"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Очистити систему

Очистити систему

За рахунок механізму рекапіталізації слід створити банк розвитку, який фінансував би великі інфраструктурні проекти. Хтось перший має розпочати масштабне, на 10-20 мільярдів гривень, кредитування економіки.
Понеділок, 15 лютого 2010, 13:31
Олександр Савченко, заступник міністра фінансів, доктор економічних наук, почесний президент громадської організації "Народні фінанси", екс-заступник голови НБУ.

Україна реально вийде з кризи, як тільки відновить довіру бізнесу і людей до банківської системи. Про те, що такої довіри немає, свідчить не лише зниження обсягів депозитів у банківській системі на 8,3% за 2009 рік, але й домінування серед клієнтів фінансових установ панічних настроїв.

Відсутність оптимізму демонструють і люди, депозити яких застрягли та знецінилися, і підприємства, права яких ігноруються усіма - банками, регуляторами, державою. Не випадково депозити юридичних осіб у 2009 році скоротилися на 18%.

Такі ж настрої переважають і серед позичальників, тому якість кредитного портфеля українських банків погіршується. Збитки від поганих активів за 2009 рік склали 22,2% капіталу банків, обсяги кредитування падають.

Влада самоусунулася від вирішення проблем вкладників і позичальників. Рекапіталізація системи виглядає дрібною і несистемною, але головна її вада - несправедливість: комусь пощастило повернути свої гроші, а комусь ні. Вирішальне значення мають не знання та інтелект, а російська рулетка і, звичайно, гроші.

Реклама:

У цих умовах відновити довіру до банків дуже складно. Потрібна програма посткризового управління економікою, яка б базувалася на аналізі української антикризової програми, рекомендаціях світового співтовариства і тверезій оцінці здатності української фінансової влади робити щось конструктивне.

Основні положення такої антикризової програми розроблені мною. Звісно, свої пропозиції новому президенту готує багато колективів. Прочитавши деякі праці, я зрозумів, що нас можуть чекати нові проблеми, породжені непрофесійністю авторів, браком їх інтегрованості у сучасну систему економічних знань і дискусій.

Дурість таких "гуру" проявляється при переході до чогось конкретного, адже "істина завжди конкретна". Надія на журналістів, які часто знають і розуміють більше, ніж кандидати та доктори наук. Потрібні елементарні фільтри, щоб підняти рівень економічних дискусій на сучасний рівень.

Наразі пропоную кілька рекомендацій НБУ та уряду щодо відновлення довіри до банків. З одного боку, їх можна швидко виконати, з іншого - вони досить дієві. Однак навіть ці тези вимагають професійних знань, мінімального ідеалізму та критичної маси нових керівників, які розуміють проблему і націлені на результат.

Таким результатом є ситуація, коли економіка зростає, фінансова система стабільна, доходи населення підвищуються на базі зростання економіки, накопичення людей не розкрадаються і не знецінюються, банки не спекулюють, а кредитують економіку і людей, зростання цін наближається до європейського рівня - менше 10%.

Головне, що потрібно пам'ятати владі: всі її рішення мають базуватися на принципі соціальної справедливості - тоді вони будуть підтримуватися суспільством і бізнесом, принаймні, малим і середнім. Соціальна справедливість не має нічого спільного із соціальним популізмом, який разом з корупцією завів країну у глухий кут.

НБУ повинен бути відкритим та прозорим і має дбати про фінансову стабільність країни. Методи монетарної, валютно-курсової політики, політики нагляду і регулювання ринку повинні відповідати стандартам ЄС. Вони мають забезпечити зростання економіки неінфляційними і недевальваційними інструментами.

Уряд за підтримки НБУ повинен негайно організувати страхування міжбанківського кредитування - розвинути, нарешті, примітивний грошовий ринок, де б домінували міжбанківські позики не на один день чи ніч, а тримісячні, шестимісячні та річні банківські запозичення. Це допомогло б розблокувати кредитування економіки.

За рахунок механізму рекапіталізації банківської системи слід створити банк розвитку, який може фінансувати великі інфраструктурні проекти. Хтось перший має розпочати масштабне, на 10-20 мільярдів гривень, кредитування економіки.

За ним підуть інші. Тоді й депозити юридичних осіб почнуть зростати. Решта націоналізованих банків повинна бути якомога швидше продана.

Центральний банк і уряд повинні очистити систему, незважаючи на різні "дахи", від поганих банків - їх залишилося небагато, баланси життєздатних банків - від поганих активів - їх, на жаль, дуже багато, і баланс НБУ - від неадекватних активів і пасивів.

І остання важлива рекомендація: потрібно страхувати депозити не тільки фізичних, а й юридичних осіб, і почати також із 150 тисяч гривень. Тоді малий та середній бізнес перестане "боятися" банківської системи.

Крім того, така новація дозволить перетворити Фонд гарантування депозитів у реальну структуру, яка замість НБУ без конфлікту інтересів зможе займатися ліквідацією поганих банків.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: