Навіщо Азарову банкіри

Навіщо Азарову банкіри

"Ви, дорогі банкіри, витрачайте гроші, витрачайте. Ми свої вже витратили на купівлю підприємств. Те, що ви із своїми позичальниками ризикуєте, - це ваші проблеми". Не спрацює!
Четвер, 20 травня 2010, 15:37
Андрій Марінченко, генеральний директор компанії "Каліта-Фінанс Україна".

У березневій колонці я прогнозував, як вестиме себе влада, і як це позначиться на курсі валют. Щоб не повторюватися, відразу перейду до етапу, який настає після скупки підприємств і прийняття бюджету. А саме: зміцніла влада намагається забезпечити власні підприємства чужими оборотними коштами.

Для цього Микола Азаров і збирає банкірів, умовляючи їх розпочати кредитування підприємств, особливо будівельників, прикриваючись благородними цілями. Але, боюся, в Україні підбурювання уже не спрацює. Зіштовхнути лобами банкірів і позичальників, а самому залишитися збоку? Не вийде!

Навіщо говорити, що грошей у банківській сфері уже багато? Ви, мовляв, дорогі банкіри, витрачайте гроші, витрачайте. Ми свої вже витратили на купівлю підприємств. Те, що ви із своїми позичальниками ризикуєте, - це ваші проблеми. Ще раз повторюся: не спрацює!

У зв'язку з цим, у мене як у економіста є два основні питання.

Реклама:

1. Чому не було пропозицій банкірам після приходу нової влади кредитувати клієнтів для купівлі ними акцій підприємств, які брали б участь у відновленні економіки Батьківщини? Економічний ефект був би більшим. Чому саме зараз? Серед власників, мабуть, не хочуть бачити чужих.

2. Навіщо змушувати банкірів кредитувати будівельників, коли можна просто оголосити, що уряд готовий, наприклад, купити для працівників бюджетної сфери мільйон квадратних метрів житла або побудувати нову трасу "Львів-Донецьк"?

Цікаво, відмовився би хоч один банк кредитувати позичальника під мінімальні відсотки, знаючи, що у його клієнта є гарантований ринок збуту?

Втім, зайве говорити про бажану поведінку уряду. Треба думати, як підлаштуватися під дії Кабміну.

Азарову все-таки вдасться змусити частину банків піти на ризиковане кредитування, нехай навіть і не економічними мотивами. Ціна аж надто висока. Його завдання - переконати потенційних інвесторів і спекулянтів, що інвестувати в Україну вигідно. Але не через фондовий ринок, а через банківську систему.

Він навіть натякає, що готовий підтримати усіх потенційних інвесторів через цілу купу соціальних програм, які він постарається запровадити вже 2010 року.

Іншими словами, він дасть гроші на споживання населенням товарів і послуг. Заодно й від населення отримає підтримку - он як піклується про народ. Головне, щоб народ з червня до вересня повернув свої гроші у банківську систему на депозити. Інакше може вийти розрив, і його план не спрацює.

Що буде з курсом? Читайте березневу колонку. Йдемо за графіком.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: