1 грудня 2020

Публікації
Просто про фінмоніторинг: що змінюється через місяць і до чого готуватись бізнесу
У небанківських установ залишився місяць, аби впровадити систему проведення первинного фінансового моніторингу. Хто не встигне – отримає штраф 204 тис грн. Як уникнути проблем з Держфінмоніторингом?
Фокус з кругляком: чому не припиняються незаконні вирубки лісу
Кожна влада бореться із знищенням українських лісів і кожна – безрезультатно. Наскільки зросли незаконні вирубки при новій владі, чи покарані винні, та чи зупиняють чорних лісорубів штрафи?
Колонки

Інвестиція на $10 млрд: як розпорядитися київськими промзонами

Що робити з 1600 гектарами промзон: забудувати житлом чи віддати під інфраструктурні об'єкти?

Як у світі регулюють криптовалюти і коли цього очікувати в Україні

У Верховній Раді розглядатимуть законопроєкт про віртуальні активи. Як регулювання в Україні відрізнятиметься від інших країн?

Протекціонізм – це підтримка немовлят, а не хворих

П’ять викривлень ринку, які створює законопроєкт про локалізацію.
Новини
20:00
Новини 1 грудня: відтермінування касових апаратів, УЗ, незалежність Нацбанку
Про що говорили сьогодні?
19:45
Novus закрив угоду по купівлі мережі супермаркетів Billa
Мережа супермаркетів Novus заявила про закриття угоди з придбання 100% частки у статутному капіталі "Білла-Україна", яка володіє мережею супермаркетів під торговою маркою Billa на території України.
19:25
Держаудитслужба рекомендувала ліквідувати Миколаївський порт
Держаудитслужба за результатами проведеного аудиту рекомендувала Мінінфраструктури ліквідувати Миколаївський морський торговельний порт - за словами аудиторів, прибутки порту "є неприпустимо низькими, зважаючи на виробничі потужності, якими підприємство наділено державою".
18:55
НАБУ місяць просить змінити прокурора, який закрив "Роттердам+": у Венедіктової думають
В Офісі генерального прокурора понад місяць розглядають прохання Національного антикорупційного бюро замінити прокурора, який раніше закрив так звану справу "Роттердам+" щодо можливих зловживань на вартості електроенергії.
18:35
Офіційний курс: гривня ослабла до долара і євро
Національний банк послабив офіційний курс гривні до долара на 5 копійок, встановивши його на 2 грудня на рівні 28,56 гривні.
18:05
Уряд поки не розглядатиме питання локдауну – міністр
Кабінет міністрів на засіданні у середу не розглядатиме питання введення в Україні жорсткого карантину для приборкання епідемії коронавірусу.
17:49
Китайський космічний модуль успішно дістався Місяця для забору ґрунту
У вівторок, 1 грудня, Китайський космічний модуль здійснив успішну посадку для першого за півстоліття забору зразків ґрунту на Місяці
17:20
Тариф "Укренерго" на передачу електроенергії зріс на 30%
З 1 грудня 2020 року тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії зріс на 30% та становитиме 312,76 гривні за МВт-год.
17:01
В ЄС можуть затвердити першу вакцину від COVID напередодні Нового року
Європейський регулятор може затвердити вакцину проти коронавірусу, розроблену виробниками Pfizer і BioNTech, протягом чотирьох тижнів
16:50
В ЄС зберігають побоювання щодо незалежності Нацбанку
В ЄС заявили, що зберігають побоювання з приводу незалежності НБУ попри спадкоємність політики регулятора.
16:38
До бюджету залучили вшестеро менше коштів від держпозики
На черговому аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики Міністерство фінансів залучило до державного бюджету 2,66 мільярда гривень, що вшестеро менше від суми минулого тижня
16:22
Гривня стабільна на закритті міжбанку
1 грудня котирування гривні до долара на закритті міжбанку встановились на рівні 28,51 - 28,53 гривні
16:15
В ЄС заявили про критичний фінансовий стан "Укрзалізниці"
ЄС заявив про критичний фінансовий стан "Укрзалізниці" і наголосив на тому, що в Україні досі не ухвалено низку ключових законопроєктів у сфері транспорту.
15:51
В Мінінфраструктури розповіли, як робитимуть дороги безпечними найближчі три роки
У рамках Держпрограми підвищення безпеки дорожнього руху Мінінфраструктури хоче зменшити летальність ДТП на 30% до 2024 року та розповіли, що для цього зміниться на дорогах
15:50
В РНБО підтвердили, що локдаун точно буде, питання лише - коли
Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов каже, що новий локдаун буде обов’язково, нині ще обговорюються часові рамки.
15:30
"Пішов із молотка" десятий спиртзавод: покупець заплатив на 1 гривню більше за конкурента
Фонд держмайна продав на приватизаційному аукціоні 10-й завод "Укрспирту" - Хоростівське МПД (Тернопільська область) за 55 млн і 1 грн, при цьому, пропозиція компанії-переможця лише на 1 гривню перевищила пропозицію конкурента.
14:55
На тлі позитивних новин про вакцину акції Moderna зросли на 20%
Акції американської біотехнологічної компанії Moderna, яка займається розробкою вакцини від коронавірусу, зросли на 20% на біржі у Нью-Йорку на закритті сесії у понеділок.
14:33
Профіцит платіжного балансу з січня становить 4,3% ВВП
Профіцит платіжного балансу за січень-жовтень 2020 року становить понад 5 мільярдів доларів, лише за жовтень - 817 мільйонів
14:25
Рада відправила на доопрацювання законопроєкт про "інвестнянь"
Верховна Рада не прийняла в цілому законопроєкт №3760 "Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями", відправивши його на підготовку на повторне друге читання.
14:11
В уряді назвали причину падіння експорту України до ЄС
Український експорт до ЄС за результатами перших трьох кварталів упав і причиною цьому є локдаун
14:00
НАБУ оголосило нову підозру екснардепу Микитасю у справі "Укрбуду"
Детективи Національного антикорупційного бюро 1 грудня повідомили про підозру у вчиненні нових злочинів колишньому народному депутату Максиму Микитасю у справі держкомпанії "Укрбуд".
13:20
Гетманцев про відтермінування касових апаратів для ФОПів: Печаль
Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев прокоментував прийняття рішення про відтермінування касових апаратів для ФОПів фразами "печаль" та "останній акт балету РРО-2020 відіграний".
13:00
Транспорт і локдаун: Криклій не виключає обмеження щодо кількості пасажирів
Міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що "принципово весь транспорт працюватиме", проте не виключає запровадження обмежень у роботі транспорту, зокрема щодо кількості пасажирів у салоні.
12:53
Рада проголосувала за відтермінування обов’язкових касових апаратів для ФОПів
Верховна Рада проголосувала за відтермінування до 1 січня 2022 року застосування обов’язкових касових апаратів для фізосіб-підприємців
12:30
Ще два розробники вакцини від коронавірусу подалися на умовне затвердження у ЄС
Німецька компанія BioNTech та американська Pfizer, які разом розробляють вакцину від коронавірусу, подалися на умовне затвердження їхньої вакцини для використання у ЄС. 
12:15
У листопаді "Укрзалізниця" збільшила вантажоперевезення на 7%
За 29 днів листопада "Укрзалізниця" збільшила обсяги перевезення вантажів у всіх сполученнях порівняно з відповідним періодом минулого року на 7% - до близько 27 млн грн.
12:09
Криптовалюту Facebook введуть в обіг у січні наступного року
Цифрову валюту компанії Facebook Libra мають намір запустити в обіг з січня наступного року
11:29
Міноборони України вперше провело закупівлю військових товарів через агентство НАТО
Міністерство оборони України вперше провело закупівлю військових товарів через Агенство НАТО з підтримки і постачання (NATO Support and Procurement Agency - NSPA)
11:23
У США здійснили першу масштабну поставку вакцини від COVID-19
Вакцини від COVID-19 виробників Pfizer/BioNTech та Moderna ще не отримали офіційного дозволу, проте фармкомпанії та авіалінії вже готують потужності до поставок
10:50
Курс валют на 1 грудня: міжбанк, готівковий та "чорний" ринки
1 грудня котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановились на рівні 28,51 - 28,53 гривні
10:29
Неоплачені зобов’язання Держказначейства становлять 15 мільярдів - ексочільник Мінекономіки
За останній тиждень неоплачені фінансові зобов’язання казначейства зросли на понад 5 мільярдів та становлять майже 15 мільярдів
10:10
Німеччина запровадить податкову знижку для людей, які працюють з дому
Уряд Німеччини планує ввести податкову знижку для людей, які працюють з дому під час пандемії, щоб допомогти компенсувати більш високі витрати на опалення, електрику та інші рахунки
09:47
E-commerce Digital Day. Новини інтернет-торгівлі від лідерів ринку (рос)
По статистике — количество покупок в интернете в 2021 достигнет 17,5% от общих розничных продаж, а в 2023 году 22% всех покупок будут осуществляться онлайн. 
09:45
Разумков сподівається, що Рада уникне "новорічної бюджетної ночі"
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков прогнозує, що парламент встигне ухвалити бюджет у відповідні терміни, уникнувши так званої "новорічної бюджетної ночі"
09:20
В Україні зросли прожитковий мінімум та мінімальна пенсія
З 1 грудня в Україні зріс прожитковий мінімум та розмір мінімальної пенсії
08:55
ФОПи, які не сплатили 8 тисяч податків, не мають права на "коронавірусну" допомогу – нардеп
Глава комітету Верховної Ради з питань соціальної політики з фракції "Слуга народу" Галина Третьякова вважає, що фізичні особи-підприємці, які не сплатили до казни 8 тисяч гривень податків на рік, не мають право на "коронавірусну" допомогу від держави
08:25
Квартальний збиток "Газпрому" перевищив 3 мільярди доларів
Чистий збиток російського газового монополіста "Газпром" в третьому кварталі 2020 року становив 251,3 мільярда рублів (близько 3,3 мільярда доларів), в той час як за аналогічний період 2019 року прибуток компанії становив 211,79 мільярда рублів
08:00
Завод Пінчука почав постачати колеса для Deutsche Bahn
Українська промислова компанія "Інтерпайп" здійснила першу поставку пасажирських залізничних коліс для високошвидкісних поїздів національного німецького залізничного оператора - компанії Deutsche Bahn. ФОТО