"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Психологія великих цифр

Психологія великих цифр

Космічне агентство отримає з бюджету 0,2 мільярда гривень, Міністерство охорони здоров'я - 6,7 мільярда гривень. На цьому тлі розмір трансферту до Пенсійного фонду - 67,8 мільярда - просто вражає.
Четвер, 29 квітня 2010, 17:16
Віталій Мельничук, віце-президент ПАТ "КІНТО", народний депутат першого скликання

ада затвердила бюджет-2010 з доходами 267,5 мільярда гривень і видатками 323,6 мільярда гривень", - повідомило провідне інформаційне агентство.

Все так, але звідки взялися цифри фінансування потреб Пенсійного фонду? "Трансферт з держбюджету Пенсійному фонду передбачений у розмірі 18,2 мільярда гривень, в тому числі на покриття дефіциту - 15,8 мільярда гривень". Таких цифр у природі не існує і існувати не може.

По-перше, у проекті кошторису доходів і видатків Пенсійного фонду на 2010 рік трансферти з держбюджету складають 64,6 мільярда гривень, в тому числі на погашення дефіциту - 29,6 мільярда гривень.

По-друге, у прийнятому у вівторок законі про державний бюджет України на 2010 рік, який так жваво коментується, ця цифра була збільшена до 67,8 мільярда гривень.

Реклама:

По-третє, до прийняття бюджету офіційна статистика давала цифру дефіциту фонду у розмірі 29,6 мільярда гривень. І у щойно прийнятому бюджеті на 2010 рік цифра залишається тією ж - 29 595,7 мільйона гривень.

Агентство посилається на супроводжуючу записку до проекту держбюджету, але там на сторінці 81 теж вказана цифра 67,8 мільярда гривень. Виникає запитання: що це за містика? Звідки взялися 18,2 мільярда гривень як сума трансферту до Пенсійного фонду, і чому автор так прискіпливо до цього ставиться?

Річ у тім, що тут йдеться про гроші, якими за рахунок платників податків  буде "дружньо підтримано" Пенсійний фонд. І становитиме ця сума аж 67,8 мільярда гривень, що є найбільшим цільовим видатком фінплану держави.

Для порівняння: витрати бюджету на соціальні програми, розвиток комунального господарства, медицини та науки виглядають надто непереконливо.

Так, Національна академія наук отримає 2,6 мільярда гривень, соціальна служба у справах дітей та молоді - 1,4 мільярда гривень, Національне космічне агентство - 0,2 мільярда гривень, Міністерство охорони здоров'я - 6,7 мільярда гривень.

На реформу житлово-комунального господарства уряд планує витратити 1,1 мільярда гривень, на інноваційну діяльність - 1,8 мільярда гривень. На цьому тлі розмір трансферту до Пенсійного фонду - 67,8 мільярда гривень - просто вражає.

Про таку цифру навіть подумати страшно. Мабуть, саме тому і допустив помилку автор новини з інформаційного агентства, бо психологія великих цифр таки існує.

У 2010 році Пенсійний фонд з усіх джерел отримає 192,3 мільярда гривень, а власноруч він "заробить" лише 121,8 мільярда гривень. При цьому державні пенсії залишаються маленькими - у рамках існуючої системи по-іншому бути не може.

Вихід один: введення і розвиток накопичувальної складової пенсійної системи - як обов'язкової, так і добровільної через недержавні пенсійні фонди.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: