Стельмах працює на індекс біґмака

Стельмах працює на індекс біґмака

Нинішня політика Нацбанку помилкова. Оптимальний для вітчизняної економіки валютний курс на 1 квітня 2010 року мав би становити 10,4 гривні за долар, а на кінець 2010 року - 11,2 гривні за долар.
Четвер, 21 жовтня 2010, 11:47
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com

Зовсім недавно автор висловився про згубну для економіки України політику Нацбанку, яка полягає в утриманні на незмінному рівні курсу гривні до долара і навіть зміцненні національної валюти.

У статті констатувалося, що український центробанк своєї бездарною політикою наполегливо - протягом багатьох років - нищить вітчизняну економіку. Причому керівники НБУ не вчаться навіть на власних помилках.

Про помилковість валютно-курсової політики Нацбанку йшлося й раніше. Низку подібних текстів друкували й інші видання. У них автор стверджував, що оптимальний для вітчизняної економіки валютний курс на 1 квітня 2010 року мав би становити 10,4 гривні за долар, а на кінець 2010 року - 11,2 гривні за долар.

А у статті, опублікованій ще у лютому 2008 року, автор попереджав про нелогічність та шкідливість запланованої Нацбанком ревальвації гривні.

Реклама:

"Подальша перспектива при великій інфляції в Україні і збереженні фіксованого курсу гривні або, тим більше, у випадку її ревальвації - єдина: імпорт буде усе сильніше обганяти експорт. А закінчиться усе це неодмінною девальвацією національної валюти", - попереджав тоді автор і виявився повністю правим.

І от днями свою думку з цього питання висловив загальновизнаний у світі експерт, професор економіки Університету Нью-Йорка Нуріель Рубіні, який перший передбачив нинішню світову кризу. Він повністю згоден з автором.

Так, Рубіні заявив, що "більш гнучкий валютний курс, який допускає певну девальвацію вітчизняної валюти, дозволить посилити конкурентоспроможність української економіки". Також професор зазначив, що більшість країн девальвуватимуть свої валюти для підтримки експортерів.

Таким чином, вже й зарубіжні авторитети вказують на помилковість валютно-курсової політики НБУ, яку провадить його незмінний керівник Володимир Стельмах. У зв'язку з цим цікаво буде дізнатися думку з даного питання прем'єра і президента України.

Чи дозволять вони Стельмаху і далі працювати за принципами, орієнтованими на гумористичний "індекс Біґмака", згідно з яким гривня є дуже недооціненою щодо долара? А може, верховна влада нарешті відправить у відставку чиновника, який своїми безграмотними діями завдав економіці України величезної шкоди?

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: