Україна як офшор "Газпрому"

Україна як офшор "Газпрому"

Україна залишається "офшором" для російських олігархів, через який "газові" мільярди будуть перекачуватися з російського держбюджету у "Газпром" та інші контори наближених до Кремля олігархів.
П'ятниця, 30 квітня 2010, 15:02
Юрій Шеляженко, головний редактор газети "Правдошукач"

Поки Віктор Янукович хизується неймовірно вигідними знижками на газ, які він виторгував у росіян, Національна комісія регулювання електроенергетики України підвищила тарифи на транспортування газу.

З 1 травня загальний тариф зріс на 22,95% до 150 гривень за тисячу кубометрів, середньозважений тариф на транспортування газу розподільними трубопроводами - на 34,4%. За даними НКРЕ, перегляд тарифів дозволить збільшити загальну виручку облгазів на 1,7 мільярда гривень в рік.

Голова комісії Сергій Тітенко стверджує, що підвищення тарифів для облгазів не позначиться на ціні блакитного палива для кінцевих споживачів. Мовляв, "Нафтогаз" буде вимушений понизити відпускні ціни.

Для порівняння: міністр житлово-комунального господарства Олександр Попов заявив, що нема підстав очікувати швидкого реформування галузі, оскільки на розвиток ЖКГ виділено всього 1,2 мільярда гривень.

Реклама:

Ці кошти витратять на "латання дірок", зокрема, на фінансування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, які не вміють виживати без субсидій.

Будуть запроваджуватися енергозберігаючі технології, але в обмеженій кількості. Нинішня влада, а надто її спонсори, не зацікавлені порушувати тему енергозбереження, адже це дозволило б Україні злізти з "газової голки".

Виникає питання: кому і навіщо державна компанія заплатить 1,7 мільярда гривень, які могли б потрапити в бюджет і допомогти налагодити ту ж "комуналку"? Відповідь лежить на поверхні.

У січні 2009 року співвласник компанії RosUkrEnergo Дмитро Фірташ розповів, що викупив контрольні пакети акцій ряду міськгазів та облгазів, що дозволило йому сконцентрувати 75% ринку поставок газу кінцевим споживачам.

Фірташ залишається близьким до Кремля олігархом, незважаючи на всі його торішні непорозуміння з "Газпромом". І велика частина його заробітку у вигляді "відкатів" потрапляє до "Газпрому".

Отже, що маємо на виході? Програний арбітраж у Стокгольмі, підвищені тарифи і "наші" гроші - той самий виторг Януковича за флот, які течуть рікою у "Газпром".

Це все - під клятви про слов'янське братство, панегірики про щедрість російської душі, яка дозволяє кинути з барського плеча 4 мільярди на рік за улюблену військово-морську іграшку. З карнавальними танцями навколо 65-річчя Вєлікой Отєчєствєнной.

Особливо цікаво, що за флот платить бюджет Російської Федерації, а мільярдні відкати з цих коштів за "дешевий газ" отримує пан Фірташ і "Газпром".

Можна прогнозувати, що з посиленням "слов'янського братства" і далі всі "подарунки", які помпезно виділятимуться Україні з російського бюджету, будуть розкрадені тут російськими же резидентами.

Так само, як зникли у невідомому напрямку виділені російським будівельникам бюджетні мільярди на розбудову руїн у Південній Осетії.

Україна залишається "офшором" для російських олігархів, через який "газові" та інші мільярди будуть перекачуватися з російського державного бюджету у "Газпром" та інші контори наближених до Кремля олігархів.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: