22 квітня 2020

Публікації
Ціни на нафту рекордно впали і навіть були від'ємними: а що там з цінами на пальне?
Ринок нафти продовжує хаотичні конвульсії, ціни на сировину рекордно впали, а вартість нафти з поставкою в травні взагалі виявилась "мінусовою". Що це означає? Коли подешевшає пальне? Чи може ця ситуація негативно вплинути на Україну?
Десять американських та українських компаній, які "піднімаються" на карантині
"Економічна правда" зібрала десять прикладів компаній у світі та Україні, для яких пандемія стала трампліном, а не гирями на ногах.
Колонки

Вперед у 90-ті: чи насправді Рада НБУ закликає друкувати гроші

На засіданні Ради НБУ не було закликів друкувати гроші та позичати їх державі. Такі заклики повністю б протирічили закону.

СБУ підвищує тиск: що готує бізнесу "реформа" спецслужби

Незважаючи на формальне позбавлення "економічних" повноважень СБУ, згідно з законопроектом президента, у спецслужби з'являться нові можливості для тиску на підприємців. (рос)
Новини
21:10
Новини 22 квітня: карантин, е-паспорти, грошові перекази
Про що всі говорили сьогодні?
20:58
ЄС надасть Україні "коронавірусні" 600 мільйонів євро лише в обмін на проведення реформ
Макроекономічну допомогу Євросоюзу Україні розміром 1,2 млрд євро на подолання коронакризи буде виділено двома траншами: перші 600 млн євро буде надано без умов, ще 600 млн євро буде надано в обмін на проведення реформ.
20:35
Аналітики не виключають падіння цін на нафту до мінус 100 доларів за барель — Bloomberg
Через кілька тижнів резервуари для зберігання сировини можуть бути заповнені, а котирування нафти можуть впасти до мінус 100 доларів.
20:12
Замість "Укроборонпрому" планують створити 6 галузевих холдингів
У результаті реформи держконцерну "Укроборонпром" створять 6 галузевих холдингів навколо прогресивних підприємств концерну, а сам "Укроборонпром" ліквідують.
19:47
Офіційний курс на 23 квітня: гривня зміцнилась до долара
Національний банк зміцнив офіційний курс гривні на 3 копійки, встановивши його на 23 квітня на рівні 27,05 гривні за долар.
19:17
Ціни на нафту відновлюються: WTI виросла на 30%
Ціни на нафту почали відновлюватися - ф'ючерси на нафту марки Brent, які напередодні впали до 15,98 доларів за барель, виросли на 10,76% до 21,41 долара за барель (станом на 17:45 за Києвом).
18:52
Кабмін визначив розмір допомоги по частковому безробіттю
Кабмін визначив розмір допомоги по частковому безробіттю за кожну годину, на яку працівникові було скорочено тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин тарифної ставки, але не більше розміру мінімальної зарплати.
18:23
"Антиколомойський" законопроєкт: Комітет ВР пройшов уже 34% правок
Фінансовий комітет Верховної Ради 22 квітня продовжив розгляд правок до "антиколомойського" законопроєкту - зупинились на 5 718 із 16 586 правок.
18:19
SkyUp не планує скорочувати штат під час карантину
Українська авіакомпанія "SkyUp Airlines" не планує скорочувати працівників та у період карантину зосереджується на виконанні польотів, зокрема евакуаційних, вантажних та спеціальних рейсів.
18:10
Як змінився ринок послуг за місяць карантину – дослідження
За перший місяць карантину похитнувся попит на ділові послуги - у березні і квітні підробіток бухгалтерам, юристам, фінансистам і кадровикам пропонували на 30% рідше, ніж в лютому.
17:55
Fitch прогнозує рецесію "безпрецедентної глибини" з часів Другої світової 
Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує у 2020 році рецесію "безпрецедентної глибини" у світовій економіці за період після Другої світової війни через коронакризу та падіння світового ВВП на 3,9%.
17:49
Закриття міжбанку: гривня зміцнилась
22 квітня котирування гривні до долара на закритті міжбанку встановилися на рівні 26,99 - 27,02 гривні за долар.
17:35
Страхування на випадок хвороби в Україні зросло на 40%
Українські страхові компанії у 2019 році збільшили збір платежів за послугу страхування життя до 4,49 млрд грн - це на 20,8% більше, ніж у 2018 році.
17:17
Держструктури провели "антивірусних" закупівель на 2 мільярда – ProZorro
Станом на 20 квітня державні структури провели закупівлі товарів, робіт і послуг для протидії коронавірусу на суму 2.1 млрд грн. 
16:59
За перший квартал року Україна наростила імпорт гречки у 6,5 разів – митниця
У першому кварталі 2020 року Україна імпортувала гречки на 115 мільйонів гривень (4,6 млн дол.), що у 6,5 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року. 
16:57
У 2019 році Україна отримала найбільше грошових переказів у регіоні Європи і Центральної Азії – Світовий банк
У 2019 році грошові перекази до країн Європи і Центральної Азії мали сильний тренд - їх ріст збільшився на 6% до рівня 65 млрд доларів, Україна отримала близько 16 млрд доларів.
16:41
Протягом року Україна переведе в онлайн 50 державних послуг – Шмигаль
Україна протягом цього року переведе в режим онлайн 50 пріоритетних послуг, що відповідатиме 80% всіх звернень громадян, 
16:23
Зеленський: Міністрів змінюватимуть, поки уряд не стане ідеальним
Президент Володимир Зеленський запевняє, що влада буде робити кадрові перестановки в Кабінеті міністрів, поки уряд не стане "ідеальним".
16:18
Зеленський: Моя мрія – зробити державну авіакомпанію з українськими літаками
Президент Володимир Зеленський заявив, що хоче створити державну сучасну авіакомпанію, яка буде мати український авіапарк.
16:12
До 30% співробітників після карантину залишаться працювати віддалено – дослідження
Чим довше триває карантин, тим більша ймовірність, що білі комірці не захочуть повертатися в офіс - особливо представники креативних і творчих спеціальностей.
15:47
Жеваго програв апеляцію Нацбанку щодо боргу по рефінансу у 1,5 мільярда 
Верховний суд не задовольнив апеляційну скаргу ексвласника банку "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго, та залишив без змін попереднє рішення суду щодо стягнення з нього 1,5 мільярда гривень в рахунок погашення заборгованості банку за раніше наданими НБУ кредитами рефінансування.
15:45
Е-паспорти у додатку "Дія" тепер доступні кожному – Мінцифри
Електронні паспорти в додатку "Дія" тепер доступні кожному - вони дозволять не носити з собою ID-картки та витяги з неї.
15:18
Уряд на час карантину затвердив додаткові соцгарантії для ФОПів і малозабезпечених сімей
Кабмін на засіданні 22 квітня ухвалив рішення щодо забезпечення додаткових соціальних гарантій на період карантину для ФОПів, які мають дітей, та людей, які втратили роботу та зареєструвались у центрі зайнятості як безробітні.
14:57
Ціни на молоко стрімко знизилися – Асоціація виробників
За два тижні середньозважена ціна молока по трьох ґатунках зменшилася на 18 коп. і складає 9,98 гривень за кілограм, зокрема, це обумовлено зниженням купівельної спроможності, що створило профіцит продукції.
14:57
Кабмін затвердив порядок використання коштів для боротьби з COVID-19
Кабмін на засіданні 22 квітня затвердив порядок виділення коштів "Фонду боротьби з COVID-19" на відповідні напрямки, фінансування фонду становить 64,7 млрд грн.
14:38
Курс валют: "чорний" і готівковий ринки, обмінники
22 квітня котирування гривні до долара на міжбанку станом на 14:25 встановилися на рівні 27,01 - 27,04 гривні за долар.
14:35
ЄС може надати Україні 1,2 мільярда євро кредитів для подолання коронакризи: які умови
ЄС надасть країнам-сусідам 3 млрд євро для боротьби з коронавірусом, з яких Україна матиме право отримати позики на суму 1,2 млрд євро.
14:25
Кабмін продовжив карантин до 11 травня
Кабінет міністрів продовжив дію обмежувальних заходів у зв’язку з пандемією коронавірусу до 11 травня.
14:21
Кабмін встановив на час карантину регулювання цін на продукти та медтовари
Кабінет міністрів встановив на час карантину державне регулювання цін шляхом декларування цін на 10 продуктових товарів і 20 засобів індивідуального захисту, а також на лікарські засоби і понад 10 видів антисептиків.
14:15
Пропозиція хабара голові Фонду держмайна: НАБУ і САП завершили розслідування
НАБУ і САП 21 квітня завершили розслідування щодо осіб, які пропонували 5 мільйонів доларів хабара голові Фонду держмайна Дмитру Сенниченку.
13:57
"Протриматися": уряд планує створити 500 тисяч робочих місць із зарплатами 6-8 тисяч – Шмигаль
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд планує створити близько 500 тисяч робочих місць у соціальній, комунальній та бюджетній сферах з зарплатами 6-8 тисяч гривень, які дозволять протриматися на карантині.
13:54
Мережі київських аптек знизять націнку на медичні маски до 1 гривні – АМКУ
Найбільші мережі київських аптек зобов'язалися знизити торгову націнку на медичні маски до 1 грн.
13:34
Бізнес закликав не зволікати із спрощенням видачі готівки на касі
Експерти Європейської Бізнес Асоціації закликають у найкоротші терміни погодити і прийняти зміни, які дозволять спростити порядок реєстрації операцій з видачі готівки на касах торгових точок.
13:24
Шмигаль розповів, як відновлюватимуть роботу транспорту
Прем’єр-міністр Дмитро Шмигаль заявляє, що роботу громадського транспорту в Україні відновлюватимуть у кілька етапів, починаючи з послаблення умов карантину для міського транспорту.
13:04
САП завершила досудове розслідування у справі Дубневича та тендерів "Укрзалізниці"
Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила досудове розслідування у справі стосовно нардепа Ярослава Дубневича, підозрюваного у заволодінні понад 93 млн гривень коштів "Укрзалізниці".
12:35
"Укравтодор" запускає будівництво моста-довгобуда у Запоріжжі
"Укравтодор" спільно з турецькою компанією Onur Taahhut запускає будівництво моста в Запоріжжі.
12:30
Агроіндустріальний холдинг МХП виділив на боротьбу з пандемією коронавірусу 84 млн грн
Від початку пандемії коронавірусу, на боротьбу із ним агроіндустріальним холдингом МХП (ТМ "Наша Ряба", "Бащинський" та інші) було виділено 84 млн грн. З них, 55 млн спрямовано до загальнонаціонального фонду, розподіленням коштів якого займаються фахівці МОЗ.
12:06
Програма ЄС по відновленню економіки на 540 мільярдів євро запрацює у червні
Програма допомоги ЄС на 540 млрд євро по відновленню економіки блоку після пандемії коронавірусу повинна почати діяти до 1 червня. 
11:47
"Укртранснафта" не може запропонувати свої сховища нафти для іноземних компаній
Технічні можливості нафтотранспортної системи України не передбачають можливості надання послуг зі зберігання нафти, крім того зберігання нафти для іноземних компаній на території України не врегульовано на законодавчому рівні
11:25
Кількість передплатників Netflix рекордно зросла через самоізоляцію
Найбільший у світі сервіс потокового відео за підпискою Netflix збільшив кількість платних користувачів у світі в 1 кварталі на рекордні 15,77 мільйона, що обумовлено величезною кількістю людей, вимушених залишатися вдома
11:13
Курс валют на 22 квітня: міжбанк, готівковий і "чорний" ринки
22 квітня котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановилися на рівні 27,09 - 27,12 гривні за долар.
10:50
Ціна на нафту Brent впала до 20-річного мінімуму
Ціна на нафту еталонної марки Brent впала нижче 17 доларів за барель на тлі хаосу на ринку
10:20
У США виділили 380 мільярдів доларів допомоги малому бізнесу
Сенат США одноголосно схвалив надання $484 мільярдів для допомоги малому бізнесу та лікарням, у яких перебувають хворі на коронавірус
10:00
"Кусум" активно допомагає у боротьбі з пандемією
Загальна сума соціальної допомоги у боротьбі з коронавірусом від групи фармацевтичних компаній "Кусум" в Україні, Індії, Узбекистані, Молдові та Філіппінах вже склала близько 21 мільйона у гривневому еквіваленті.
09:55
Статки Ахметова впали на 80% за 7 років - Bloomberg
Падіння сировинних ринків "вдарило" по статках найбагатшої людини України Ріната Ахметова
09:25
ЄС готує допомогу для відновлення економіки України після пандемії
У Європейському Союзі опрацьовують додаткові шляхи допомоги Україні у боротьбі з пандемією та посткризовому відновленні економіки
09:00
Курс валют: Як формувалася ціна гривні на 22 квітня
21 квітня торги на міжбанківському валютному ринку проходили в спокійному темпі, Нацбанк не втручався в курсоутворення