10 грудня 2019

Публікації
МВФ — Україні: політична підтримка зараз, а транш — потім
Україна та МВФ домовилися про нову програму співпраці. Що буде в новій програмі, і які зобов'язання взяла на себе Україна.
"Синку, ракетником ти не станеш": історія Максима Полякова та його космічного стартапу Firefly
Де взяв капітал нікому не відомий українець на придбання компанії з розробки ракет? Які у нього компетенції в космічній сфері? Що змусило його інвестувати величезні кошти у цей надзвичайно конкурентний бізнес?
Колонки

Які проблеми переживає будівельний ринок і як їх вирішити в 2020 році

Будівельний ринок України сповільнює темпи росту. Чого чекати бізнесу та споживачам? (рос)

Що не так з українською версією "викривачів корупції"?

Недосконалість нового закону про викривачів корупції створює для українських правоохоронців додаткові приводи "кошмарити" бізнес. (рос)
Новини
20:00
Новини 10 грудня: транзит з РФ, ціни на газ, Фірташ
Про що всі говорили сьогодні?
19:45
Найбільш пунктуальною українською авіакомпанією стала компанія, що призупинила польоти
Міністерство інфраструктури опублікувало рейтинг пунктуальності українських авіакомпаній за підсумками роботи в листопаді.
19:26
Нацкомісія з тарифів підвищила тарифи "Укренерго"
Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила нові тарифи НЕК "Укренерго" на 2020 рік на передачу електричної енергії на рівні 155,40 грн/МВт·год (на 33% більше ніж було) та послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління – 10,23 грн/МВт·год (на 27% більше ніж було раніше).
18:57
"Укренерго" через низький попит максимально обмежує імпорт електроенергії
НЕК "Укренерго" на тлі збереження низького попиту на електричну енергію в об'єднаній енергетичній системі максимально обмежує можливості для імпорту ресурсу.
18:39
У НБУ пояснили зміцнення гривні та намалювали комікс
Національний банк пояснив зміцнення курсу гривні переходом від фіксованого курсу до плаваючого, в якому курс відповідає реальному стану економіки.
18:15
У компанії Фірташа відреагували на штраф АМКУ
У ТОВ "Регіональна Газова Компанія" заявили, що АМКУ, оштрафувавши облгази, виніс "поспішне та необґрунтоване рішення".
18:06
Скільки платять в ІТ-компаніях без досвіду роботи — дослідження
У 46% вакансій для претендентів без досвіду роботи в IT-сфері пропонують зарплату від 10 до 11 500 гривень - стільки готові платити фахівцям техпідтримки та junior C ++ розробникам.
17:56
У Нафтогазі назвали корисними нормандські переговори і готові "взяти газом"
У Нафтогазі назвали корисними перемовини Зеленського та Путіна щодо газового транзиту, і заявили що "своп" контракти можуть забезпечити компанії дохід, адекватний компенсації за відкликання позовів у Стокгольмському арбітражі в понад 12 мільярдів доларів.
17:33
Мініфраструктури оголосить новий конкурс на оренду приміщень аеропорту "Бориспіль"
Міністерство інфраструктури спільно з Фондом держмайна проведуть нові конкурси на оренду майна аеропорту "Бориспіль", зокрема - оренди площ для торгівлі.
17:01
НАЗК також зацікавилась "слугою народу" Холодовим, який лобіював тютюнові правки
Національне агентство з питань запобігання корупції перевірить депутата від "Слуги народу" Андрія Холодова на предмет лобіювання законодавчого нововведення, яке має покращити фінансові умови для тютюнового бізнесу, до якого він та його родина мають стосунок. 
17:00
Мінфін продав облігацій внутрішньої держпозики на 4,4 мільярда
На аукціонах з продажу облігацій внутрішньої державної позики Міністерство фінансів залучило до бюджету 4,4 мільярда гривень.
16:43
Стало відомо, які теми найбільше обговорювали у Twitter у 2019 році
У соціальній мережі Twitter назвали найбільш обговорювані теми у 2019 році - найчастіше користувачі обговорювали серіал "Гра престолів" та ретвітили фото курячого яйця.
16:36
Обсяги виробництва металургійної продукції в 2019 році — найнижчі в історії України
Українські металурги просять підтримки у держави та скаржаться на кризу в гірнично-металургійній сфері через зниження цін на світових сталевих ринках і часто необгрунтовані підвищення вартості послуг, які надають Укрзалізниця та Укренерго. 
16:19
Гривня зміцнилася на закритті міжбанку
10 грудня котирування гривні до долара на закритті міжбанку встановилися на рівні 23,60 – 23,64 гривні за долар.
16:09
АМКУ оштрафував облгази Фірташа на 278 мільйонів
Анитмонопольний комітет оштрафував 16 облгазів группи РГК Дмитра Фірташа на 278 мільйонів гривень за неправомірні донарахування побутовим споживачам об'ємів використаного природного газу.
15:41
За рік попит на легкові електромобілі виріс на 34%
У січні-листопаді 2019 року в Україну ввезли та зареєстрували 6958 електромобілів: за рік попит на легкові електромобілі виріс на 34%, на комерційні - на 62%.
15:21
Неповернення Приватбанку, тарифи та реформи — які умови для траншу від МВФ
Для отримання чергового траншу, МВФ чекатиме від України прийняття закону про неможливість повернення банків екс-власникам, врегулювання тарифів та завершення реформ.
15:20
У листопаді пасажиропотік у "Борисполі" виріс на 14,4%
У листопаді 2019 року аеоропорт "Бориспіль" обслужив 1,137 мільйона пасажирів - це на 14,4% більше, ніж у листопаді 2018 року.
14:45
Лінія магазинів EVA інвестувала в розвиток мережі близько 400 мільйонів
У 2019 компанія "РУШ", якій належить мережа магазинів EVA, інвестувала близько 400 млн грн в розвиток і розширення своєї мережі, половина інвестицій була спрямована на розвиток роздрібної мережі.
14:38
Перша робота: дві третини українців починають працювати до 20 років – дослідження
Молоді українці влаштовуються на роботу досить рано - 69% опитаних влаштувалися на роботу у віці до 20 років.
14:18
"Митниця в смартфоні" — ДМС анонсувала додаток "e-Borders"
У Державній митній службі планують у 2020 році запустити мобільний додаток "e-Borders", який дозволить через смартфон отримувати всі сервіси від митниці та слідкувати за ситуацією на кордоні онлайн.
14:14
Нефьодов розповів, скільки керівників центрального апарату звільнили під час перезапуску митниці
Голова Державної митної служби Максим Нефьодов заявив, що під час запуску нової митниці звільнили 80% керівників центрального апарату.
14:05
Милованов розповів, що потрібно для "зарплат як у Польщі"
Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов вважає, що реальні зарплати в Україні здатні за сім років наздогнати польські.
13:56
СЕТАМ продав активів Приватбанку на 200 мільйонів
На онлайн-аукціоні OpenMarket продали різіні об'єкти нерухомості Приватбанку на загальну суму понад 200 мільйонів гривень.
13:43
Центральний вокзал завдав УЗ понад 87 мільйонів збитків за рік
Центральний залізничний вокзал міста Києва завдав Укрзалізниці збитків у понад 87 мільйонів гривень, за підрахунками після реконструкції та обладнання нових місць для торгівлі вокзал збільшить доходи у 7 разів
13:29
SkyUp відкриє 2 нових рейси з Одеси
Авіакомпія SkyUp Airlines анонсувала відкриття 2 нових рейсів з Одеси у травні 2020 року.
13:25
Кравцов показав, як виглядатиме Центральний вокзал після реконструкції
Укрзалізниця планує реконструювати Центральний залізничний вокзал Києва з його привокзальними площами, передати частину площ в оренду бізнесу та відкрити на базі вокзалу торговельно-розважальний центр.
13:10
Нацбанк змінив правила випуску та користування платіжними картками
Національний банк вдосконалив порядок здійснення банками емісії платіжних карток та операцій з їхнім використанням.
13:08
Firefly планує збирати 24 ракети на рік, зокрема на "Південмаші"
Українсько-американський стартап Firefly завдяки заводам в Техасі, Маямі та потужностям "Південмашу" у перспективі планує збирати 24 ракети на рік.
12:52
Стартап українця Firefly планує "вбити ринок" найдешевшими доставками у космос
Засновник українсько-американської космічної компанії Firefly Максим Поляков розповів, що зараз йде розробка киснево-гасової ракети Firefly Alpha, яка зможе запропонувати найнижчу ціну за виведення на орбіту кілограму вантажу та заробляти при цьому 150% прибутку.
12:40
"Нафтогаз" на грудень знизив ціну на газ для населення на 13%
"Нафтогаз" знизив на грудень ціну на газ для населення на 13% - до 4 277 гривень за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і транспортних витрат).
12:25
Переговори по транзиту газу продовжаться у двосторонньому форматі – "Газпром"
У російському "Газпромі" заявили, що продовжать переговори з українською стороною щодо продовження транзиту газу через ГТС України у двосторонньому форматі, тобто без участі представників Єврокомісії.
12:20
Концентрація землі в одних руках може зменшитися в 4 рази – Разумков
Дискусії з питання концентрації землі сільськогосподарського призначення в одних руках ведуться навколо 50 тисяч гектар, що в чотири рази нижче ніж в законопроекті №2178-10 прийнятому в першому читанні.
11:58
Нефьодов розповів, скільки витратять на інфраструктуру митниці у 2020 році
Із державного бюджету-2020 на вдосконалення інфраструктури митниці виділили 480 мільйонів гривень - гроші витратять на нові пункти пропуску і встановлення обладнання.
11:35
Мінцифри шукає 15 стартапів для поїздки в Кремнієву долину
Міністерство цифрової трансформації оголосило конкурс - 15 найкращих технологічних стартапів будуть представляти Україну на 10-й глобальній конференції підприємців та інвесторів "Startup Grind Global 2020" у Кремнієвій долині. 
11:18
В оборонний бюджет США заклали санкції проти "Північного потоку-2" і "Турецького потоку"
Конгрес США заклав до військового бюджету на 2020 рік санкції проти трубопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік".
11:02
Із 300 аграрних держпідприємств 3 виявилися неіснуючими – Мінекономіки
У Мінекономіки заявили, що 3 держпідприємства аграрного спрямування, які перебували у відомстві колишнього Мінагро, виявилися неіснуючими, ще одне - приватним.
10:46
Україна буде домовлятися про транзит газу далі, можливо з "газовою війною" – Гончарук
Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що переговори про продовження транзиту російського газу через ГТС України продовжаться, при цьому він не виключив варіант "газової війни".
10:32
Мінекономіки видало 34 гранти на інновації, найбільший - на генератор диму для військ
Державна інноваційна фінансово-кредитна установа цьогоріч за результатами тендерів уклала 34 угоди щодо впровадження проектів на загальну суму 12,86 млн грн.
10:20
Усе регіональне керівництво Держгеокадастру відсторонили
Керівників та їхніх заступників головних управлінь Держгеокадастру в областях та Києві відсторонили від виконання посадових обов'язків для проведення комплексної перевірки органу.
10:03
Курс валют на 10 грудня: міжбанк, готівковий і "чорний" ринки
10 грудня котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановилися на рівні 23,70 – 23,72 гривні за долар.
10 грудня котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановилися на рівні 23,70 – 23,72 гривні за долар.
09:37
Контракт на транзит газу підпишуть на кращих умовах – президент
Україна підпише договір із Росією про поставки газу "за кращими умовами, ніж до цього" – на період "десь посередині" між одним і десятьма роками
09:25
Зеленський каже, що на зустрічі з Путіним "розблокували" питання газу
Президент Володимир Зеленський заявив, що на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним питання транзиту газу "розблокували"
09:05
Lufthansa працює на рейсах "Аерофлоту" в анексованому Криму в обхід санкцій – ЗМІ
В анексованому Криму працює і обходить міжнародні санкції компанія, пов’язана з німецьким авіаперевізником Lufthansa
08:45
Штучний інтелект Google "вивчив" українську мову
Алгоритм пошуку Google BERT, чия нейронна мережа здатна розпізнавати речення і його складові частини в запитах користувачів, поповнився більш як 70 мовами
08:20
Курс гривні продовжує зміцнюватися як до долара, так і до євро
Національний банк зміцнив офіційний курс гривні на 5 копійок, встановивши його на 10 грудня на рівні 23,67 за долар
08:00
Нафтогаз: Україна та РФ не домовилися про нові газові контракти
Україна та Росія не досягли домовленості про новий контракт на транзит та постачання газу за підсумками переговорів президентів