільярда гривень. Водночас на АПК з 1,33 мільярда гривень виділено 59 мільйонів.

Можливо, ця дивина пояснюється нерозумінням керманичів нинішнього уряду ролі АПК як локомотиву розвитку вітчизняної економіки. А, можливо, все значно банальніше: бюджетні кошти на програми "Євро-2012" витрачаються без тендерних процедур, непрозоро, тому туди й гатять мільярди.

Навряд чи варто сподіватися, що за два місяці, які залишилися до кінця бюджетного року, уряд профінансує у повному обсязі видатки, передбачені у бюджеті на АПК. От вам і "особлива увага до аграрної галузі". Насправді ми є свідками особливої неуваги уряду до проблем села і людей праці.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: