Футбол у деталях:
матчі Ліги націй наживо
Зараз у розпалі відносно новий футбольний турнір— Ліга націй. Це вже його другий розіграш. Минулого разу чемпіоном стала Португалія, а збірна України вийшла до найвищого дивізіону, завдяки чому грає зараз з найсильнішими командами Європи.

«Українська правда» разом з LG розповідає про структуру турніру, причини його створення та як комфортно дивитися футбол у себе вдома.

Структура турніру

З самого початку всі європейські збірні розділили на чотири дивізіони згідно міжнародному рейтингу команд. У дивізіон A потрапили найсильніші збірні, у D — найбільш слабкі. Всього участь у турнірі беруть 55 команд. По чотири групи з чотирьох команд у перших трьох дивізіонах і дві групи по чотири збірні в останньому. Команди грають з кожної у групі по два матчі — вдома і на виїзді.

Сам турнір відкритого типу і не орієнтується постійно на рейтинги команд. Кожна збірна може як повиситися у класі, так і опуститися вниз. Наприклад, збірна України спочатку грала у дивізіоні В, але після вдалих виступів стала частиною найсильнішого дивізіону.

Тобто найгірші команди першої ліги вилітають до другої, найкращі команди другої йдуть до першої, так само з іншими дивізіонами. Лише з четвертого ніхто не вилітає. Адже Ліга націй існує для всіх європейських збірних.
Навіщо створили Лігу націй

Про створення такого турніру почали говорити у 2011 році, а остаточну концепцію затвердили у 2014-му. Навіщо це зробили?

Якщо говорити просто — її мета замінити товариські матчі, які майже ніхто не дивиться і вони взагалі не цікаві нікому, крім тренерів. Адже вони проводяться лише для того, щоб тренери могли провести тактичні експерименти і подивитися на гравців ротації. Їхні результати не мають значення і вони не дають жодної спортивної боротьби і не цікаві широкій аудиторії.

Але вони все одно продовжаться, хоч і в помітно меншій кількості. Бо тренерам все ж потрібно проводити експерименти, дивитися на всіх гравців і проводити контрольні поєдинки перед крупними турнірами.

Ще одна причина — це гроші. Як було сказано вище, товариські матчі не мають високих рейтингів і їх мало хто дивиться. Взагалі матчі збірних викликають інтерес лише під час крупних турнірів. Це Євро і Чемпіонат світу. Кожен з цих турнірів проходить раз на чотири роки. Тому глядачі загалом дивляться матчі своєї збірної та поєдинки між топ-командами, а під час кваліфікацій їх дуже рідко подивишся. Ліга націй вирішує цю проблему, адже у найвищому дивізіоні топові збірні постійно грають одна з одною. Таким чином, збільшуються рейтинги переглядів турніру.

Більш високий глядацький інтерес призведе до збільшення прибутку від реклами, квитків та продажу ТВ-прав.

Є і спортивна причина. Кожна з команд буде регулярно грати з суперниками свого рівня. Топам не доведеться принижувати маленькі команди, а ті, у свою чергу, покращуватимуть навички та власний рівень граючи з рівними їм командами.

Як вже пройшов перший турнір

Перший в історії турнір Ліги націй відбувся протягом 2018-2019 років. Переможцями групи у дивізіоні А стали Нідерланди, Швейцарія, Португалія та Англія. А фіналі Португалія з мінімальним рахунком 1:0 обіграли Нідерланди і стала першим в історії чемпіоном Ліги націй.

Для України Ліга націй також розпочалась вкрай вдало. Наша збірна опинилася у дивізіоні В разом з командами Чехії та Словаччини і вийшла до найвищої ліги, зайнявши перше місце у своїй групі.
Що очікувати від другого турніру

Нова Ліга націй розпочалась у вересні 2020 року. У листопаді відбудуться завершальні матчі групового турніру, а вже у жовтні 2021 року на нас чекатимуть півфінали і фінал турніру.

Ці матчі відбудуться на території країни-переможниці групи А найвищого дивізіону. Нею може стати Польща, Італія або Нідерланди. Зараз на першому місці знаходяться саме поляки, але у листопаді може все змінитися. Адже два своїх останніх матчи Польща зіграє проти Італії у гостях і вдома з Нідерландами.

Україна потрапила в групу з Іспанією, Німеччиною і Швейцарією. Після чотирьох матчів у нашої команди шість очок — перемога над Швейцарією та Іспанією, а також поразки від Німеччини та Іспанії. У листопаді на Україну чекає дві гостьові гри — проти Німеччини і Швейцарії. Поки на першому місці в групі Іспанія — 7 очок, Німеччина має також 6, а Швейцарія — 2. Якщо у підсумку Україна займає перше місце, то відправиться у півфінал, а якщо останнє — повернеться до другого дивізіону.

Також дві найкращі команди своїх груп, які не кваліфікувалися на Чемпіонат світу-2022 або не змогли пройти у плей-оф через кваліфікацію, отримають можливість зіграти в плей-оф відбору і вийти на ЧС, завдяки успішним виступам у Лізі націй.




Як комфортно дивитися матчі
Ліги націй


Потрапити на стадіон і так не завжди є можливість, а зараз еще набагато складніше через пандемію. Навіть при сприятливій епідеміологічній ситуації майже неможливо дивитися топовий футбол постійно «вживу».

Нова лінійка телевізорів LG Nanocel 8K може дати відчуття перегляду матчу прямо «як на стадіоні».

Штучний інтелект робить перегляд спортивних трансляцій більш реалістичним
Вбудована звукова система дає ефект повного занурення
Штучний інтелект може сам нагадувати про важливі матчі
Яким чином цей телевізор покращує можливість дивитися футбол?
Технологія Nano Accuracy забезпечує точну передачу кольору без спотворень під будь-яким кутом огляду. Таким чином, насолоджуватися грою можна на ультра-великому екрані, який надає високу якість зображення і максимально чисті кольори
Технологія Motion Pro допомагає роздивитися кожен рух в деталях. Ця функція дозволяє побачити всі найменші рухи кожного гравця без розмитості, незалежно від швидкості його пересування
Bluetooth Surround Ready створює ефект
«звук навколо», якщо підключити безпровідні динаміки. Таким чином, атмосфера стадіону створюється не лише зображенням, а й звуком