Схема Понци на службе у криптомошенников: пять афер с криптовалютами, которые потрясли мир

Схема Понци на службе у криптомошенников: пять афер с криптовалютами, которые потрясли мир

Самые крупные схемы с криптоактивами, которые принесли аферистам миллиарды долларов. (укр)
Четверг, 1 июля 2021, 13:45 -
ua.depositphotos.com

Чарльз Понці – італійський "будівельник" фінансових пірамід першої половини ХХ століття і засновник славнозвісної "схеми Понці".

Він пішов з життя, маючи в кишені лише 75 дол, але його прізвище назавжди залишилося в історії людства синонімом банального шахрайства, яке, незважаючи на свою простоту, завжди приносило величезні прибутки.

Коли у 1903 році Понці приїхав у США, у нього було лише два з половиною долара. Спроби заробити не давали результату аж до 1919 року. Тоді Понці позичив у знайомого меблевого торговця Деніелса 200 дол і створив у Бостоні фірму "Компанія з обміну цінних паперів".

Компанія видавала боргові розписки, у яких зобов'язувалася виплатити на кожну отриману 1 тис дол 1,5 тис дол через 90 днів. Менш ніж за пів року компанія акумулювала 7 млн дол. У тому ж році податківці розкрили схему і затримали Понці.

Реклама:

Так італієць увійшов в історію, а його задумка стала базовою схемою амбітних фінансових шахраїв усього світу.

На початку 1990-х років з'явилася фірма МММ, яка за чотири роки акумулювала третину бюджету РФ, а у 2008 році була розкрита багаторічна афера "інвестбанкіра" Бернарда Медоффа на 50 млрд дол, який зізнався дітям, що його бізнес – "одна суцільна велика брехня" за схемою Понці.

На початку 2010-х років "схема Понці" заграла новими барвами у зв'язку з появою біткоїна, стрімким зростанням його вартості і появою загадкових для багатьох технологій – блокчейн, токен, ICO, альткоїн.

Гримуча суміш з безпрецедентного зростання вартості біткоїна на тисячі відсотків і цілковито нових технологій інвестування запустила світову криптовалютну лихоманку.

Чимало людей побачили в криптовалютах і суміжних технологіях легкий спосіб швидко примножити свої кошти. На ринку виник попит, а "схема Понці" стала в пригоді криптошахраям.

ЕП пропонує п'ять епічних історій про найбільші афери з криптоактивами.

Криптобіржа Africrypt, Південно-Африканська Республіка, квітень 2021 року

Збитки: 3,6 мільярда доларів

У квітні 2021 року двоє південноафриканських братів зникли разом з біткоїнами на 3,6 млрд дол, які лежали на рахунках створеної ними криптовалютної біржі і належали стороннім інвесторам.

20-річний Раїс Каджи і 17-річний Амір Каджи заснували біржу Africrypt у 2019 році. Біржа з'єднувала банки, платіжні системи, цифрові біржі активів та корпорацій, роблячи глобальні грошові перекази безперервними.

Засновник і генеральний директор Africrypt Раїс Каджи дізнався про біткоїни у 2009 році, переглядаючи новини разом зі своїм батьком. Криптовалюти його зацікавили і з часом він повністю занурився в цей світ.

Пристрасть Раїса змусила його почати видобувати ETH і згодом привела до побудови власних моделей штучного інтелекту, які лягли в основу біржі Africrypt.

 
21-річний Раїс Каджи ліворуч і 18-річний Амір Каджи праворуч
Джерело: bits.media

Зникненню братів передували проблеми в роботі їх криптобіржі. Труднощі збіглися з рекордною вартістю біткоїна, яка у квітні 2021 року сягнула 63 тис дол.

13 квітня 2021 року Амір Каджи надіслав лист інвесторам, у якому заявив, що біржа Africrypt була зламана хакерами і зупинила свою діяльність.

Амір звернувся до користувачів біржі з проханням не звертатися до юристів і влади, пояснивши, що це може "сповільнити процес повернення коштів".

Деякі клієнти Africrypt всупереч проханню гендиректора криптобіржі найняли юридичну фірму Hanekom Attorneys, яка з'ясувала, що проблеми в Africrypt почалися задовго до "хакерської атаки".

За даними фахівців Hanekom Attorneys, співробітники криптобіржі втратили доступ до всіх її серверів за сім днів до "зламу", а факт хакерської атаки на біржу досі не підтверджено.

Найняті клієнтами Africrypt юристи з'ясували, що всі кошти з рахунків компанії і гаманців її клієнтів були виведені через великі майнінг-пули (сервери, які ділять велике завдання з обчислення підпису блоку на маленькі завдання і роздають їх підключеним пристроям) і тепер гроші неможливо відстежити.

Доля майже 70 тис біткоінів наразі невідома.

28 червня 2021 року видання The Wall Street Journal опублікувало статтю з коментарем Раїса Каджи. Він заявив, що брати зникли після отримання погроз від деяких "дуже, дуже небезпечних людей".

Раїс також заперечував крадіжку криптоактивів на 3,6 млрд дол і стверджував, що фірма керувала тільки 200 млн дол на піку своєї діяльності у квітні. Він також заявив, що під час зламу платформи зникли криптоактиви інвесторів на 5 млн дол.

Каджи також запевнив, що він та його брат планують повернутися до Південної Африки для участі в суді 19 липня, пов'язаному з процедурою ліквідації компанії Africrypt.

"Ми мали справу з великою кількістю південноафриканців високого рівня, великою кількістю політиків, великою кількістю бізнесменів високого рівня з Південної Африки, а також зі знаменитостями. Деякі дуже, дуже небезпечні люди, про яких ми не знали, що вони є клієнтами, почали виходити з щілин", – заявив Раїс.

Хоча Управління фінансовим сектором Південно-Африканської Республіки розглядає справу Africrypt, офіційне розслідування інциденту не розпочате, оскільки криптоактиви в цій країні юридично не вважаються фінансовими продуктами.

Управління з нагляду за фінансовим сектором ПАР 24 червня опублікувало заяву, зазначивши, що проєкт Africrypt має характеристики схеми Понці.

"Ця організація пропонувала винятково високий і нереалістичний прибуток, аналогічний тим, які пропонували незаконні інвестиційні схеми, широко відомі як Понці", – говориться в заяві відомства.

Криптобіржа Thodex, Туреччина, квітень 2021 року

Збитки: 2 мільярди доларів

На піку вартості біткоїна у квітні 2021 року припинила роботу турецька криптобіржа Thodex, а її засновник і гендиректор 27-річний Фарук Фатіх Озер пропав разом з 2 млрд дол користувачів.

Влада Туреччини завела справу про шахрайство та оголосили його в розшук. Тисячі користувачів, які не можуть повернути гроші, підозрюють, що кошти вкрали.

 
Засновник турецької криптобіржі Thodex Фарук Фатіх Озер пропав разом з 2 млрд дол користувачів
Джерело: cnews

За даними Bloomberg, 21 квітня Thodex оголосила, що припинить торги на п'ять днів для усунення "аномальних коливань на рахунках", але пізніше сайт біржі перестав працювати.

За даними турецького видання Demiroren, Озер видалив свої профілі в соцмережах і полетів в Албанію, забравши з собою 2 млрд дол, які належать інвесторам.

Один з клієнтів біржі Огуз Еврен Килич, який подав позов проти Thodex, повідомив, що жертвами шахрайства стали близько 390 тис користувачів.

Натомість Озер на сайті біржі заявив, що постраждали 30 тис клієнтів, а заяви про зникнення 2 млрд дол "необґрунтовані".

Влада Туреччини видала міжнародний ордер на арешт Озера і порушила проти нього кримінальну справу про шахрайство. Затримано 62 людини, ще 16 перебувають у розшуку.

Thodex – турецька криптовалютна біржа, заснована у 2017 році. Кількість активних користувачів майданчика – 390 тис. За даними Coinmarketcap, обсяг торгів на криптобіржі в останній день роботи сягав 583 млн дол.

16 квітня 2021 року Центробанк Туреччини заборонив з 30 квітня розплачуватися криптовалютами. На думку відомства, такі угоди не контролюються регуляторами, що створює ризики у сфері безпеки і може спричинити збитки.

Криптобіржа Mirror Trading International, Південно-Африканська Республіка, 2020 рік

Збитки: 700 мільйонів доларів

Американська консалтингова компанія у сфері блокчейну Chainalysis у звіті про криптозлочини назвала африканську криптобіржу Mirror Trading International (MTI) найбільшою аферою з криптовалютою у 2020 році.

Chainalysis дійшла такого висновку після отримання результатів розслідування. Воно встановило, що MTI взяла 589 млн дол з понад 471 тис депозитів клієнтів, а потім засновник біржі зник з грошима та криптовалютою.

MTI насправді була шахрайською схемою мережевого маркетингу, яка працювала в Південній Африці. Компанія пропонувала автоматизовані торгові послуги на форексі, а пізніше зайнялася деривативами з криптовалюти.

Протягом 2019-2020 років майданчик накопичив біткоїнів на десятки мільйонів доларів. Схема роботи MTI пройшла кілька ітерацій, але її інтенсивне зростання почалося після впровадження багаторівневої маркетингової системи рефералів.

Особливістю платформи, яку рекламував гендиректор MTI Йоганн Штейнберг, був "магічний" торговий "бот". Він працював на основі штучного інтелекту і міг приносити інвесторам прибуток від 0,5% до 1,5% на день або близько 500% на рік у біткоїнах.

 
Гендиректор Mirror Trading International Йоганн Штейнберг
Джерело: mybroadband.co

Багато людей писали в соцмережах, що обіцяна доходність надто велика, щоб бути правдою, і що MTI – це шахрайство.

Кілька попереджень надіслали офіційні органи, включаючи Раду з цінних паперів штату Техас, Управління фінансових ринків Канади та Управління у справах фінансового сектору Південної Африки.

Як багато хто попереджав, MTI впала наприкінці 2020 року. Її керівництво звинуватило у всьому Штейнберга, який нібито зник у Бразилії 15 грудня 2020 року з грошима інвесторів. Їх втрати сягають 23 тис біткоїнів або 1,2 млрд дол.

Фінансова піраміда PlusToken, Китай, 2019 рік

Збитки: 3 мільярди доларів

27 червня 2019 року китайська влада заарештувала кількох лідерів популярної піраміди PlusToken, яка працювала в Азії і дійшла до Росії, України, Німеччини та Канади. Шахраям вдалося привласнити близько 3 млрд дол клієнтів.

PlusToken обіцяла криптоінвесторам місячну прибутковість 10-30% через токен PLUS, який торгувався на популярних біржах Huobi та Bithumb.

Токен – це одиниця обліку активів, у даному випадку – нібито в блокчейн-проєкті, аналог акцій на фондовій біржі. Токени випускаються для залучення фінансування в ІТ-стартапи в рамках процедури ICO (випуску токенів).

Щоб отримувати такий прибуток, інвестор повинен був купити на біржах токен PLUS за біткоїн чи еферіум.

Обіцянка великих прибутків дозволила залучити в піраміду понад 200 тис біткоїнів, тобто близько 1% їх емісії, 789 тис еферіумів і 26 млн криптовалюти EOS.

Більшість цих активів у підсумку зникла. Аналітичні компанії та експерти намагаються розібратися в транзакціях і відстежити активи. Частково вони були переведені в готівку.

Наразі автор схеми перебуває на волі. Його особа не відома, є тільки нік "Лео".

 
Фотографії шести заарештованих учасників піраміди PlusToken
Джерело: habr.com

До спільноти PlusToken входили переважно непрофесійні інвестори. Більшість з них – прості люди, які мало знали про біткоїни, не кажучи про альткоїни й токени.

Команда PlusToken навіть "навчала" цих "інвесторів", як купити біткоїни, еферіуми та EOS, щоб внести свої "інвестиції". За даними самої платформи, у піраміду було залучено близько 3 млн людей.

Фінансова піраміда OneCoin, Болгарія, 2017 рік

Збитки: 4-15 мільярдів євро

One Coin була заснована у 2015 році 36-річною підприємицею, яка називала себе доктором філософії Ружою Ігнатовою.

Вона стверджувала, що OneCoin краще за біткоїн. На одній з конференцій під час свого виступу вона кричала: "Через два роки ніхто більше не буде говорити про біткоїни!".

Через її високий соціальний статус, інтелект, знання та зв'язки з впливовими людьми багато хто повірив у One Coin. Зараз усі розуміють, що ті публічні заяви були брехнею. Насправді у OneCoin не було базової технології, не було і блокчейну.

 
Болгарська підприємиця, організатор фінансової піраміди OneCoin Ружа Ігнатова
Джерело: bbc.com

Однак у 2015 році, до безпрецедентного криптобуму 2017 року, лише дуже вузьке коло людей розумілося на технологіях криптовалюти та блокчейну.

Біткоїн, який був і залишається найдорожчою та найвідомішою криптовалютою, щодня зростав у ціні. З кількох центів він виріс до тисяч доларів за монету. Інвестори з усього світу хотіли шматочок "пирога", ніхто не хотів упустити цей шанс.

При цьому дуже мало людей розуміли технологію блокчейну і розглядади її як спосіб швидко збагатитися.

Шалений попит з боку новоспечених криптоінвесторів спровокував появу великої кількості альткоїнів, які переважно були фальшивими. Вони просто мали чудовий сайт і гасло "Знищимо біткоїн".

Більшість інвесторів не мали уявлення, у що вони інвестують. Вони просто хотіли бачити на екрані, як інвестована ними сума постійно збільшувалася. Таку можливість інвесторам надали розробники сайту OneCoin.

Одним з таких інвесторів була Джен МакАдам, яка вклала свої 10 тис євро та переконала своїх друзів та членів сім'ї вкласти загалом 250 тис євро. Їй було приємно бачити, як 10 тис євро швидко перетворюються на 100 тис євро.

Таких інвесторів з усього світу було 3 млн. Протягом трьох років вони вклали у OneCoin понад 4 млрд євро, за іншими даними – 15 млрд євро.

У жовтні 2017 року доктор Ігнатова зникла. Вона мала виступити на конференції в Лісабоні, але не з'явилася.

Дехто вважає, що її викрали або вбили великі банки або вона від них ховається. Після зникнення Ружі імперію OneCoin очолив її брат. У 2019 році ФБР заарештувало його за відмивання грошей та шахрайство. Йому загрожує 90 років ув'язнення.

Більшість лідерів OneCoin зникли або були заарештовані, однак Ружа Ігнатова досі не затримана.

* * *

Незважаючи на велику кількість гучних викриттів та попередження експертів у сфері блокчейну, фінансові криптопіраміди продовжують існувати й успішно залучають кошти новоспечених інвесторів.

Фото на головній ua.depositphotos.com

Реклама: