"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Наскільки безпечні ваші долари?

Наскільки безпечні ваші долари?

Хороша новина полягає у тому, що доларові інвестори у безпеці. Однак безпека не означає інвестицій з високим і безпечним прибутком.
Четвер, 4 березня 2010, 14:45
Мартін Фельдштейн, професор економіки Гарвардського університету, президент Національного бюро з економічних досліджень.

Китайські чиновники і приватні інвестори по всьому світу вголос висловлюють занепокоєння щодо надійності своїх доларових інвестицій. Оскільки китайський уряд зберігає більшу частину своїх двотрильйонних валютних запасів у доларах, у нього є вагомі причини фокусуватися на майбутній цінності зелених папірців.

А власники менших доларових заощаджень, які можуть обміняти їх на інші валюти набагато легше, ніж китайські інвестори, мають право запитати себе: може, краще вкласти кошти в інші активи або навіть позбутися доларів зовсім?

Страх щодо майбутнього долара нагнітається кількома побоюваннями. Чи падатиме долар і далі щодо інших валют? Чи не призведе жахливе збільшення державного боргу США до інфляції або навіть дефолту? Чи не викличе зростання надлишкових резервів банків швидку інфляцію на тлі оздоровлення економіки?

Утім, наразі ці страхи перебільшені. Почнімо з найбільш імовірного негативного сценарію: падіння курсу. Навіть після недавнього відновлення долара щодо євро його купівельна спроможність зараз на 15% нижча відносно широкого кошика основних валют, ніж це було десятиліття тому, і на 30% нижча, ніж 25 років тому.

Реклама:

Хоча на глобальних фінансових ринках іноді трапляються напади нервозності, які викликають зростання долара, валюта США все ж продовжить падати - щодо євро, японської ієни і навіть китайського юаня. Це падіння необхідне для скорочення величезного торгівельного дефіциту, який Штати мають з усім іншим світом.

Що означало б падіння долара щодо юаня для китайців?

Якщо зараз китайці зберігають 1 трильйон у доларах, то 10-відсоткове зростання курсу юаня знизило б юаневу цінність цих заощаджень на 10%. Це велика втрата, але це не змінює вартість капіталовкладень у нерухомість у США або вартість американських товарів, які китайці можуть купити за свій трильйон доларів.

Китайцям, саудівцям чи індійцям слід, звичайно, потурбуватися з приводу падіння долара відносно євро. Врешті-решт, коли це падіння почнеться знову, на їх доларові заощадження можна буде купити менше європейських товарів.

Оскільки глибину цього спаду прогнозувати непросто, буде дивно, якщо протягом наступних кількох років відбудеться більш ніж 20-відсоткове зниження порівняно з сьогоднішнім рівнем - близько 1,4 долара за євро.

Великий ризик для будь-якого інвестора полягає у тому, що можливість інфляції анулює цінність валюти. Таке сталося у ряді країн у 1970-1980-х роках. У Мексиці 1990 року за 150 песо можна було купити те, що 1980 року коштувало 1 песо.

Цього не станеться в США. Великий дефіцит бюджету призводив до високої інфляції у країнах, змушених друкувати гроші для його покриття. Ці держави не могли продавати довгострокові урядові боргові зобов'язання.

Штатам це не загрожує. Рівень інфляції у країні знижувався на початку 1980-х років, коли Америка востаннє відчувала великий бюджетний дефіцит.

Глава ФРС Бен Бернанке і його колеги обіцяють стримувати інфляцію на низькому рівні в міру одужання економіки. Чиновник пояснив, що вони продадуть багато іпотечних цінних паперів, що зберігаються на балансі, нарощуючи ліквідність.

Регулятор також використовує нові повноваження, щоб виплачувати відсотки за вкладами, які належать банкам у ФРС, щоб запобігти надмірному кредитуванню.

Дивлячись у майбутнє, інвестори можуть убезпечити себе від інфляції, набуваючи Захищені казначейські облігації - TIPS, які індексують відсотки і основні платежі, компенсуючи зростання рівня споживчих цін.

Поточна невелика різниця між реальною процентною ставкою за такими облігаціями - 2,1% для 30-річних паперів і номінальною процентною ставкою за звичайними 30-річними казначейськими облігаціями - 4,6% свідчить, що ринок у наступні три десятиліття очікує незначної інфляції - лише приблизно 2,5%.

Отже, хороша новина полягає у тому, що доларові інвестори у безпеці. Однак безпека не означає інвестицій з високим і безпечним прибутком.

Якщо є ймовірність, що у найближчі кілька років долар впаде щодо євро, то інвестиції у єврооблігації, що випускаються урядами Німеччини та Франції, зможуть забезпечити вищий безпечний прибуток. Навіть якщо долар абсолютно безпечний, інвесторам добре відомо, що треба диверсифікувати свої капітали.

Авторське право: Project Syndicate, 2010 рік.

Переклад з англійської - Микола Жданович

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: