8 червня 2021

Публікації
Зашморг на шиї людства: як Україна разом зі світом падає в боргову яму
Втративши через пандемію частину доходів, фізособи, бізнес і навіть країни протягом останнього року жили в борг. Чим обернуться для світу трильйони доларів кредитів та чи вистоїть Україна в сутичці між кредиторами та боржниками?
Колонки

Ринок таксі 2.0. Перезавантаження

Виведення ринку таксі з тіні дозволить збільшити щорічні надходження в бюджет на понад 800 млн грн.

Атомна енергетика: панацея чи тягар для майбутніх поколінь?

Чому атомна енергія насправді є набагато дорожчою, ніж вказується у тарифі для українських АЕС та де брати гроші на виведення електростанцій з експлуатації.

Сім кроків до державної політики розвитку та розбудови української авіації

Яких першочергових змін потребує авіаційна галузь України для розвитку внутрішнього сполучення і конкуренції на міжнародному рівні.
Новини
21:00
Новини 8 червня: газовий бартер з Єгиптом, новий економічний прогноз
Про що всі говорили сьогодні?
20:30
Фонд держмайна хоче повернути у власність держави "нафтопровід Медведчука"
Господарський суд Житомирської області відкрив провадження за позовом Фонду державного майна про повернення у власність держави нафтопроводу "Самара – Західний напрямок"
19:55
В Україні створять біржу з торгівлі капіталом – Шмигаль
В Україні планується створити інтегрований центр ринків капіталу та товарних ринків — Національну біржу з торгівлі капіталом і товарами
19:20
Курс валют: гривня продовжує зміцнюватися до долара
Національний банк зміцнив офіційний курс гривні до долара на 1 копійку, встановивши його на 9 червня на рівні 27,18 гривні
18:50
300 тисячам працюючих пенсіонерів провели перерахунок пенсій
Органи Пенсійного фонду провели перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам - пенсії збільшено у 313 тис пенсіонерів, середній розмір підвищення склав 193,32 грн.
18:10
ОВДП: Мінфін провів рекордний у цьому році аукціон – на 19 мільярдів
На аукціоні з продажу облігацій внутрішньої держпозики 8 червня Мінфін залучив до держбюджету 19,1 млрд грн - це рекордний аукціон ОВДП у цьому році.
17:50
УЗ виставила на аукціон 2 тонни металобрухту зі стартовою ціною в 145 мільйонів
"Укрзалізниця" планує найближчим часом реалізувати майже 2 тис тонн брухту кольорових металів і сплавів та отримати від його продажу близько 145 млн грн додаткових доходів.
17:31
Світовий банк поліпшив прогноз світової економіки – найбільший стрибок за 80 років
Світовий банк поліпшив прогноз на 2021 рік для розвитку світової економіки з 4,1% до 5,6%, що стане найбільшим стрибком у ВВП за 80 років, проте для країн, що розвиваються прогноз впав до 2,9%
17:20
Гривня на закритті міжбанку зміцнилась
8 червня котирування гривні до долара на закритті міжбанку встановились на рівні 27,10 - 27,12 гривні.
17:05
Криклій вважає створення державної авіакомпанії "непослідовним кроком"
Колишній міністр інфраструктури Владислав Криклій вважає непослідовним кроком з боку уряду створення державіакомпанії під час запуску концесійних проєктів по іншим держактивам.
16:31
Україна вивчає, чи є білоруські обмеження на імпорт суто торговельним заходом
Україна спробує врегулювати питання щодо торговельних обмежень з боку Білорусі без ескалації обмежень, проте за відсутності іншого виходу готова адекватно реагувати на білоруські заходи
16:30
"Укрпошта" починає співпрацю з сервісом "єМалятко"
"Укрпошта" буде доставляти до найближчого відділення поштового зв'язку відоцтва про народження дитини, замовлені онлайн через сервіс "єМалятко", також додатково можна замовити адресну кур'єрську доставку.
16:10
Аварія на магістральному газопроводі: витік газу, евакуація й оповіщення населення
В Івано-Франківській області відбулася розгерметизація на магістральному газопроводі "Угерсько-Івано-Франківськ-Чернівці", горіння та постраждалих немає.
15:57
Приватбанк офіційно отримав нового керівника – НБУ
8 червня 2021 року Національний банк погодив Герхарда Бьоша на посаду голови правління ПриватБанку
15:55
УЗ з липня відновлює сполучення Черкас зі Львовом
"Укрзалізниця" з 1 липня 2021 року відновлює залізничне сполучення Черкас зі Львовом.
15:40
Єгипет пропонує бартер газу на українську продукцію – посол
Єгипет з імпортерів природного газу перейшов у розряд виробників завдяки відкриттю родовищ на шельфі Середземного моря, тому один із перспективних напрямів співпраці - експорт газу в Україну за бартерними операціями на зерно та іншу продукцію.
15:10
Україна і Єгипет вивчають можливість спільного виробництва і експорту на африканський ринок – посол
Україна і Єгипет обговорюють можливість спільного виробництва між підприємствами та експорту на африканський ринок.
14:52
Криклій розповів, які посади у держсекторі розглядає
Ексміністр інфраструктури Владислав Криклій зацікавлений очолити холдинг з управління державними активами, що може бути створений в Україні, та розглядає можливість участі у конкурсі на голову Укрзалізниці
14:45
Сайти провідних світових ЗМІ та компаній працювали зі збоями: у чому причина
Низка сайтів провідних ЗМІ, включно із BBC, Guardian, Financial Times, а також сайти Amazon, Reddit і Twitch були недоступними протягом близько години в обід у вівторок, 8 червня.
14:30
Аеропорт "Бориспіль" назвав найпопулярніші маршрути у травні
Найбільш популярними міжнародними напрямками серед пасажирів аеропорту "Бориспіль" у травні стали курорти Анталья (Туреччина), Шарм-ель-Шейх і Хургада (Єгипет).
14:19
Газовий консорціум – один із способів убезпечитись від "Північного потоку - 2" – Зеркаль
"Північний потік - 2" є геополітичною проблемою, а відтак для розв’язання потребує механізмів, притаманних геополітиці, зокрема – газового консорціуму з європейськими та американськими компаніями
14:05
У травні автовиробництво у річному вимірі виросло у 8 разів – асоціація
У травні 2021 року, за попередніми даними, обсяг випуску автотранспортних засобів становив 1004 одиниці - порівняно з травнем 2020 року випуск автотранспорту збільшився майже у 8 разів, а відносно попереднього місяця - на 4%.
13:40
Процес відновлення авіатрафіку стабілізується – Украерорух
У травні 2021 року у повітряному просторі України виконано 16 986 рейсів - це на 43,4% менше порівняно з 2019 роком, абсолютне значення кількості рейсів, забезпечених аеронавігаційним обслуговуванням, від місяця до місяця збільшується, але динаміка відновлення залишається на тому ж рівні, що й у квітні.
13:34
Екологічні порушення завдали 67 мільйонів збитку у першому кварталі
Держекоінспекція встановила порушень екологічних вимог на 67 мільйонів гривень у першому кварталі 2021 року
13:20
Екскерівник ПриватБанку Дубілет вимагає через суд припинити розшук – ЗМІ
Колишній голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет подав позов до Окружного адміністративного суду Києва, в якому просить зобов'язати Міністерство внутрішніх справ прибрати інформацію про його розшук.
13:00
Україна вперше головуватиме в Міжнародній раді по зерну
Заступника міністра економіки України Тараса Качку обрали головуючим в Міжнародній раді по зерну на 2021/2022 рік.
12:55
Ціна екологічних пакетів згодом знизиться – Міндовкілля
З обмеженням використання пластикових пакетів виробники розширюватимуть виробництво біорозкладних пакетів, а відтак взгодом їхня собівартість та ціна знизяться
12:45
Любченко обговорив з директором ЄБРР відновлення роботи номінаційного комітету
Перший віце-прем'єр - міністр економіки Олексій Любченко провів зустріч з керуючим директором ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне - вони, зокрема, обговорили реформу корпоративного управління в Україні.
12:25
Блінкен вважає завершення побудови "Північного потоку-2" доконаним фактом
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що завершення російського газопроводу "Північний потік-2" є "доконаним фактом", захищаючи рішення відмовитись від деяких санкцій і пообіцявши відповідь, якщо Москва спробує використовувати газ як зброю.
12:16
Рада з розвитку креативної економіки розпочала роботу 
Рада з розвитку креативної економіки при Кабміні провела перше засідання, на якому затвердили склад і визначилась із найближчим планом роботи
12:10
Goldman Sachs прогнозує зменшення перебоїв з поставками чипів у другій половині року
Аналітики Goldman Sachs прогнозують, що ситуація з перебоями в поставках мікросхем у другій половині 2021 року покращиться.
11:39
Медведчук у 2014 році домовлявся з Росією про газ – плівки
Нардеп і "кум Путіна" Віктор Медведчук брав безпосередню участь у численних економічних переговорах, у тому числі газових перемовинах 2014 року, попри заяви про його причетність виключно до обміну полоненими
11:35
Суд заборонив накладати арешт на кошти УЗ в банках
Окружний адмінсуд Києва задовольнив заяву "Укрзалізниці" про забезпечення позову і зупинив дію постанови Державної виконавчої служби від 6 травня 2021 року про арешт коштів УЗ.
11:30
Керуючий партнер GOLAW Валентин Гвоздій визнаний юристом року з корпоративного управління
4 червня пройшла урочиста церемонія нагородження переможців Юридичної премії 2021, під час якої керуючий партнер GOLAW Валентин Гвоздій отримав престижну винагороду "Юрист року з корпоративного управління".
11:21
Курс валют на 8 червня: міжбанк, "чорний" та готівковий ринки
8 червня котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановились на рівні 27,19 - 27,21 гривні
11:15
Фонд держмайна продав ще один завод "Укрспирту": за 100 мільйонів
Фонд держмайна на приватизаційному аукціоні 7 червня продав окреме майно Караванського МПД та зберігання спирту ДП "Укрспирт", за результатами аукціону до держбюджету мають надійти 101 млн грн.
10:56
"Спекуляція": Вітренко про можливий зрив зустрічі Зеленського з Байденом через "Нафтогаз"
Голова правління Юрій Вітренко назвав спекуляцією інформацію про те, що зустріч президентів України та США зірвалася через кадрові зміни у "Нафтогазі"
10:28
Українці причиною економічної кризи переважно називають корупцію – КМІС
Половина опитаних Київським міжнародним інститутом соціології вважають, що економічне становище їхньої родини погіршилося, а 42,9% причиною кризи вважають корупцію
09:53
Україні потрібно понад 4 мільярди євро для модернізації ТЕС  – Міненерго
Україна наразі виконує Національний план із скорочення викидів великими спалювальними установками, проте за відсутності поступу з 2025 року ми почнемо перевищувати показники – для модернізації потрібно 4,3 млрд євро
09:21
США повернули частину викупу Colonial Pipeline після кібератаки – відслідкували біткоїн
У США вдалося повернути більшу частину біткоїнів, які компанія Colonial Pipeline сплатила хакерам після кібератаки – вона є розпорядником одного з найбільших трубопроводів країни
09:00
Рівень вуглекислого газу на 50% вище, ніж в індустріальні часи — дослідження
Річний пік глобального тепловиділення вуглекислого газу в повітрі сягнув позначки на 50% вищої, аніж на початку індустріальної епохи