Надія на вітер

Надія на вітер

Необхідно 60 мільярдів доларів, щоб почати передачу енергії із Сахари до Європи за десять років. Дорого, але нинішня криза навчила нас не боятися десятизначних цифр.
Понеділок, 19 жовтня 2009, 15:16
Канде Юмкелла - генеральний директор Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку.

Десять років тому альтернативні джерела енергії згадувалися тільки тоді, коли мова йшла про небажаний вплив викопного палива. Але нещодавнє створення Міжнародного агентства з поновлюваних джерел енергії - IRENA - вказує на те, що уряди в усьому світі сприймають альтернативні джерела серйозно.

Завдяки посиленню стурбованості з приводу зміни клімату і залежності споживачів від цін на нафту, поновлювані джерела, нарешті, стають життєздатним проектом.

Штаб-квартира агентства буде розміщена в Об'єднаних Арабських Еміратах, в Масдар-сіті - першому місті світу з нульовим показником викиду вуглецю, який буде побудований у пустелі у 2011 році.

Агентство матиме два важливих адміністративних підрозділи в Європі: центр інновацій і технологій у Бонні та управління стратегічної співпраці з іншими установами, в основному з ООН, у Відні.

Згідно з останньою доповіддю ООН, у 2008 році у компанії і проекти, пов'язані з поновлюваними джерелами енергії, без урахування великомасштабних гідроелектричних програм, було інвестовано близько 155 мільярдів доларів.

Реклама:

У світовому масштабі в секторі поновлюваних джерел енергії було створено 2,3 мільйона робочих місць. Тільки в одній Німеччині, завдяки зростанню галузі, за останні десять років з'явилося 250 тисяч нових "зелених" робочих місць.

Великий бізнес витрачає мільярди доларів, щоб досліджувати можливості, які можуть надати поновлювані джерела енергії. Існують серйозні плани, щоб перетворити спеку і сонячне світло Сахари на основне джерело енергії для півмільярда європейців.

За деякими підрахунками, необхідно близько 60 мільярдів доларів, щоб почати передачу енергії із Сахари до Європи через десять років. За громадської підтримки прогрес міг би бути набагато швидшим. Вартість висока, але нинішня економічна і фінансова криза навчила нас не боятися десятизначних цифр.
 
Витрати на поновлювані джерела енергії зменшаться із введенням технологічних інновацій і масового виробництва. Європейський парламент нещодавно ввів закон про підтримку інвесторів, які допомагають континенту досягти мети: отримувати 20% енергії з поновлюваних джерел до 2020 року.

У якості нової платформи для поновлюваних джерел енергії IRENA буде здійснювати рекомендації з вироблення політики та надавати допомогу у передачі технологій. Найбідніші країни отримають доступ до чистої енергії, що стане важливим кроком у позбавленні мільйонів людей від злиднів.

Однак скептики, можливо, скажуть: чи справді ми повинні додавати ще одну абревіатуру до вже існуючих абревіатур, що позначають різні глобальні бюрократичні організації? Моя відповідь - так. Це нове агентство вже має величезний потенціал.

Перш за все, IRENA відразу приступить до роботи, проводячи конструктивну політику і поширюючи технології. Країни-засновники - Данія, Німеччина та Іспанія - мають бездоганну репутацію країн, чий курс спрямований на збереження природи.

Данія - піонер у комерційному виробництві вітрової енергії, країна виготовляє кожен другий вітряк у світі. Вона може швидко підготувати ґрунт для посткіотського світу.

Німеччина займає лідируючі позиції у секторі чистих технологій, зосереджуючись на сонячній енергії. До 2020 року вона планує отримувати 47% всієї електрики від поновлюваних джерел.

Іспанія була однією з перших країн, які прийняли національний енергетичний план, спрямований на забезпечення сприятливих умов для створення поновлюваних джерел енергії і зменшення емісії газів, що викликають парниковий ефект.

Сюди також варто додати Австралію - лідера з виробництва поновлюваних джерел енергії і за впровадженням супутніх технологій.

Велика кількість членів агентства - 136 країн - дуже хочуть отримати вигоду з можливостей, які поновлювані джерела енергії створять для розвитку та збільшення кількості робочих місць. Ці країни усвідомлюють потенціал відновлюваних джерел енергії, особливо нових автономних систем у сільських районах.

Крім того, IRENA буде розташована в країні, що розвивається, що є вотумом довіри якості, інституційній компетентності та динамізму цього регіону.

Більше того, те, що штаб-квартира знаходиться в Абу-Дабі, є недвозначним посланням: просування відновлюваних джерел енергії не є "антинафтовим". Горючі корисні копалини найближчим часом залишиться з нами, і ми повинні постійно шукати способи їх більш нешкідливого використання.

У той же час, слід рахуватися з фактами: викопне паливо не буде вічним, і ресурси можуть виснажитися. Тож давайте при плануванні враховувати неминуче і розвивати відповідну стратегію, технології та інституційну інфраструктуру якомога швидше.

IRENA, можливо, і не є компонентом системи ООН, але вона з самого початку повинна розглядатися як частина родини.

Урок, який ми отримали завдяки економічній кризі, а також під час дебатів з питань зміни клімату при підготовці грудневого самміту у Копенгагені, полягає у тому, що, тільки працюючи разом, ми можемо досягти справжніх змін.

У деякій мірі, зміни вже настали. IRENA - переконливий доказ того, що планета має бажання відкинути заповнене вуглекислим газом минуле і забезпечити паливом чисте процвітаюче майбутнє, яким буде насолоджуватися весь світ.

Авторське право: Project Syndicate, 2009.

Переклад з англійської - Тетяна Грибова

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: