В тінь ідуть пенсіонери

В тінь ідуть пенсіонери

"Ти займаєшся дивними справами: вчиш людей дурити державу". Однак чи правильно казати, що тіньова економіка - це погано, якщо вона дозволяє громадянам, у тому числі пенсійного віку, виживати?
Понеділок, 27 вересня 2010, 14:58
Марко Олівенський, кандидат економічних наук

Основними "тіньовиками" в Україні є молоді люди, донедавна вважав автор і переконував у цьому читачів. Однак виявляється, що у тіньовий сектор маршем пішли люди похилого віку з науковими ступенями.

У 1996-1997 роках машинобудівний завод, на якому автор працював заступником директора з економічних питань, укладав взаємовигідні угоди з Київським університетом харчових технологій.

Негласною умовою було те, що завод сплачує науковцям половину сум безготівковим способом, половину - готівкою. З іноземними фірмами вони працювали винятково "у готівці".

Тоді це видавалося епізодом, не вартим уваги. Пізніше це явище стало масовим. Воно охопило пенсіонерів, які працювали охоронцями, молодшими бухгалтерами, прибиральницями, робітницями з догляду за дітьми.

Реклама:

У приватних вузах викладачі отримували невелику офіційну зарплату, а основна частина видавалася готівкою. Це стало нормою ще з 1997 року, коли НБУ дозволив платити за продукцію готівкою. Поступово ця практика поширювалася.

Перелом у свідомості науковців та викладачів настав з початком кризи. Саме тоді Пенсійний фонд у зв'язку з браком коштів відмовився враховувати роботу науковців за сумісництвом.

У науковців, кому пенсії призначалися за новими правилами, без врахування зарплати за сумісництвом, вони виявилися на 50-100% менше, ніж у тих, хто отримав їх до 1 вересня 2008 року. Науковці і їх роботодавці почали шукати вихід.

Науковці почали переходити з легальної роботи на роботу за "чорним налом". Роботодавці теж збагнули, що втрата 7% на переведенні безготівкових сум у готівку менша за виплату 15% податків та 34% відрахувань у Пенсійний фонд.

Поступово на готівку перейшли й деякі наукові заклади, які сплачували зарплату сумісникам тільки "у конвертах". Літнім працівникам це сподобалося. На готівку перейшли і працівники державних установ, які надають підприємцям негласні інформаційні послуги. Розрахунок провадиться у валюті, починаючи з 200 доларів.

Згадалося і інше. Ще у 1993 році рішенням київської міської державної адміністрації завод харчового обладнання, який розміщався у церкві 19 століття на Контрактовій площі Києва був переданий обласному управлінню НБУ.

Тяганина з передачею будівлі була довгою, тож банкіри були зацікавлені у швидкому виселенні заводу. При цьому автор бачив, як фінансисти розраховувалися з вантажниками готівковими доларами.

Не дивно, що документів на оплату прокладання бокової дороги з основної траси до будинку тодішнього голови НБУ в природі не існує. Вона будувалася за готівку. Чи не з тих часів пішла звичка платити виконавцям робіт готівковими доларами?

Але повернімося до науковців НАНУ. Багато з них працюють і після виходу на пенсію. Нічого іншого вони не вміють. Молоді науковці, захистившись, переходять на викладацьку роботу, де можна заробити більше, або виїздять за кордон.

Середній вік науковців в інститутах НАНУ перевищує 60 років, тому вони вимушені вибирати: або, працюючи легально, раз на два роки переглядати пенсію, яка збільшиться на 50-70 гривень, або покинути офіційну роботу і працювати неофіційно, отримуючи значно більшу зарплату "чорним налом".

Перший випадок більше стосується вчених, яким для наукової роботи потрібна інструментальна база інституту. Другий - тих, яким достатньо стола і комп'ютера.

Багато літніх науковців живуть з дітьми-внуками в елітних будинках, де оплата за квартиру сягає 700-1000 гривень на місяць. За новими правилами отримання комунальних пільг, вони мають право сплачувати не більше 10% суми доходу.

Пенсія у пенсіонера-науковця зазвичай становить 1500-4000 гривень. Тобто, не працюючи, він може сплачувати 150-400 гривень. Як бачимо, різниця суттєва. На цій різниці може зекономити 550-600 гривень в місяць.

Таким чином, працюючи в тіні, пенсіонер-науковець, не прив'язаний до інструментальної бази інституту, може отримати зиск 850-1200 гривень на місяць.

"Ти займаєшся дивними справами: вчиш пенсіонерів-науковців дурити державу", - з усмішкою сказав літній знайомий автора.

Насправді це держава дурить народ. Це вона створила умови для того, щоб громадяни відповідали їй взаємністю. Автор лише оприлюднив розрахунки, зроблені на прохання знайомого науковця-фізика - майбутнього пенсіонера.

Звичайно, все написане стосується не тільки до науковців, які отримують 80-90% розрахункової зарплати, тоді як працівники інших сфер - у півтора рази менше, а тому зиск нелегальної роботи для них має ще більші вигоди.

Просто так склалося в Україні, що рахувати прорахунки влади в економічній сфері, чи, точніше, у сфері економічних відносин, майже нікому. Нікого не цікавить, скільки держава втрачає у результаті своїх непродуманих дій.

Ось і зараз з'являються публікації щодо політики деяких урядовців, які вирішили розвивати енергетику без головних споживачів - промисловості. Автор добре знає, хто і що за цим стоїть. Згодом він прорахує збитки держави, які опосередковано ляжуть тягарем на всіх громадян, у першу чергу пенсіонерів.

То чи треба стверджувати, що тіньова економіка - це погано, якщо вона дозволяє громадянам, у тому числі й пенсійного віку, виживати?

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: