21 вересня 2020

Публікації
Як знизити вартість опалення на третину і чи завжди є ефект від ОСББ
Понад 80% українців вважають тарифи на комунальні послуги завищеними. Вартість опалення можна значно знизити, якщо створити ОСББ.
Іноземці втрачають інтерес до українського держборгу: як на це відреагує гривня
Іноземні інвестори, які раніше вкладали кошти в український державний борг, виводять свої кошти з країни. Як це впливає на курс гривні, і чи тільки це впливає на її нинішнє послаблення?
Колонки

Кінцеві бенефіціарні власники під наглядом Держфінмоніторингу

Відтепер юридичні особи повинні подавати державному реєстратору інформацію про своїх кінцевих бенефіціарних власників. Клопоту буде чимало.

Куди рухаються ставки за гривневими депозитами та кредитами

Політика Нацбанку із забезпечення низької інфляції створює можливості для рекордного зниження ставок за кредитами і депозитами.
Новини
21:00
Новини 21 вересня: нові Panama Papers, кандидат на місце Абромавичуса, держборг
Про що всі говорили сьогодні?
20:45
"Газпром" замовив у "Нафтогазу" додаткові потужності для транзиту
Російська компанія "Газпром" замовила додаткові потужності для транспортування природного газу українською ГТС у Європу в жовтні
20:15
Курс гривні до долара знизився до мінімального у цьому році
Національний банк послабив офіційний курс гривні до долара на 3 копійки, встановивши його на 22 вересня на рівні 28,20 гривні
19:50
Мінцифри відкрило дані з Реєстру будівельної діяльності
Міністерство цифрової трансформації відкрило дані про декларативні та дозвільні документи з Реєстру будівельної діяльності, який запрацював на початку липня в межах реалізації Єдиної державної електронної системи в галузі містобудування
19:25
Антимонопольники рекомендують перерахувати платіжки за тепло для 300 тисяч киян
Антимонопольний комітет рекомендував компанії "Євро-Реконструкція" здійснити перерахунок плати за теплову енергію, послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання в зв'язку зі зниженням ціни природного газу протягом опалювального періоду 2019-2020 років
18:56
Південно-Африканська Республіка зацікавлена у експорті м’яса крокодилів в Україну
Південно-Африканська Республіка висловила зацікавленість в експорті до України шерсті, м’ясної продукції, зокрема м’яса крокодилів.
18:30
За минулий тиждень банки видали у 1,5 раза менше кредитів під "5-7-9%"
За останній тиждень уповноважені банки видали за програмою "5-7-9%" 268 кредитів на загальну суму в 682 мільйона гривень, тоді як за тиждень до того банки прокредитували бізнес на 1,03 мільярда
18:13
СБУ знайшла 1,2 мільйона чорної готівки в холодильнику керівників "Укрзалізниці"
Служба безпеки України викрила окремих керівників АТ "Укрзалізниця" на організації корупційної схеми під час контейнерних перевезень.
17:53
Microsoft купує розробника ігор Fallout і Skyrim за 7,5 мільярда доларів
Microsoft Corp. купує ZeniMax Media, якій в тому числі належить відомий розробник комп'ютерних ігор Bethesda Softworks, за 7,5 млрд дол.
17:40
Airbus представили концепцію літаків з нульовими викидами вуглекислого газу
Airbus представив три концепції літаків майбутнього, які під час польоту не викидатимуть вуглекислий газ.
17:13
Валютний ринок: гривня продовжує дешевшати
21 вересня котирування гривні до долара на закритті міжбанку встановились на рівні 28,23 - 28,25 гривні.
17:05
Перевантажені фури: За минулий тиждень нарахували штрафів на 4,2 мільйона
Інспектори "Укртрансбезпеки" за підсумками 14-20 вересня перевірили ще понад 26 тисяч транспортних засобів та нарахували близько 4,2 млн грн плати за перевантаження.
16:45
Венчурні інвестиції у фінтех залишаються стабільними – звіт KPMG
Загальна сума інвестицій у фінтех (VC, PE та M&A) у другій половині 2020 року становить 25,6 млрд доларів, а глобальні венчурні інвестиції у фінтех складають 20 млрд доларів.
16:41
Експорт олії з України рекордно виріс, але частина ринку відійшла до РФ
У 2019-2020 маркетинговому році Україна морем експортувала 6,63 млн т рослинної олії (+300 тис. тонн) - це рекордний показник, незважаючи на те, що серйозну конкуренцію в цьому році склали компанії з РФ.
16:15
Австрія купить вертольотів для армії на 300 млн євро: найбільший контракт за 20 років
Міністр оборони Австрії Клаудіа Таннер оголосила рішення про купівлю 18 нових вертольотів типу AW169M у італійського виробника Leonardo.
15:58
Витік файлів FinCEN: акції світових банків падають
Після публікації файлів FinCEN про підозрілі транзакції на 2 трлн доларів через найбльші банки світу котирування деяких міжнародних банків дешевшають.
15:56
Позов Фірсова: Суд відкрив справу щодо призначення голови Держекоінспекції
Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження в адмінсправі за позовом екснардепа та колишнього голови Держекоінспекції Єгора Фірсова до Кабміну щодо призначення його наступника.
15:30
Із НБУ йде директор департаменту фінмоніторингу
21 вересня завершує роботу на посаді директора Департаменту фінмоніторингу НБУ Ігор Береза - у зв'язку з цим Нацбанк незабаром оголосить конкурсний відбір для заміщення вакантної посади.
15:19
ЄС посилив вимоги до компаній-забруднювачів
Єврокомісія зменшила коло компаній, які за європейською системою "торгівлі викидами" можуть претендувати на певні компенсації від держави.
15:11
Найбільший у РФ онлайн-ритейлер Wildberries запустив продажі в Україні
Найбільший російський онлайн-ритейлер Wildberries відкрив інтернет-магазин на території України.
15:10
Приватизація готелю "Дніпро": переможець аукціону сконцентрував 100% акцій
Переможець аукціону з приватизації столичного готелю "Дніпро" - ТОВ "Смартленд" - сконцентрував 100% акцій готелю.
14:41
Власник "Білайну" хоче купити український онлайн-кінотеатр Megogo - РосЗМІ
Холдинг VEON Ltd, що володіє російським мобільним оператором "ВимпелКом" (бренд "Білайн") та українським "Київстаром", зацікавився покупкою 100% українського онлайн-кінотеатру Megogo.
14:40
У Британії хочуть заборонити продаж нових авто на бензині з 2030 року
Велика Британія готова ввести заборону на нові автомобілі на викопному паливі вже з 2030 року (замість 2040-го, як планувалось раніше), щоб прискорити поширення електромобілів на британських дорогах.
14:35
Банкінг для бізнесу: Банк Альянс з 8:30 до 23 години виконує платежі підприємців
Відтепер система електронних платежів "Банку Альянс" працює до 23 години — з самого ранку до пізньої ночі, та навіть у суботу. Це нові можливості для клієнтів, які працюють з іноземними ринками - не відкладати операції, а робити саме тоді, коли це потрібно бізнесу. 
14:20
Підозрілі транзакції: У файлах FinCEN фігурують Клюєви, Фірташ і Коломойський
Колишній президент-втікач Віктор Янукович, брати Клюєви, олігархи Сергій Курченко, Дмитро Фірташ, Ігор Коломойський, Рінат Ахметов та Петро Порошенко потрапили у поле зору проєкту FinCEN Files, який опублікував дані про підозрілі транзакції на суму близько 2 трильйонів доларів.
13:58
Курс валют: "чорний" і готівковий ринки, обмінники
21 вересня котирування гривні до долара на міжбанку станом на 13:35 встановились на рівні 28,20 - 28,22 гривні.
13:51
"Дані можуть знову злити": у SoftServe розповіли деталі, про їх "злам"
У великій українській компанії SoftServe не виключають нових публікацій даних, які викрали хакери, а також розповіли деталі про те, як сталася кібератака.
13:35
У 2021 році кожна 8-ма гривня держбюджету піде на сплату відсотків по боргах – експерти
Значний дефіцит держбюджету, запланований на 2021 рік (6% ВВП), призведе до подальшого збільшення потреб у залученні боргового фінансування - протягом 2021 року Мінфіну потрібно буде залучити 702 млрд грн, аби профінансувати дефіцит, та погасити старі борги.
13:27
Держекоінспекція оштрафувала харківський "коксохім" на 272 гривні, але буде наполягати на повному закритті
Державна екологічна інспекція за наслідками перевірки Харківського коксового заводу "НОВОМЕТ" оштрафувало підприємство на 272 гривні за порушення у сфері охорони атмосфери та готує позов про повну зупинку заводу.
13:10
Гончарук про проєкт бюджету-2021: Класичний "бюджет проїдання"
Колишній прем'єр-міністр Олексій Гончарук назвав проєкт бюджету-2021 "класичним бюджетом проїдання", розкритикувавши закладений надвисокий, за його словами, рівень дефіциту у 6% ВВП.
13:01
Заява Лукашенка загальмувала транзит євротоварів у Росію
У Росії заявляють про зрив термінів доставки європейських вантажів через Білорусь.
12:45
1,59 млрд гривень податків сплатив МХП у першому півріччі 2020 року
Підприємства Групи одного з найбільших агроіндустріальних холдингів України МХП протягом першого півріччя 2020 року сплатили до бюджетів всіх рівнів 1,59 млрд грн. податків.
12:43
Виробництво агропродукції в Україні цьогоріч впало на 10% 
Виробництво сільськогосподарської продукції в Україні в січні-серпні 2020 року скоротилося на 9,8%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. 
12:30
Українсько-американська ракета Alpha успішно пройшла випробування
Американська компанія-розробник ракетно-космічної техніки Firefly Aerospace Inc., власником якої є український бізнесмен Максим Поляков, успішно провела передпольотні випробування своєї першої ракети Alpha.
12:27
Sony вибачилася за проблеми з передзамовленням PlayStation 5
Після відкриття попередніх замовлень на нову консоль Sony - PS5, великі магазини, включаючи Amazon, почали міняти терміни поставок по вже розміщеним попереднім замовленням, що викликало обурення у покупців.
12:15
Потік робочої сили в Польщу з України та Білорусі почав істотно змінюватися – аналітичний центр
Після загострення політичної ситуації в Білорусі білоруси почали все активніше шукати роботу в Польщі, серед трудових мігрантів з України помітно збільшилася кількість власників малого та середнього бізнесу, збанкрутілого за час пандемії.
12:02
Блокування ввезення бітуму з Білорусі припинено - Держмитслужба
Водії вантажівок у пункті пропуску "Виступовичі" на українсько-білоруському кордоні припинили блокування бітумовозів на в'їзд в Україну завдяки домовленостям із митною службою, ситуація в пункті пропуску стабілізується,
11:35
Україна і Туреччина спільно розвиватимуть космічну індустрію
Українська і турецька космічна промисловості поглиблять співробітництво з метою створення спільних програм у космічній галузі.
11:35
Рада ухвалила виділення 150 мільйонів на реконструкцію стадіону у Кривому Розі
Верховна Рада прийняла законопроєкт №3991 про зміни до державного бюджету у якому, зокрема, закладено виділення 150 мільйонів гривень на реконструкцію стадіона "Металург" у Кривому Розі.
11:10
МОЗ протягом 3 років розроблятиме відпуск електронних рецептів
МОЗ створило робочу групу з впровадження електронного рецепта на лікарські засоби, із 2021 року планують відпуск за електронним рецептом наркотичних препаратів та інсулінів, з 2023 року - інших рецептурних груп лікарських засобів, визначених МОЗ.
11:05
Курс валют на 21 вересня: міжбанк, "чорний" та готівковий ринки
21 вересня котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановились на рівні 28,17 - 28,19 гривні.
11:00
Школа економічної журналістики УП та DW запускає онлайн-курс
Школа економічної журналістики — спільний проєкт Української правди та Академії Deutsche Welle, запускає дистанційний формат навчання.
10:40
НБУ за тиждень продав на міжбанку 71 мільйон доларів
Протягом 14-18 вересня Нацбанк продав на міжбанківському ринку 71 млн доларів.
10:20
Офіс президента оприлюднив резюме кандидата в директори "Укроборонпрому" одним реченням
Інформація про кар'єру завідувача відділу Департаменту з питань нацбезпеки та оборони ОПУ Cергія Тихонова надана Офісом президента одним реченням, яке містить дані про навчання, службу в армії, політичну діяльність, найману працю в приватному та державному секторі.
10:00
Суд в США заблокував виконання указу Трампа щодо блокування WeChat та TikTok
Федеральний суд США заблокував виконання указу президента Дональда Трампа, який з 20 вересня блокував роботу китайського месенджера WeChat.
09:45
УЗ відновлює продаж квитків на кілька поїздів далекого сполучення
"Укрзалізниця", у зв'язку із зміною епідемічної ситуації у містах Івано-Франківськ, Коломия, Ізмаїл, Дубно, Тернопіль, Чернівці, а також у Новоселицькому та Рівненському районах, з 21 вересня відновлює продаж квитків на низку поїздів із станцій, де раніше продаж квитків був тимчасово зупинений.
09:20
Офіційний курс: гривня ослабла до долара і євро
Національний банк послабив офіційний курс гривні до долара на 6 копійок, встановивши його на 21 вересня на рівні 28,17 гривні.
09:00
Гроші Манафорта і Могилевича: витік даних показав порушення найбільших банків світу
Витік файлів FinCEN, пов'язаних із транзакціями на суму близько 2 трильйонів доларів, свідчить про те, що деякі з найбільших банків світу дозволили злочинцям переміщувати "брудні" гроші.