Українські компанії розвивають бізнес в Європі.
Як скористатись кредитними програмами та залучити інвестиції для розвитку

За підтримки Банку "Південний"
1 серпня 2023

Після повномасштабного вторгнення Росії український бізнес опинився в скрутному становищі – падіння спіткало майже усі вітчизняні ринки. Підприємці – як великий, так і середній бізнес, - почали шукати можливості розвитку, адаптуючись до нових реалій. Зокрема, українські компанії почали активну експансію на європейські ринки. Причому, йдеться не лише про релокацію потужностей та команд до Європи, а й про покращення логістики чи відкриття нових підприємств.

Разом з тим, основна проблема для бізнесу, який розглядає варіанти розширення у Європі, – брак джерел для фінансування інвестиційних проєктів: європейські банки не поспішають кредитувати українських підприємців.

Тож як українському бізнесу залучити кредитні кошти на масштабування та стрімко увірватися на європейські ринки – пояснюємо на прикладі програми "Південний West Bridge" українського банку "Південний" та латвійського банку RIB.

Український бізнес освоює європейські ринки: в чому головна проблема

Як це працює на практиці

Хто може скористатися програмою та хто вже скористався

Як стати учасником програми та які продукти доступні

Вигода не лише бізнесу, але й державі

Український бізнес освоює європейські ринки: в чому головна проблема

До 2022 року вітчизняний бізнес не мав проблем, пов’язаних з фінансами, масштабуючись та розвиваючись в Європі, оскільки використовував кошти з України. Тобто, європейські інвестиційні проєкти покривались як власними, так і кредитними коштами.

Ситуація змінилася із початком повномасштабної війни РФ проти України. Тепер, враховуючи обмеження НБУ, фінансування інвестиційних проєктів в Європі "українськими" коштами неможливе, і бізнес змушений шукати європейські банки, які б надали кредити.

Утім, європейські банки не поспішають надавати кредити українському бізнесу через форс-мажори війни і насторожено ставляться до українських підприємців щодо фінансового моніторингу, походження капіталу і на проєкти дивляться виключно як на стартапи.

Отже, за поточних обставин варіантів залучення кредитних коштів лишається небагато. І майже єдиний працюючий з них – звернутись до українського банку, який має банка-партнера в Європі.

Як це працює на практиці

Акціонерний банк "Південний" та його латвійський партнер Regionala Investiciju Banka (RIB) створили програму кредитування "Південний West Bridge", яка полегшує отримання європейських кредитів українським бізнесом. Вона функціонує з третього кварталу 2022 року.

Це майже єдина пропозиція, яка зараз існує на ринку - ніхто інший запропонувати аналогічні програми зараз не може.

Обидва банки займають провідні позиції в корпоративному сегменті на внутрішніх ринках. Капітал банку "Південний" сягає 136 млн доларів, а його латвійського партнера RIB – 50,1 млн євро. Кредитний портфель українського банку – понад 377 млн доларів, латвійського – понад 117 млн євро.

"Південний" має 30-річний досвід співробітництва з українським бізнесом, що дозволяє якісно оцінити бізнес-результати клієнта в Україні та його перспективи. Латвійський партнерський банк RIB, в свою чергу, розуміє як працює фінансовий ринок Європи, які є юридичні тонкощі в ЄС, а також з якими проблемами найчастіше стикаються клієнти.

В рамках програми банки створили гібридну команду, яка робить для клієнта отримання фінансування максимально зручним і "безшовним". Представники "Південного" ведуть комплексну комунікацію з клієнтом, а також займаються економічним блоком кредитного проєкту: структурування проєкту, збір документів, фінансовий аналіз, оцінка бізнесу клієнта в Україні, оцінка стратегії та ризиків проєкту в Європі.

Представники банку RIB проводять аналіз відповідності проєкту європейським нормам, займаються юридичним блоком проєкту, обов’язковими KYC, AML процедурами, відкриттям поточного рахунку і безпосередньо організацією укладання угоди про фінансування.  

Українському бізнесу, який зацікавився програмою необхідно зв’язатися з представниками банку "Південний", які нададуть докладну консультацію та підберуть найбільш доцільні пропозиції.

Таким чином, програма забезпечує комфортний вхід українського бізнесу до європейського фінансового поля – завдяки типових для українських банків процесів клієнти майже не відчувають складності та тривалості розгляду кредитних проектів Європейськими банками.

Хто може скористатися програмою та хто вже скористався

Програма розрахована, передусім, на великий та середній український бізнес. Її учасником може стати компанія, яка пов’язана з Україною: або має власників-українців, або пов’язану з Україною експортно-імпортну діяльність.

Найбільш цікавою програма може бути промисловим, харчовим та фармацевтичним виробникам, трейдерам сільськогосподарських та енергетичних продуктів, експортерам/імпортерам паливно-мастильних матеріалів. Також програма має бути цікавою експортерам та імпортерам, які розширюють власну логістику – за рахунок кредитних коштів можна придбати склади, перевалочні комплекси, елеватори, залізничний транспорт тощо.

Загалом, менш ніж за рік 25 українських бізнес-груп різних галузей економіки стали новими клієнтами  програми "West Bridge". Серед успішно реалізованих кейсів у межах програми  - фінансування придбання виробничого комплексу в Румунії українським виробником товарів для дому "Корпорація Біосфера", відкриття кредитної лінії та овердрафту європейському підрозділу ДТЕК для розвитку напряму торгівлі енергоресурсами на ринку Європи, фінансування придбання нового порому міжнародній судноплавній групі компаній Ukrferry тощо.

Як стати учасником програми та які продукти доступні

Програма пропонує учасникам низку продуктів банку RIB з активних операцій для європейських компаній: кредитування під заставу (поповнення оборотних коштів, купівля бізнес-активів), овердрафт (без застави), міжнародний факторинг, лізинг (залізничні вагони та обладнання).

Компанія, що зацікавлена в кредитуванні, повинна відповідати вимогам – її вид діяльності в Україні повинен відповідати виду діяльності, який вона планує вести в Європі, або бути близьким до того. Адже якщо клієнт успішний в цьому бізнес-напрямку в Україні, має позитивний досвід, бекграунд та досягнення, то є велика ймовірність, що він зможе побудувати успішний бізнес в Європі.

Кредит видається з балансу банку RIB, валюта – євро. Сума кредиту може складати від 1 до 7 мільйонів, а термін кредитування – до 10 років. Також обов’язково повинне бути забезпечення – фінансування видається під заставу, що розташована в Європі: нерухомість, обладнання, транспорт, земля. При цьому, одне з основних обмежень латвійського банку-кредитора - грошовий потік, за рахунок якого планується погашення кредиту, повинен бути сформований за рахунок продажів в Європі чи світі.

Вигода не лише бізнесу, але й державі

Програма, а також підприємства, які нею користуються, виконують ще одну важливу місію – вони, фактично, є ефективними промоутерами України в Європі. Їх європейські контрагенти, клієнти, партнери бачать роботу українського бізнесу в Європі, співпрацюють з ним, і таким чином наближаються до України.

"Перед українським бізнесом стоїть важливе завдання – продовжити нарощування зв’язків та активної інтеграції в європейський ринок, щоби зі свого боку назавжди економічно з’єднати Україну та Європу.

Це схоже на розбудову уявного економічного моста з двостороннім рухом: європейський бізнес прийде і буде інвестувати в Україну, брати участь у відбудові України, український бізнес буде інвестувати в Європі, розширюючи для себе ринки

Економічний міст не може мати тільки один напрямок, напрямків повинно бути два – тоді це буде ефективно. Це невідворотний євроінтеграційний процес", – зазначає директор департаменту інвестиційного бізнесу банку "Південний" Юрій Воєвода.

Зацікавленим у виході на європейські ринки та  розбудові економічного мосту Україна – ЄС варто дізнатися більше про програму "Південний West Bridge" за посиланням.