СПЕЦПРОЄКТ "Бізнес попри війну"
За підтримки USAID
Як під час війни здійснити мрію про власний бізнес: історія приватної клініки у Києві

Як під час війни здійснити мрію про власний бізнес: історія приватної клініки у Києві

Вівторок, 20 грудня 2022, 13:00 -

Навесні 2022 року, коли Збройні сили України витіснили росіян з території Київщини, Ірина Сулукіді вирішила: досить відкладати життя на потім. Настав час відкрити власну клініку косметології та дерматології, адже життя триває – в Ірини вже є власні клієнти, які продовжують користуватися її послугами, попри все намагаються жити повноцінним життям та, як і вона, мріють про майбутнє.

Ще на початку літа вона переглядала на Прозорро.Продажі, які приміщення здає в оренду держава та місто. А вже в серпні вона найняла будівельну бригаду, де під час навчання в медуніверситеті періодично проходили пари.

Що надихнуло лікарку розпочати бізнес під час війни? З якими складнощами вона стикнулася через ситуацію з енергетикою? Та чому орендувати нерухомість у держави виявилося вигідніше, ніж у бізнесу? Про все це Ірина Сулукіді розповіла "Економічній правді" в межах проєкту "Бізнес попри війну".

"Якщо ти працюєш, в Україні можна заробляти непогані гроші"

 
Подружжя лікарів Владислав та Ірина Сулукіді орендували кабінети у державній лікарні Києва, щоб відкрити власну клініку

Ірина та Владислав Сулукіді – подружжя лікарів. Вона – дерматологиня. Ще навчаючись у Національному медичному університеті імені Богомольця, пройшла курс косметології і почала практикувати у приватній клініці. А згодом, набравши клієнтів, відкрила й власний кабінет. Владислав – стоматолог, який кілька років працював у лікарні.

Вже два роки Ірина замислювалася над тим, щоб відкрити повноцінну сімейну клініку, де пацієнти отримуватимуть послуги косметолога, дерматолога та стоматолога. Ці процедури можна поєднати під одним "дахом", адже вони не тільки про здоров’я, але й про естетику.

Ідея поступово перетворювалася у реальний план дій. До повномасштабної війни подружжя навіть переглядало на сайтах, які є пропозиції оренди комерційної нерухомості. Та підходящого варіанту тоді не знайшли. А потім росіяни напали на Україну і майже на 40 днів паралізували діяльність багатьох компаній на півночі, півдні та сході України. Але мрію Ірини про власну клініку їм убити не вдалося.

"Ми ні на мить не думали про те, щоб виїжджати з України. По-перше, ми обидвоє військовозобов’язані. По-друге, нас удома все влаштовує. Я впевнена, якщо ти працюєш, то тут можна заробляти непогані гроші. Аби тільки не бомбили", – розмірковує лікарка.

Коли обстріли на Київщині стихли, подружжя знову почало говорити про власну справу. Від знайомого лікаря вони дізналися, що той платить за невелике приміщення у державній лікарні всього 2,5 тис. грн. Це у той час, коли Ірина орендувала в приватній структурі свій косметологічний кабінет на 18 квадратних метрів за 11 тис. грн.

Така різниця у ціні здивувала. Так само, оренда в держави виглядала надійнішою та безпечнішою. Адже під час хаосу у лютому-березні 2022-го Ірина не раз чула історії від знайомих: власники комерційної нерухомості виселяли орендарів, не пояснюючи причин. Про людей, які орендували приміщення в держави чи комунальних підприємств, таких історій не було.

Дізнавшись у знайомого лікаря деталі, як і де він знайшов кабінет для оренди, подружжя почало переглядати час від часу пропозиції на Прозорро.Продажі. А влітку вирішили більше не відкладати мрію на потім, а шукати конкретний варіант.

Конкурент з’явився в останній момент

Спочатку Ірина обрала електронний майданчик, через який шукала ідеальне приміщення для своєї клініки та, зрештою, вийшла на аукціон з його оренди. Також вона найняла юристку, яка допомагала з документами та іншими деталями. В принципі, це було необов’язково, але Ірина не мала ані часу, ані бажання розбиратися в особливостях торгів.

"Ми шукали саме оренду в лікарнях. Вони підходять для роботи якнайкраще. Справа в тому, що нам потрібно отримувати ліцензії. Косметологія без ліцензії в Україні розвинена. Але я знаю, що далі 2-3 перевірок справа не йде. Кабінети в комерційних будівлях не завжди підходять під ліцензійні умови: не те світло, витяжка, двері… А лікарні будували одразу з дотриманнями цих вимог. Таким чином, беручи в оренду кабінет, ви з високою ймовірністю отримаєте ліцензію на роботу там", – пояснює лікарка.

Ірина та Влад переглянули десятки варіантів. А потім знайшли те, що так давно шукали: лікарня у Шевченківському районі столиці здавала в оренду кабінети на першому поверсі.

"Це стара красива будівля із червоної цегли, кругом – багато зелені. У кабінетах – високі стелі. До того ж ми тоді жили неподалік. Також аргументом "за" був строк оренди – 5 років. Через введення воєнного стану уряд ухвалив постанову, якою дозволив орендувати комунальне та державне майно на такий довгий термін. Бо зазвичай оренда була лише три роки", – пояснює Ірина.

 
Тут незабаром відкриється приватна клініка Ірини Сулукіді

За словами Владислава Уривського, проектного менеджера Прозорро.Продажі, після набрання чинності постанови, з 1 червня 2022 року успішно відбулося 3.5 тисяч аукціонів з оренди державного та комунального майна в системі Прозорро.Продажі та вже укладено майже 3 тис. договорів. За укладеними договорами оренди місячна орендна плата склала 16,5 млн грн, що на 62% більше стартової орендної плати. Тому відсоток підвищення орендної плати після внесення змін до законодавства під час воєнного стану суттєво збільшився.

Постанова Кабміну, яка набрала чинності 1 червня 2022 року, має на меті підтримати бізнес, який бере в оренду державне чи комунальне майно в умовах війни. Вона визначає перелік орендарів, яким передбачені пільги на плату за оренду майна на цей період.

 
Владислав Уривський, проєктний менеджер Прозорро.Продажі

"Ухвалені зміни до законодавства звільняють від орендної плати на час війни військовослужбовців. На 50% знижки можуть розраховувати підприємці, які орендували державне майно через аукціон до 24 лютого або раніше у Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Миколаївській областях з 30 вересня на період воєнного стану і протягом 3 місяців після його припинення. А договори, дія яких закінчується під час війни, автоматично продовжуються на тих же умовах до скасування воєнного стану та ще чотирьох місяців після цього", — пояснює Владислав Уривський.

Також він зазначає, що наразі е-аукціони з оренди проходять швидше: не раніше ніж за 5, але й не пізніше ніж через 35 днів після оголошення торгів в системі Прозорро.Продажі.

Ірина Сулукіді ні на мить не сумнівалася, що власну клініку варто відкривати саме зараз.

Єдине, про що з чоловіком хвилювалися, – щоб кабінети, які вони обрали, не зняли з торгів. Адже це діюча лікарня, а в умовах війни могли б знадобитися вільні приміщення. Але побоювання не справдилися.

На аукціоні стартова ціна за 135 квадратних метрів була лише 3,5 тис. грн.

"Ми сподівалися, що конкурентів не буде. Але один усе ж з’явився ввечері перед самим аукціоном... У першому раунді ми запропонували 10 тис. грн, а суперник 3,5 тис. грн. У другому ми підняли ціну до 12 тис. грн, а в третьому – до 13 тис. грн. Це потім ми дізналися, що у третьому раунді можна було не підвищувати ціну, бо ми й так уже перемогли. Але це для нас був перший досвід. Ми дуже хотіли відкрити клініку саме в цьому місці, тому й піднімали ставки", – ділиться Ірина.

Так за кілька тижнів Ірина підписала договір оренди і родина приступила до ремонту.

Коли мрія нарешті стане реальністю

"Вперше вживу ми подивилися приміщення, ще коли подали документи на аукціон. У кабінетах стояли меблі, тож ми навіть не помітили, що там нерівна стеля, стіни. Після першого ж демонтажу подзвонив майстер і розповів, що підлога схожа на багатолистковий пиріг: плитка, зверху паркет, на ньому – ламінат... За кількістю слоїв можна порахувати, скільки тут було орендарів" – жартує лікарка.

Оскільки строк оренди – 5 років, Ірина з Владиславом вирішили зробити якісний ремонт. "Обнулили" підлогу, вирівняли стіни, стелю, полагодити системи каналізації, вентиляції. Приміщення комунальної та державної власності часто потребують значних інвестицій у ремонт. Тому Ірина радить підприємцям приїжджати на "оглядини" з майстрами, які його робитимуть. Вони зможуть оцінити, у скільки обійдеться поліпшення кабінетів. Так орендарі не матимуть сюрпризів у вигляді додаткових робіт.

Ремонт мав закінчитися за кілька місяців, але війна внесла корективи. Через обстріли росіян зазнала пошкоджень енергетична інфраструктура України. Тому почалися аварійні та планові відключення електроенергії, що уповільнило ремонтні роботи. Також були затримки з будівельними матеріалами.

 
Майстер робить ремонт у одному з кабінетів клініки

Ірина розповіла, що плитка для підлоги в магазинах була лише в залишках. Тому знайти одного виду покриття на 135 квадратних метрів виявилося складно. Так само майже місяць чекали на вікна. Вимикач для генератора замовляли з Німеччини, він їхав 8 тижнів. У ремонт вклали вже кілька сотень тисяч гривень, та справа йде до завершення. Наразі подружжя набирає персонал, адже для роботи знадобляться асистенти, медсестри, адміністратор тощо.

Ірина Сулукіді розраховує, що вже на початку 2023 року її мрія нарешті стане реальністю. І в лікарні, де вона ще студенткою проходила навчання, відкриється клініка косметології та дерматології її імені.

"Україні обов’язково переможе у цій війні. Адже ми об’єднані і готові підставити плече одне одному. Кожен має робити своє. Бізнес – сплачувати податки, створювати робочі місця і донатити на ЗСУ. Ну і звісно – якнайкраще робити свій продукт, що б там не було. Тож не зупиняймося", – резюмувала підприємиця.

Фото з особистого архіву Ірини Сулукіді