"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фінансова криза, валютні спекуляції, експорт інфляції...

Фінансова криза, валютні спекуляції, експорт інфляції...

Пропоную всім обміняти долари на гривню. Після такого "флеш-мобу" було б більше шансів без втрат пережити кризу.
П'ятниця, 31 жовтня 2008, 17:24

Спостерігаючи останніми місяцями за валютними перегонами, кардинально протилежними думками та порадами експертів, амбівалентною поведінкою НБУ та за стадними шараханнями "щасливих" власників вільної гривні й інвалюти, виникає бажання внести у це все трохи аналізу та розсудливості.

Не називатиму себе експертом, бо від цього почесного звання, що лунає тепер звідусіль, мене вже нудить. Скажімо так: це погляд зваженої, добре освіченої, аналітично мислячої (безпартійної) людини.

Повертаючись до заголовку статті, спробуємо проаналізувати лише те, що бачимо на власні очі.

По-перше, індекс споживчих цін на вересень цього року, відносно вересня 2007 року, за даними офіційної статистики, склав 24,6% (на продукти харчування - 33,5%).

Реклама:

Якщо поглянути на відповідні курси валют (за даними finance.com.ua), то 30 жовтня 2007 року долар продавався за 5,07 гривень, а тепер курс зафіксовано на 6,3, тобто за рік він зріс відносно гривні на 43%.

Я вже мовчу про дуже вигідне для тих, хто керує курсами валют в Україні, "тимчасове" опускання долару у серпні цього року. З цих цифр стає зрозумілим, що "український" долар показав себе набагато стабільнішою валютою, ніж українська гривня.

По-друге, ніскілечки не турбують 99,9% громадян України проблеми олігархів з торгівлі металом, який досі виплавляється у доменних печах, побудованих якщо не за часів Петра І, то точно під керівництвом Сталіна, а тому - неконкурентоспроможних, в першу чергу, з причини їх високого енергоспоживання та низького КПД, а не з причини фінансової кризи.

Нехай особи, які наживаються на надрах, що є власністю українського народу, витратять частину своїх мільярдів на модернізацію виробництва і не плачуть про кризу. Тому пропоную залишити ці питання за межами даного аналізу, зосередившись на проблемах звичайних людей.

А у людей, особливо у більшості, що отримують зарплату у гривні, проблеми досить прості: скільки кілограмів м'яса можна було купити за 100 гривень у жовтні минулого року, а скільки сьогодні?

Згідно з даними міністерства статистики, різниця за рік склала 33,5%, а оскільки українці до 60% свого доходу витрачають саме на продукти, то орієнтуватися слід саме на цей показник.

Відповідно, на 33,5% ми усі стали за рік біднішими, якщо нам не підвищили зарплату у гривні. Тому звичайному українцеві слід не бігати від кіоску до кіоску у гонитві за тим, щоб "вигідно" здати долари, або так само "вигідно" їх купити, а зосередитись на тому, щоб домогтися у роботодавця коригування зарплатні, як мінімум, на рівень інфляції, тобто, мінімум на третину.

Окрема розмова - про те, як слід заощаджувати гроші. Якщо у когось є бажання збирати їх "на чорний день" (який так може й не настати!), то для цього найчастіше українці використовують наступні механізми:

- банківські депозити в гривні,

- банківські депозити в валюті (купівля валюти),

- купівля золота,

- купівля нерухомості/землі.

Оскільки останні два варіанти можна розглядати лише як довгострокову інвестицію (не так просто буде продати швидко і вигідно квартиру чи дачу, коли настане той самий "чорний" день), зосередимося на перших двох.

Гривню на депозити банки дотепер приймали десь під 16-18% річних, що не покриває навіть рівня інфляції (33,5%), та ще й сьогодні є проблема з забороною дострокового зняття грошей з депозитів. А в той час долар за рік виріс до гривні на 43%, що на 10% перевищило рівень інфляції.

А якщо хтось мав доларовий депозит, то це додало ще 10-12% річних, тобто, принесло близько 60% річного доходу в гривнях.

Отже, кожному стає зрозуміло, що купівля іноземної валюти (та розміщення її на валютному депозиті) є сьогодні найкращим засобом заощадження коштів. Очевидно, саме тому і стоять сьогодні черги біля обмінних кіосків.

Думаєте, я закликаю щомісяця на вільні кошти купувати долари? Ні! Це було б правильно з погляду "експерта", але абсолютно помилково з погляду громадянина України. Спробую пояснити свою думку.

Перше питання: хто друкує долари? Відомо, що це робить Федеральний резервний банк США (фальшиві іракські, іранські та інші купюри - не розглядаємо).

Якщо хто не знає, це приватний банк, що виконує в США ту ж функцію, що наш НБУ. Також відомо, що цей банк друкує доларів у сотні тисяч разів більше, ніж їх потрібно і економічно доцільно для використання всередині країни-емітента (США).

Тобто, з погляду власників цього приватного бізнесу, ситуація виглядає так: якщо українці чомусь вважають, що їм варто купувати-продавати якісь там зелені папірці за свої зароблені гривні, то чому б не дати їм цих папірців стільки, скільки вони хочуть!?

Ризик, що, назбиравши цих папірців, усі українці сядуть у літак "Аеросвіту" та гайнуть до Нью Йорку купувати джинси чи землю у Каліфорнії, мінімальний, точніше, наближається до нуля!

Тому можна, контролюючи повністю ситуацію, "вливати" в економіку України стільки "зелених" фантиків, скільки цим примітивним аборигенам (нам з вами!) потрібно.

Отже.

По-перше, масове використання валюти іншої країни (долару) у якості платіжного засобу в Україні призводить до неконтрольованої гіперінфляції та можливості будь-яких валютних спекуляцій, тобто, до масштабного обкрадання населення України певною групою людей, що ми вже не раз спостерігали.

По-друге, наявність масових заощаджень у населення в іноземній валюті створює спокусу і можливість влаштування дефолту (вже одного разу США успішно це зробили), що дозволить певній групі осіб в певний момент (не народу США!) різко збагатитися і набути контролю над українською власністю, а українському народові ще раз втратити всі заощадження.

Можливо, на перший погляд ці висновки не є очевидними, але я готовий аргументувати свою думку.

Щодо першого. Очевидно, що якщо зарплати у нас платять в доларах (або в доларах встановлюють), якщо прайс-листи не лише на імпортні, але й на вітчизняні товари складають у доларах, якщо певна кількість доларів лежить у кожного вдома чи в банку, то значна частина механізмів, за рахунок яких НБУ може впливати на фінансову систему України, або не діють, або стають неефективними (що ми й маємо можливість спостерігати).

Можливість адміністративним шляхом опускати курс (купити доларів у серпні по 4,5), а потім піднімати (продати їх по 7,5), дозволяє шляхом маніпуляції ЗМІ і створенням паніки, наживатися на людях, що не знають "прикупу", а тому з виряченими очами то продають долари задешево, то купують їх за скаженою ціною.

Окремо слід згадати, як саме зелені папірці потрапляють до нашої країни. Найочевидніший шлях ми маємо честь спостерігати прямо зараз - це кредит МВФ.

Шановні громадяни! Щиро вам кажу: 15 мільярдів доларів кредиту від МВФ - це очевидна гіперінфляція гривні найближчим часом. Нікого за руку ми не спіймаємо, але я впевнений, що історія про те, що згода МВФ надати Україні кредит під 4% річних на 10 років є героїчним вчинком наших можновладців, просто кажучи - нахабна брехня!!!

МВФ не лише був би щасливий надати нам цей кредит взагалі без відсотків, а ще й доплатив би, аби лише наша економіка через прийняття цього кредиту перетягнула гіперінфляцію зі США, що потерпають від економічної кризи, до України.

Тобто, завдяки позиці ми з вами найближчим часом заплатимо за те, щоб звичайний собі громадянин США жодним чином не відчув на собі світової кризи, а також іще покладемо величезну суму в кишеню людей, що стоять за ФРБ та МВФ.

Якби у нас був "народний" президент, то люди, що домовилися про цей кредит, вже мали б бути допитані в СБУ щодо того, скільки їм особисто заплатили за те, що вони цей кредит отримали.

Що стосується дефолту, то слід згадати, що зовнішній борг США в цьому році складе 13,77 трильйонів доларів!!! Якщо тільки Японія, якій США винні 583 мільярди доларів, та Китай, борг якому складає 503 мільярди доларів, спробують отримати "своє", або будь яким іншим чином реалізувати борги у реальні активи, США оголосять дефолт.

Особисто я впевнений, що у ФРБ США вже давно лежать надрукованими червоні долари (інформація про це була поширена в інтернеті). І у будь-який момент, коли насправді "запахне смаженим", вони оголосять, що з завтрашнього дня кожен громадянин США (Канади?) може здійснити на тих чи інших умовах обмін зелених доларів на червоні.

А всі інші, хто має зелені долари, можуть, на вибір, або поповнити ними свою нумізматичну колекцію, або обклеїти відхоже місце (як у відомому радянському фільмі).

Впевнений, що доларова загроза сьогодні є найбільшою загрозою для нашої країни. Можна почекати боротися з негативними наслідками глобального потепління, але докласти усіх зусиль до зменшення доларової залежності нашої економіки.

Нажаль, мрія про те, що наші залежні від США можновладці щось для цього робитимуть - даремна. Єдині, хто може їх до цього примусити - ми з вами.

На закінчення цієї статті можу лише запропонувати всім, кому написане мною здається слушним, піти і обміняти усі наявні долари на гривню. Якби такий "флеш-моб" відбувся, ми мали б набагато більші шанси без значних втрат пережити світову економічну кризу.

Також було б варто влаштувати сьогодні вдесятеро більший Майдан з вимогою усунення прем'єра, переобрання парламенту та президента (що буде потім - предмет окремого аналізу!), а також відмови від кредиту МВФ (хоча б заради наших дітей!!!)

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: