22 липня 2021

Публікації
Ціни продовжують летіти вгору. Як Україна та світ борються з інфляцією та чим це загрожує?
Як на зростання цін реагують Нацбанк та інші центробанки світу, і які наслідки це матиме для української економіки.
Арабські туристи заполонили українські курорти: чим їх приваблює Україна та як це використати
Ковідні обмеження у світі зіграли на руку туристичній індустрії України. Потік туристів з багатих арабських держав в Україну різко збільшився. Що відбувається, як на це реагує галузь та як зацікавити заможних мандрівників.
Колонки

Газовий консорціум проти "Північного потоку-2"

Чому створення газового консорціуму з міжнародними енергетичними компаніями не допоможе Україні сформувати коаліцію проти "Північного потоку-2" і що робити, щоб залишитися з газом?

Велика інвентаризація державного майна

Фонд держмайна ініціював масову інвентаризацію, щоб виявити і взяти під контроль всі непрофільні активи для майбутньої приватизації.

Безринкові відносини: чому бізнес і платіжні системи не зможуть домовитися

Комісія за безготівкові розрахунки в Україні в чотири-шість разів вища, ніж у ЄС. Як банки та платіжні системи маніпулюють інформацією, щоб не втрачати надприбутки?
Новини
20:00
Новини 22 липня: Нацбанк підвищив облікову ставку, США та Німеччина домовилися закінчити Північний потік -2
Про що говорили сьогодні?
19:51
Офіційний курс: гривня зміцнилась
Національний банк посилив офіційний курс гривні до долара на 5 копійок та встановив його на 23 липня на рівні 27,19 гривні
19:29
Фіскали вилучили "тіньових" цигарок на 250 мільйонів
Державна фіскальна служба влучила близько 4,4 млн пачок цигарок без належної документації вартістю понад 246 млн грн, від початку року вилучили майже 18 мільйонів контрабандних пачок
18:56
Зростання промвиробництва в Україні знову уповільнилося
Промислове виробництво в Україні у червні зросло на 1,1% у річному вимірі, скориговане на ефект календарних днів значення становило 0,7%
18:21
Київський автовокзал відкрили після реконструкції за 120 мільйонів
Київський центральний автовокзал неподалік станції метро Деміївська офіційно відкрили, він отримав нову айдентику та майже втричі більше платформ – у проєкт інвестували близько 120 млн грн
17:51
Гривня зміцнилась на закритті міжбанку
22 липня котирування гривні до долара на закритті міжбанку встановилися на рівні 27,15 — 27,17 гривні
17:28
"Херсонський кавун" і "Мед Закарпаття": Україна готує нові географічні зазначення для ЄС
Міністерство економіки готується погодити низку українських продуктів з історичним географічним походженням та допоможе отримати їм визнання в ЄС
17:20
Регулятор зменшив план купівлі валюти у резерви – вони на високому рівні
Національний банк з 1 серпня зменшує планові щоденні обсяги інтервенцій з купівлі валюти на міжбанку з 20 млн доларів до 5 млн доларів, бо міжнародні валютні резерви знаходяться на високому рівні
16:45
Шевченко про нову програму співпраці з МВФ: Ми сфокусовані на реалізації діючої програми
З боку НБУ питання перемовин України і МВФ про початок нової програми співпраці не обговорювали - у Нацбанку сфокусовані на реалізації діючої програми.
16:10
Зеленський підписав закон про ратифікацію угоди, яка дозволить оновити локомотивний парк УЗ
Президент Володимир Зеленський підписав закон про ратифікацію Рамкової угоди між Кабінетом Міністрів та урядом Французької Республіки про офіційну підтримку оновлення парку вантажних електричних локомотивів АТ "Укрзалізниця", який Рада ухвалила 1 липня.
15:50
У Нацбанку розповіли, коли очікують на зарахування спецправ запозичень МВФ
Голосування Ради керуючих МВФ щодо розподілу спеціальних прав запозичення (СПЗ) за регламентом відбувається до 2 серпня, у НБУ сподіваються, що зарахування коштів на рахунки буде відбуватись протягом кількох тижнів.
15:20
Ми очікуємо на прогрес у перемовинах України з МВФ – голова НБУ
У Нацбанку очікують на прогрес у перемовинах України з МВФ - основним припущенням, яке правління НБУ бере до уваги щодо макропрогнозу, залишається продовження співпраці з Фондом.
15:05
Єврокомісія поки не отримала запит України про консультації щодо "Північного потоку-2"
У Європейській комісії заявили, що поки не отримали запиту України про консультації щодо "Північного потоку-2".
14:45
Нацбанк погіршив прогноз інфляції у 2021 році до 9,6%
Нацбанк погіршив прогноз інфляції у 2021 році з 8% до 9,6% з огляду на стрімке зростання світових цін та подальше відновлення попиту.
14:30
Російський суд наклав чергові штрафи на Facebook і Telegram
Мировий суд Таганського району Москви призначив Facebook і Telegram штрафи в розмірі 6 і 11 млн рублів відповідно за відмову компаній видаляти заборонений в Росії контент.
14:02
НБУ підвищив облікову ставку до 8% і посилив монетарну політику
Правління Національного банку ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 8% річних з 23 липня 2021 року.
13:50
"Північний потік-2": Київ заперечує участь у погодженні домовленостей США та Німеччини
В МЗС заявили, що українська сторона не долучалася до переговорів та погодження пакету домовленостей США та Німеччини щодо "Північного потоку-2".
13:35
АМКУ скасував своє рішення про дозвіл Новинському купити акції "Харківобленерго"
АМКУ 22 липня скасував своє рішення від 28 січня про надання дозволу компанії "Smart Holding (Cyprus) LTD" (Лімасол, Кіпр) на придбання акцій АТ "Харківобленерго", що забезпечує перевищення 25% голосів у вищому органі управління товариства.
13:15
ВАКС скасував заочний арешт ексглави Приватбанку Дубілета
Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду частково задовольнила скаргу захисників підозрюваного ексголови правління Приватбанку Олександра Дубілета, скасувавши його заочний арешт.
12:55
Закон про трансформацію "Укроборонпрому" пішов на підпис Зеленському
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон "Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності" (№3822) - закон направлено на підпис президенту.
12:35
Clubhouse відмовився від системи запрошень
Засновники голосової соцмережі Clubhouse Пол Девісон і Рохан Сет оголосили, що тепер соцмережа відкрита для реєстрації нових користувачів без системи запрошень.
12:05
Вітренко: Я не розумію, як Німеччина може гарантувати транзит газу територією України
Голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив, що не розуміє, як Німеччина може гарантувати транзит газу територією України, якщо вона його не видобуває, не подає газ з території РФ.
11:40
Байден заявив про неможливість зупинки "Північного потоку-2"
Президент США Джо Байден заявив пізно ввечері в середу, що на цьому етапі реалізації проєкту "Північний потік-2" немає можливості зупинити його завершення.
11:25
Зеленський підписав закон про агрострахування
Президент Володимир Зеленський підписав закон № 1601-ІХ "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою", який Верховна Рада ухвалила 1 липня.
11:05
Курс валют на 22 липня: міжбанк, "чорний" та готівковий ринки
22 липня котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановилися на рівні 27,23 — 27,25 гривні.
10:45
"Гарантований покупець" відсудив в "Укренерго" понад 600 мільйонів
Суд частково задовольнив позов державного підприємства "Гарантований покупець" до "НЕК "Укренерго" і вирішив стягнути на користь позивача 614 мільйонів гривень
10:15
Україна та Польща протидіятимуть запуску "Північного потоку-2"
Україна та Польща працюватимуть разом зі своїми союзниками та партнерами над протидією запуску "Північного потоку-2", допоки не будуть розроблені рішення для подолання безпекової кризи, пов'язаної із газопроводом
09:50
Міжнародний туризм починає відновлюватися – ООН
Світова туристська організація ООН зафіксувала невелике зростання кількості міжнародних турпоїздок в травні 2021 року в зв'язку з тим, що деякі країни почали послаблювати обмеження на поїздки
09:25
США та Німеччина офіційно домовились про "Північний потік-2"
США та Німеччина офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні
09:00
Тільки половина митників успішно пройшли тестування – Мінфін
56% співробітників митної служби показали позитивний результат на знання митного та антикорупційного законодавства, на загальні здібності, а також тест на благонадійність